Dorin Cocoş a făcut denunţ în dosarul Microsoft menţionându-l pe Blaga, nu şi pe Udrea - surse

Omul de afaceri Dorin Cocoş a făcut un denunţ în dosarul Microsoft în care a inclus relatări privindu-l pe Vasile Blaga, dar nu a făcut nicio referire la Elena Udrea, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

4571 afișări
Imaginea articolului Dorin Cocoş a făcut denunţ în dosarul Microsoft menţionându-l pe Blaga, nu şi pe Udrea - surse

Dorin Cocoş a făcut denunţ în dosarul Microsoft menţionându-l pe Blaga, nu şi pe Udrea (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Sursele citate nu au precizat care sunt persoanele nominalizate de Cocoş, în schimb au menţionat că firul mărturisilor acestuia duce până la Vasile Blaga.

Aceleaşi surse au spus că Dorin Cocoş nu a făcut nicio referire în denunţul său la adresa fostei sale soţii Elena Udrea.

Instanţa supremă a rămas, vineri, în pronunţare cu privire la propunerea anchetatorilor DNA privind măsurile preventive vizându-i pe Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae, în dosarul Microsoft.

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că, în sala de judecată, Cocoş, Sandu şi Dumitru Nicolae i-au spus judecătorului că recunosc acuzaţiile DNA şi că au colaborat cu anchetatorii, în vreme ce Gheorghe Ştefan şi-a menţinut declaraţiile iniţiale în care nu recunoaşte implicarea sa în dosarul Microsoft.

Pentru Dorin Cocoş, anchetatorii au solicitat schimbarea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, iar în cazul celorlalţi doi menţinerea arestului la domiciliu.

În cazul lui Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ, cercetat în acelaşi dosar în stare de arest, judecătorul a stabilit disjungerea propunerii de menţinere a arestului preventiv.

Dorin Cocoş este arestat preventiv în dosarul Microsoft, alături de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. În arest preventiv au fost, până în 25 ianuarie, şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dumitru Nicolae, aceştia fiind în prezent în arest la domiciliu.

Instanţa supremă a decis, pe 23 ianuarie, ca Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru, urmăriţi penal în dosarul Microsoft, să fie plasaţi în arest la domiciliu, în timp ce Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan să rămână arestaţi preventiv. Decizia nu a fost contestată, astfel că Sandu şi Dumitru au plecat din arest pe 25 ianuarie.

Elena Udrea a fost şi ea în arest preventiv în acest dosar, în perioada 11 - 17 februarie, în preezent fiind cercetată în arest la domiciliu.

Dorin Cocoş mai este arestat preventiv în dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP.

În dosarul Microsoft, Cocoş este acuzat că ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societăţii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a făcut un denunţ la DNA, arătând că i-a plătit lui Dorin Cocoş prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

La rândul său, Dinu Pescariu, vizat în dosarul "Microsoft", a denunţat-o pe Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justiţie".

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, înainte de a fi plasat în arest la domiciliu, Gabriel Sandu, arestat preventiv în dosarul Microsoft, le-ar fi declarat anchetatorilor, în susţinerea solicitării sale de înlocuire a acestei măsuri, că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicaţiilor ar fi finanţat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro.

"Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanţat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct şefului meu, Emil Boc, primul ministru al României. Recunosc şi admit, de asemenea, că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru dar şi poziţia în conducerea centrala PDL.Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fondurile personale, legale, şi le-am recuperat parţial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorge Ştefan. Practic eu trebuia să particip la campania prezidenţială din 2009 cu patru milioane de euro”, ar fi declarat Sandu, potrivit Antena 3.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumentează dosarul Microsoft că o parte din banii daţi ca mită ar fi ajuns şi la foştii miniştri Adriean Videanu şi Radu Berceanu, dar şi la Roberta Anastase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici