Dosarul mineriadei a fost închis

Dosarul mineriadei din iunie 1990 a fost închis, Parchetul instanţei supreme a decis neînceperea urmării penale împotriva liderului PSD Ion Iliescu, constatând şi prescrierea unor serii de fapte penale.

181 afișări
Imaginea articolului Dosarul mineriadei a fost închis

Dosarul mineriadei a fost închis

2 - După completarea cercetărilor, prin rechizitoriul întocmit la 27 iulie 2007, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaţilor, Mihai Chiţac, Gheorghe Andriţa, Dumitru Costea, Vasile Constantin, precum şi încetarea urmăririi penale faţă de colonel în rezervă CĂLIN TRAIAN ŞTEFAN, întrucât acesta a decedat la 27 iunie 2004.

Prin decizia 818 din 17 decembrie 2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, rămasă definitivă după judecarea recursului în Completul de nouă judecători, s-a dispus restituirea cauzei privind pe inculpaţii Mihai Chiţac, Gheorghe Andriţa, Dumitru Costea şi Vasile Constantin la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru refacerea urmăririi penale.

Dosarul a fost restituit din două considerente: primul vizând nerespectarea dispoziţiilor Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, în sensul că, inculpatul CHIŢAC MIHAI, în calitate de fost ministru de interne, nu putea fi cercetat decât potrivit procedurii speciale instituită de Legea nr.115/1999; al doilea considerent viza faptul că adjunctul şefului Secţiei Parchetelor Militare ce a verificat legalitatea întocmirii rechizitoriului din 27 iulie 2007, a încălcat normele de procedură vizând incompatibilitatea.

3- Prin rezoluţia din 19 iunie 2007, adjunctul şefului Secţiei Parchetelor Militare a dispus începerea urmăririi penale împotriva învinuitului ILIESCU ION, pentru săvârşirea infracţiunii de omor, iar prin decizia din 20 iunie 2007 Curtea Constituţională a statuat asupra competenţei magistraţilor militari şi civili.

4 - Prin ordonanţa emisă la data de 20 iulie 2007 în dosarul nr. 74/P/1998, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei privind pe învinuitul Ion Iliescu.

5- Prin rezoluţia nr.5147 din 7 decembrie 2007, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis plângerea formulată de învinuit şi a dispus infirmarea rezoluţiei din data de 19 iulie 2007, prin care a fost începută urmărirea penală faţă de învinuitul Ion Iliescu şi continuarea cercetărilor de către procurorii desemnaţi din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică.

Prin rezoluţia de infirmare au fost constatate mai multe aspecte de nelegalitate: începerea urmăririi penale a fost dispusă de un alt procuror decât cel ce instrumenta cauza; procurorul militar şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare era incompatibil să mai efectueze vreun act de urmărire penală; rezoluţia de începere a urmăririi penale nu conţinea elementele obligatorii prevăzute de Codul de Procedura Penală şi nu era înregistrată în registrul special în care se consemnează data şi ora începerii urmăririi penale.

III. Întrucât de la înregistrarea cauzei şi până în prezent termenul rezonabil de efectuare a cercetărilor a fost depăşit, iar administrarea mijloacelor de probă a devenit dificilă datorită intervalului foarte mare de timp scurs de la desfăşurarea evenimentelor supuse cercetării, pentru a se stabili condiţiile ce au determinat tergiversarea soluţionării şi persoanele responsabile, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, la data de 07 decembrie 2007 Consiliului Superior al Magistraturii efectuarea unui control de fond al activităţii Secţiei Parchetelor Militare.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici