Dosarul Chiliman: Moisescu primea bani de la membri ai Guvernului Tăriceanu ca să-i ajute să ajungă în acele funcţii

Fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, reţinut în dosarul primarului Chiliman, a cerut şi primit diverse sume de bani de la secretari de stat sau directori de agenţii şi companii de stat pentru a-i ajuta să acceadă în funcţii de conducere în ministere, în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

981 afișări
Imaginea articolului Dosarul Chiliman: Moisescu primea bani de la membri ai Guvernului Tăriceanu ca să-i ajute să ajungă în acele funcţii

Dosarul Chiliman: Moisescu primea bani de la membri ai Guvernului Tăriceanu ca să-i ajute să ajungă în acele funcţii (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Potrivit unor documente ale anchetatorilor care instrumentează dosarul în care a fost reţinut primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi-a folosit influenţa pentru a determina angajarea unor funcţionari de rang înalt în funcţii de conducere în ministere, în Guvernul Tăriceanu.

Activitatea lui Vlad Moisescu nu s-a limitat la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, ci s-a extins şi la Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, în sensul că exercita acte de trafic de influenţă, determinând angajarea unor funcţionari de rang înalt (secretari de stat sau directori de agenţii şi companii de stat) în funcţii de conducere în ministere, companii, etc., iar în schimbul acestei activităţi pretindea şi primea diverse sume de bani de la aceştia”, arată anchetatorii.

Potrivit documentelor anchetatorilor, grupul infracţional care ar fi fost constituit de Vlad Moisescu încă din 2004 şi din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad ”a urmărit comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.

Anchetatorii explică şi modul de operare al grupării, arătând că principalii acţionari sau reprezentanţi ai firmelor importante erau contactaţi personal de Moisescu şi de Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Chiliman şi cu directorii serviciilor de investiţii şi achiziţii, respectiv Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Piţigoi, Răzvan Munteanu, Ciprian Ghioacă şi o altă persoană, decedată între timp, spunând că trebuiau să plătească acel "comision" impus de aceştia.

În cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, respectiv "comisionul" impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firmă nu ar mai fi câştigat niciodată vreo procedură de achiziţie publică în Sectorul 1. Mai mult, în anumite cazuri s-a ajuns şi la ameninţări la adresa reprezentanţilor firmelor care au refuzat să "cotizeze", se arată în documentele anchetatorilor.

Plata "comisionului" se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost şi sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluaţi direct de Moisescu.

Vlad Moisescu era coordonatortul grupul infracţional şi se ocupa de solicitarea şi încasarea comisioanelor, invocând influenţa pe care o are asupra persoanelor cu funcţii decizionale din cadrul Primăriei Sectorului 1 şi dispunea cu privire la modalitatea gestionării banilor primiţi ilegal. "Vlad Moisescu este o persoană foarte influentă în interiorul PNL şi se bucură de sprijinul conducerii partidului şi al multor persoane cu funcţii importante în instituţii de stat. El este persoana care are ultimul cuvânt, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea derulată la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, iar acest lucru este cunoscut de toată lumea", susţin anchetatorii.

Potrivit anchetatorilor, Ion Brad era persoana de încredere a lui Vlad Moisescu şi cel care, la indicaţiile acestuia, gestiona banii primiţi ilegal, Ion Brad fiind trezorier al PNL Sector 1.

La rândul său, Ioana Costescu avea, împreună cu Ion Brad, rolul de determinare a plăţii comisioanelor şi de încasare a acestora, iar Chiliman garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi ulterior, pe parcursul derulării acestora şi plata comisioanelor, adaugă anchetatorii.

Vlad Moisescu şi Ioana Costescu sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Andrei Chiliman şi Ion Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii DNA i-au reţinut pe cei patru şi au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă, propunerea fiind judecată vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici