Dosarul Cordunenilor: 24 din cei 27 de inculpaţi sunt liberi, după ce unele fapte s-au prescris

24 din cei 27 de inculpaţi din dosarul Corduneilor sunt liberi, potrivit deciziei definitive, date după 10 ani de procese, a magistraţilor Curţii de Apel Cluj, care constată că unele fapte au fost prescrise. Între cei condamnaţi este liderul clanului, Costel Corduneanu.

1199 afișări
Imaginea articolului Dosarul Cordunenilor: 24 din cei 27 de inculpaţi sunt liberi, după ce unele fapte s-au prescris

Dosarul Cordunenilor: 24 din cei 27 de inculpaţi sunt liberi, după ce unele fapte s-au prescris

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au emis decizia finală în dosarul în care mai mulţi membri ai clanului Corduneanu din Iaşi erau judecaţi pentru mai multe infracţiuni, între care şantaj, furt sau înşelăciune, trafic de persoane sau trafic de minori.

Decizia magistraţilor Curţii de Apel Cluj vine după ce atât DIICOT, cât şi o parte dintre inculpaţi au contestat decizia primei instanţe.

O mare parte dintre inculpaţi au fost fie achitaţi, fie în cazul unora, faptele s-au prescris, judecătorii Curţii de Apel Cluj desfiinţând interceptările depuse ca probe în dosar.

„Desfiinţează sentinţa penală pronunţată în cauză şi pronunţând o nouă hotărâre, constată nulitatea absolută a proceselor de redare a interceptărilor dispuse în prezenta cauză în faza de urmărire penală (..) şi dispune excluderea de la dosarul cauzei a suporţilor optici ce stochează rezultatele activităţii de supraveghere tehnică dispusă în cauză precum şi a proceselor verbale de redare a acestor activităţi", se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Cluj.

Judecat pentru trafic de persoane, trafic de minori, spălare de bani, şantaj şi instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, Costel Corduneanu, liderul clanului Corduneanu din Iaşi a fost achitat pentru cele mai multe dintre aceste infracţiuni. Practic, Costel Corduneau a fost condamnat definitiv de către magistraţii Curţii de Apel Cluj la trei ani de închisoare pentru că şi-a spionat iubita.

„Mentine pedepsele de 3 ani închisoare aplicată pentru infracţiunea de instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic (...), 2 ani închisoare aplicată pentru instigare la infracţiunea de interceptarea fără drept a unei transmisii de date informatice care nu este publică şi care este destinată unui sistem informatic (...) 3 ani închisoare aplicată pentru instigare la infracţiunea de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic. (...) Contopeşte pedepsele aplicate in pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare ce urmează a fi executată de inculpat", se arată în comunicatul magistraţilor din Cluj.

În primă instanţă, Costel Corduneanu fusese condamnat la 8 ani de închisoare.

Procesul penal s-a încheiat pentru alţi inculpaţi din dosar, judecaţi pentru santaj şi complicitate la înşelăciune, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, trafic de persoane, trafic de minori, spălare de bani, punerea în circulaţie de taloane false pentru transport, fals material în înscrisuri oficiale, instigare la infracţiunea de şantaj.

Una dintre inculpatele din dosar a fost achitată pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani şi şantaj, iar doi bărbaţi au primit pedepse reduse, de la 10 ani, la 5 ani.

Dosarul a fost trimis în instanţă în urmă cu 10 ani, în 2010, majoritatea membrilor fiind în stare de arest la acel moment. Instanţa sesizată iniţial a fost Tribunalul Maramureş.

La scurt timp după decizia magistraţilor Curţii de Apel Cluj, Costel Corduneanu s-a predat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici