Dosarul Centrului Militar în care este judecat Nicuşor Constantinescu va fi judecat de Tribunalul Constanţa. Cererea de strămutare a fost respinsă

Cererea preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de strămutare a dosarului în care este judecat pentru că ar fi subfinanţat Centrului Militar Zonal a fost respinsă, marţi, de Curtea de Apel Constanţa, decizia fiind definitivă.

181 afișări
Imaginea articolului Dosarul Centrului Militar în care este judecat Nicuşor Constantinescu va fi judecat de Tribunalul Constanţa. Cererea de strămutare a fost respinsă

Dosarul Centrului Militar în care este judecat Nicuşor Constantinescu va fi judecat de Tribunalul Constanţa. Cererea de strămutare a fost respinsă (Imagine: Mediafax Foto / Alexandru Hojda)

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicușor Constantinescu, s-a prezentat, marţi, la Curtea de Apel Constanţa, care a judecat cererea sa de strămutare a dosarului Centrului Militar Zonal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Constantinescu le-a explicat jurnaliştilor că a făcut această solicitare pentru că există suspiciunea că magistratul care judecă acest dosar nu mai poate fi imparţial.

"Există suspiciunea rezonabilă că doamna judecătoare nu mai poate să fie imparţială dacă m-a tot arestat, mă judecă şi pe fond. Pe fond, s-au chemat până acum numai martorii de la Centrul Militar Zonal, inclusiv femeia de serviciu, în schimb niciunul din martorii noştri, consilierii judeţeni, secretara judeţului Constanţa, vicepreşedinţii şi funcţionarii Consiliului Judeţean, nu a fost audiat. Am fost amendat cu 5.000 de lei de doamna judecătoare pentru că am avut solicitarea de a o recuza şi a fost considerată o atitudine nu ştiu cum. Mai rămânea să fiu şi arestat, dar eram deja arestat", a afirmat Nicuşor Constantinescu.

Curtea de Apel Constanţa a respins ca nefondată cererea de strămutare formulată de Nicuşor Constantinescu, decizia fiind definitivă.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a făcut, în 25 martie, o cerere de strămutare a dosarului în care este judecat pentru că ar fi subfinanţat Centrul Militar Zonal Constanţa, care se judecă la Tribunalul Constanţa, solicitarea fiind analizată de Curtea de Apel Constanţa.

În dosarul Centrului Militar Zonal, Nicuşor Constantinescu se află în arest la domiciliu.

Nicuşor Constantinescu este arestat la domiciliu şi în alt dosar instrumentat de DNA, în care este acuzat, printre altele, de realizarea mai multor contracte ilegale între Consiliul Judeţean şi diverse firme.

În dosarul Centrului Militar Zonal, el are interdicţia să comunice cu angajaţii Consiliului Judeţean şi cu consilierii judeţeni care au legătură cu acest caz.

În acest dosar, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, la sfârşitul lunii aprilie 2014, de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

În rechizitoriul procurorilor se arăta că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, Nicuşor Constantinescu nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos, în mai multe rânduri, obligaţiile de preşedinte al CJ Constanţa, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol "consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului".

Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, potrivit DNA.

Procurorii îl acuză pe Nicuşor Constantinescu şi că a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.

Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, Nicuşor Constantinescu nu ar mai fi asigurat piese de schimb şi consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal şi, la cererea Consiliului Judeţean Constanţa, au fost întrerupte şi serviciile de telefonie prestate de diverşi operatori, "posibilităţile de comunicare ale unităţii militare fiind paralizate".

În aceeaşi perioadă, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi adoptat două hotărâri prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, însă ambele au fost anulate ca urmare a unor acţiuni în justiţie.

În 2010, Nicuşor Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de pază a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care paza clădirii a fost asigurată de către personalul unităţii, deşi în interior se află armament şi muniţie de război, precum şi documente clasificate, preciza DNA.

Activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa a fost serios tulburată din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilităţilor şi a serviciilor de pază, după rezilierea de către Nicuşor Constantinescu a contractelor prin care acestea erau asigurate. În anul 2011, Consiliul Judeţean Constanţa a finanţat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, în anul 2012 suma alocată unităţii a fost zero lei, iar în anul 2013 a fost achitată suma de 255.792 de lei, pentru servicii prestate de unii furnizori, în anii precedenţi, preciza DNA.

Sumele repartizate de Consiliul Judeţean Constanţa Centrului Militar Zonal au fost însă insuficiente, unitatea militară înregistrând debite importante la furnizorii de utilităţi care au formulat acţiuni în justiţie pentru recuperarea acestor sume.

Aceste demersuri reţinute în sarcina lui Nicuşor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naţionale în cuantum de 67.211,32 de lei, au stabilit procurorii.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în alte două dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în altul este judecat pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici