Dosarul EVAZIUNII de peste 50 milioane euro: Bădălău a primit pulpe, piept şi ficat de pui de la un membru al reţelei evazioniste

Senatorul Niculae Bădălău s-a întâlnit de mai multe ori cu unul dintre membrii reţelei evazioniste, El-Khoury Elias, apărându-i acestuia interesele şi primind de la el pulpe, piept şi ficat de pui, potrivit unor documente ale anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

911 afișări
Imaginea articolului Dosarul EVAZIUNII de peste 50 milioane euro: Bădălău a primit pulpe, piept şi ficat de pui de la un membru al reţelei evazioniste

Dosarul EVAZIUNII de peste 50 milioane euro: Bădălău a primit pulpe, piept şi ficat de pui de la un membru al reţelei evazioniste (Imagine: Shutterstock)

"Bădălău Niculae apără interesele lui El-Khoury Elias, cu care are numeroase întâlniri, după ce în prealabil se înţeleg la telefon cu privire la ora şi locul întâlnirii. (...) Acesta a intermediat liderului grupării evazioniste El-Khoury Elias mai multe întâlniri cu persoane care deţin funcţii importante în instituţiile de stat din judeţul Giurgiu (prefectură, conducerea APIA), judeţ în care se derulează principalele activităţi infracţionale", se arată în documentele citate.

Potrivit anchetatorilor, într-una dintre discuţiile purtate cu El-Khoury Elias, senatorul l-ar fi "dojenit" pe acesta pentru că "n-a venit cu actele" necesare la APIA. În acelaşi context, anchetatorii precizează că o firmă din circuitul evazionist ar mai fi primit de la APIA peste 2,7 milioane lei, cea mai mare parte a acestor bani ajungând la Elias El-Khoury.

"Astfel, în cadrul discuţiei telefonice din data de 11.07.2013, Bădălău Nicolae îi spune lui El-Khoury Elias că este cu directorul de la APIA şi îl dojeneşte că n-au venit cu actele. Conform actelor din dosar în perioada ianuarie - februarie 2013, SC Agrozootehnica SA Vedea, societate comercială prezentă în circuitul evazionist, mai primise de la APIA suma de 2.778.000 RON (...) Din raportul de constatare întocmit în cauză în evidenţa CEC Bank SA, SC Agrozootehnica SA Vedea figurează cu contul prin care, în perioada 01.01.2011 – 07.02.2013, a rulat 2.778.000 RON. Toţi banii au provenit de la APIA şi au fost destinaţi, în principal, către Elias El-Khoury - 1.452.000 RON, SC VEDEA VERDE SRL - 628.700 RON, SC AVICOLA MIHAILESTI SA - 362.600 RON şi Agenţia Domeniilor Statului - 300.900 RON", se menţionează în aceleaşi documente ale anchetatorilor.

În data de 23 mai, la sediul Prefecturii Giurgiu, Niculae Bădălău a intermediat întâlnirea dintre El-Khoury Elias şi prefecta Lavinia Crişu, întâlnire ce a avut loc o zi mai târziu, mai susţin anchetatorii.

Conform aceloraşi documente, firmele controlate de El-Khoury Elias erau "interesate" şi au avut procese cu Agenţia Domeniilor Statului pentru o suprafaţă de 800 de hectare.

Anchetatorii enumeră şi produsele alimentare pe care le-ar fi primit senatorul de la El-Khoury Elias.

"La sfârşitul lunii mai, la solicitarealui Bădălău Niculae, El-Khoury Elias a pus la dispoziţia acestuia, prin intermediul lui Sărăcuţu Adrian, cu titlu gratuit, 200 pulpe de pui, 200 bucăţi piept de pui şi 20 de kilograme ficat de pasăre, produsele fiind ridicate, în data de 29 mai 2013, de la un punct de desfacere deţinut de Agroli Group SRL, de către Rada Gabriel. Produsele au fost folosite pentru petrecerea organizată Bădălău Nicolae la restaurantul său din oraşul Bolintin Vale, judeţul Giurgiu", se percizează în documentele procurorilor.

Anchetatorii mai spun că tot Bădălău a făcut demersuri "la nivelul conducerii ANAF şi la nivelul conducerii Ministerului Economiei pentru obţinerea funcţiei dorită pentru Constantinescu Silvana".

În acest dosar, procurorii cer arestarea a 29 de persoane, respectiv a lui Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mohamed Mahmoud, Antonio Laurenţiu Burlacu, Răzvan Adrian Lungu, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu, Georgeta Neagu, Camelia Sora, Petra Gherbezan, Florin Dănilă, Abdul Mousim al Zaid, Andrei Viorel Mardare, Sorin Cristian Ştefan, Traian Ilie, Zayed Husein, Ali A. Ali, El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ghaziri Rami, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Chraif Ali, Mihail Răzvan Ţigănilă, El Khoury Chrbel, Adrian Sărăcuţa, El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed, Daher Orlando Emil, Angela Eugenia Nicolae şi Daniel Nicolae.

Procurorul Angela Nicolae, şeful Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe, altele decât Phare, din Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această faptă.

DNA o acuză pe Angela Nicolae că, în perioada 2012-2013, a pretins şi primit de la învinuiţi, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei şi 5.000 lei.

De asemenea, DNA a început urmărire penală şi faţă de alte 15 persoane, care sunt cercetate în stare de libertate. Printre acestea se numără senatorul PSD Niculae Bădălău, acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA.

Propunerile de arestare a celor 29 de inculpaţi reţinuţi în acest dosar sunt judecate maţi de instanţa supremă, în trei loturi.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut, luni, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.

Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici