Dosarul cu şină devine istorie în instituţiile publice

Începând de marţi, au intrat în vigoare prevederile legii dosarului cu şină, iar perioada de tranziţie este de 30 de zile.

514 afișări
Imaginea articolului Dosarul cu şină devine istorie în instituţiile publice

Dosarul cu şină devine istorie în instituţiile publice

„Vestea bună este că, începând de astăzi, au intrat în vigoare prevederile legii căreia îi spunem, pe scurt, Legea dosarului cu şină. Este vorba de Legea nr. 9/2023. De astăzi, toate instituţiile publice de la nivel central şi local, precum şi orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice este obligată să accepte copia cărţii de identitate transmisă prin e-mail. De asemenea, documentele necesare obţinerii de alte documente, cum ar fi cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică”, anunţă ministrul Cercetării.

Dispar şi copiile în format fizic pe hârtie, care pot fi transmise tot online, iar dacă nu există această posibilitate, instituţiile publice au obligaţia să asigure, în mod gratuit, foto-copierea acestora. Copia legalizată devine şi ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcţionarul competent.

Totodată, instituţiile publice care cer plata de taxe aferente serviciilor publice furnizate trebuie să ofere metode alternative de plată, fie prin plata cu cardul sau alte sisteme digitale.

„Avem o lege a dosarului cu şină care de astăzi a intrat în vigoare şi o perioadă de 30 de zile de tranziţie. Important în perioada asta nu este să arătăm cu degetul şi să ameninţăm cu sancţiuni, ci să ajutăm. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării va sprijini autorităţile centrale şi locale în procesul de transformare digitală. Suntem alături de cei care au nevoie de noi. Colaborarea este cheia. Şi cred că împreună putem crea un spaţiu de lucru digital prietenos şi apropiat de cetăţean”, spune Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
dosar,
şină,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici