Doi turişti străni au fost recuperaţi de jandarmi şi salvamontişti, după ce i-a prins ceaţa şi frigul pe Platoul Bucegi

Doi turişti străini, o poloneză şi un italian, au fost recuperaţi, marţi, de către jandarmii montani şi salvamontiştii din judeţul Dâmboviţa, de pe Platoul Bucegi şi ajutaţi să ajungă în Sinaia, cei doi fiind epuizaţi şi afectaţi de condiţiile meteorologice nefavorabile, respectiv ceaţă şi frig.

103 afișări

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, căpitanul Ciprian Vătăşelu, acţiunea s-a desfăşurat în urma unei solicitări telefonice, iar spre cei doi turişti au plecat un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Peştera şi salvamontişti.

"S-a intervenit în zona muntele Obârşia Ialomiţei, din masivul Montan Bucegi, pentru sprijinirea unor persoane care, în timp ce se aflau în drumeţie pe traseul montan Vf. Omu - Peştera, nu au mai putut continua deplasarea din cauza epuizării fizice şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile, ceaţă şi temperatură scăzută. În urma intervenţiei jandarmilor montani şi salvamontiştilor cei doi turişti străini, o femeie din Polonia şi un bărbat din Italia, au fost ajutaţi să ajungă în siguranţă la Sinaia, în prezent fiind în afara oricărui pericol", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, căpitanul Ciprian Vătăşelu.

Reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa au mai precizat că turiştii aflaţi în dificultate în zona Platoului Montan Bucegi pot cere telefonic sprijinul imediat al jandarmilor montani, iar pentru evitarea situaţiilor nedorite recomandă cetăţenilor să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate şi condiţiilor climaterice locale.

De asemenea, IJJ recomandă turiştilor să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii, să aibă echipament adecvat zonei de munte - lanternă, rucsac şi trusă de prim-ajutor, sac de dormit, să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu, să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice şi să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici