DOSARUL lui Oprescu - DNA: Fostul şofer al lui Oprescu a cerut de la patru oameni de afaceri 850.000 de euro

Cristian Stanca, fostul şofer al primarului Capitalei, alături de o persoană din conducerea Primăriei, a cerut de la patru oameni de afaceri peste 850.000 de lei, în schimb urmând să fie viraţi firmei denunţătoare banii pentru lucrările executate la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti.

2699 afișări
Imaginea articolului DOSARUL lui Oprescu - DNA: Fostul şofer al lui Oprescu a cerut de la patru oameni de afaceri 850.000 de euro

DOSARUL lui Oprescu - DNA: Fostul şofer al lui Oprescu a cerut de la patru oameni de afaceri 850.000 de euro (Imagine: Liviu Adascalitei / Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă transmis, luni, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că în dosarul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, au fost reţinute cinci persoane - Cristian Stanca, fostul şofer al primarului general Sorin Oprescu, omul de afaceri Claudiu Bengalici, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei.

Cei cinci vor fi duşi la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.

Conform sursei citate, Cristian Stanca este suspectat de complicitate la luare de mită (trei infracţiuni), complicitate la dare de mită şi trafic de de influenţă, iar Ruxandra Petroi Avasiloae, Florin Şupeală şi Mircea Constantinescu sunt suspectaţi de luare de mită, în timp ce omul de afaceri Claudiu Bengalici a fost reţinut pentru două infracţiuni de complicitate la spălarea banilor.

Procurorii DNA spun că în perioada mai-august 2015, Cristian Stanca, împreună cu o altă persoană care deţinea o funcţie de conducere în aparatul primarului Capitalei, a pretins de la patru denunţători, oameni de afaceri, suma de 852.626,5 de lei, din care au primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 de euro.

”În aceste circumstanţe, persoana respectivă a fost de acord să vireze din patrimoniul instituţiei în cel al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului suma necesară pentru ca această din urmă instituţie să achite contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunţătoare în temeiul unui contract de prestări servicii. Conform acestora, în perioada iulie-august 2015, inculpatul Stanca Cristian, ştiind că inculpaţii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Şupeală Florin, în calitate de directori la Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, fuseseră de acord să primească drept mită suma de 70.000 euro pentru amândoi, de la aceleaşi persoane denunţătoare, a insistat în mod repetat pe lângă acestea din urmă să achite celor doi măcar o parte din banii promişi. Suma de bani urma să fie remisă pentru ca cei doi să fie de acord cu încheierea şi derularea contractului de prestări servicii menţionat”, notează procurorii anticorupţie.

În luna iulie 2015, Cristian Stanca, împreună cu aceeaşi persoană, a pretins aceloraşi oameni de afaceri suma de 7.000 euro (cel de-al doilea primind echivalentul în lei), pentru a-i remite lui Mircea Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, lucru care s-a şi întâmplat în 12 august. Procurorii spun că această sumă de bani a fost cerută de Mircea Constantinescu pentru că a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de firma oamenilor de afaceri.

De asemenea, în perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca, împreună cu aceeaşi persoană din conducerea Primăriei Capitalei, le-a cerut celor patru denunţătorii sume de bani ”pe care le-a particularizat la data de 04.08.2015 ca fiind 50.000 euro”, susţinând că, prin influenţa pe care o are asupra lui Sorin Oprescu, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului a sumelor necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate.

De asemenea, Cristian Stanca le-a spus denunţătorilor că banii vor fi remişi de el primarului Capitalei, mai spun procurorii DNA.

În ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri Claudiu Bengalici, DNA arată că în cursul anului 2014 acesta ”a ajutat persoana cu funcţie de conducere în aparatul Primarului municipiului Bucureşti să disimuleze adevărata natură a provenienţei sumei de 6.428.698 de lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleaşi persoane, creând aparenţa că între firma pe care o administrează şi cea a denunţătorilor au existat relaţii contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie”.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puţin înainte de miezul nopţii, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.

Victor Mocanu, unul dintre avocaţii lui Sorin Oprescu, a declarat, la scurt timp de la emiterea mandatului de arestare pe numele primarului, că acesta nici nu a luat mita de 25.000 de euro, aşa cum susţin procurorii DNA, şi nici nu a cerut-o.

"Am văzut că se discută că ar fi primit mită un milion de euro. Sunt doar susţineri nereale ale denunţătorului. Domnul Oprescu a dat declaraţie amplă în fata judedcătorului deşi este nedormit de peste 40 de ore", a spus apărătorul lui Oprescu, precizând că primarul Capitalei nu a fost prins în flagrant.

Potrivit avocatului, Sorin Oprescu a contestat decizia de arestare preventivă şi are încredere în actul de justiţie.

Apărătorul a susţinut că doar un singur denunţ din cele patru din dosar face referire la primarul Sorin Oprescu, iar celelealte trei denunţuri şi înregistrările făcute de anchetatori vizează alţi şapte inculpaţi cercetaţi în acest caz.

Întrebat dacă primarul Capitalei a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor DNA, Mocanu a menţionat că acesta nu a făcut nicio precizare în faţa procurorilor pentru că a aşteptat să vină avocatul ales, însă la instanţă a explicat pe larg acuzaţiile care îi sunt aduse.

De asemenea, referitor la aparatul pentru bruierea telefoanelor mobile, avocatul lui Oprescu a menţionat că sunt afirmaţii nereale ale denunţătorului.

"Nu s-a găsit aparatul la percheziţia care a fost efectuată la domiciliul din Ciolpani. Din nou afirmaţii nereale ale martorului denunţător, aşa cum, deşi astăzi mai bine de jumătate de zi parchetul din această casă a fost scos, căutându-se milionul de euro. Nu s-a găsit nicio sumă de bani", a precizat avocatul Viorel Mocanu, la ieşirea de la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, primarul general al Capitalei ar fi primit mită 25.000 de euro, banii, provenind de la patru denunţători, fiind duşi la locuinţa primarului de către şefului unei instituţii din Primărie.

Conform surselor citate, 5.000 de euro din banii primiţi mită de Sorin Oprescu ar fi fost găsiţi asupra sa, iar o parte la locuinţa acestuia, din Ciolpani, unde pe parcursul zilei au avut loc percheziţii în prezenţa edilului.

Procurorii DNA spun că, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea primăriei şi cu o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinşi de cei doi, pentru edil, de la patru denunţători.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

În referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a primarului Capitalei, unul din denunţătorii din dosar susţine că i-ar fi dat mită lui Sorin Oprescu un milion de euro, în perioada 2013- 2015, potrivit referatului procurorilor cu propunerea de arestare preventivă a edilului Capitalei.

Conform sursei citate, denunţătorul i-ar fi dat lui Sorin Oprescu cu ocazia fiecărei întâlniri sume cuprinse între 20.000 şi 60.000 de euro.

"În total, în perioada 2013-2015, i-a remis inculpatului Oprescu Sorin Mircea, după aproximarea sa, 1.000.000 euro. Sumele remise în anul 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita pe care o încasa de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor de la C.C.P.B.P.B., iar o altă parte provenea de la un contract menţionat încheiat de aceeaşi instituţie cu SC (.....) SRL", se arată în referatul procurorilor.

Denunţătorul le-a mai spus procurorilor că sumele date, în 2014, edilului Capitalei proveneau de la lucrările de la ”apă şi canal” efectuate la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), respectiv diferenţa de la lucrările de ”gard” efectuate la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului (CCBPB), de reprezentanţii unei firme care a formulat denunţ.

De asemenea, un martor din dosarul lui Sorin Oprescu a declarat la DNA că primarul general primea banii în pungi de cadou, sub o pernă ornamentală de pe o canapea, şi îşi lua măsuri de precauţie atunci când primea sume de bani drept mită, folosind inclusiv un aparat pentru bruierea telefoanelor mobile.

Conform datelor din referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de DNA, într-o declaraţie dată în faţa anchetatorilor la sfârşitul lunii trecute, un martor din dosar a povestit cum i-a dat pentru prima dată mită edilului Capitalei, banii fiind puşi într-o pungă de cadou care a fost lăsată sub o pernă ornamentală de pe canapea.

Astfel, conform respectivei declaraţii, Sorin Oprescu s-ar fi întâlnit la un imobil cu mai multe persoane, solicitând uneia dintre acestea să-şi lase telefoanele mobile în bucătărie. La acea întâlnire, Oprescu ar fi primit o tranşă de 10.000 de euro dintr-o mită în valoare de 15.000 de euro, iar banii au fost puşi, conform declaraţiei martorului, într-o pungă din carton, folosită pentru cadouri, care a fost plasată sub o pernă ornamentală de pe o canapea aflată în încăperea în care avea loc întâlnirea.

"Acesta din urmă i-a arătat banii pe care îi avea asupra sa (10.000 euro dintr-o mită de 15.000 euro), într-o pungă de carton, tip pungă de cadou, iar primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una din cele două canapele din living, i-a indicat să-i pună banii acolo, ceea ce (…..) a şi făcut. Inculpatul Oprescu Sorin Mircea a spus simplu «Mulţumesc», după care l-a întrebat pe (…..) «Alte probleme?» şi, cum răspunsul celui din urmă a fost negativ, întâlnirea s-a terminat", se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit în dosarul lui Sorin Oprescu.

În acelaşi document se precizează că martorul a afirmat, în declaraţiile date în faţa anchetatorilor, că Oprescu îi cerea omului său de încredere să fie atent când vine la întâlnirile pentru a da mita, să se deplaseze pe mai multe străzi pentru a verifica să nu fie urmărit.

Medicul Sorin Oprescu şi-a început cariera politică în PSD, partid din partea căruia a candidat de două ori, fără succes, la Primăria Capitalei, însă victoriile au venit după candidaturile ca independent, criticând întreaga clasă politică, şi fiind văzut ca un permanent posibil prezidenţiabil.

Sorin Oprescu se află în acest moment la al doilea mandat câştigat în fruntea Primăriei Capitalei. În 2008, a devenit primul primar general independent din Bucureşti, iar acum Sorin Oprescu a devenit primul primar general al Capitalei reţinut de DNA şi apoi arestat.

Potrivit Legii administraţiei publice locale, "mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv", prin ordin al prefectului. În cazul în care primarul este suspendat, atribuţiile îi sunt preluate de unul dintre viceprimari, desemnaţi prin vot secret al consilierilor locali.

Primaria Capitalei are doi viceprimari: Cornel Pieptea, din partea PNL, şi Alexandru Dan Darabont, din partea PSD. Cele mai mari şanse să ocupe interimar funcţia de primar, în cazul în care Sorin Oprescu va fi suspendat, le are Cornel Pieptea, având în vedere că liberalii controlează majoritatea în Consiliul General şi ar putea să-l impună prin vot pe acesta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici