Două focare de rujeolă în judeţul Arad, după ce alte două au fost închise recent

Două focare de rujeolă cu 13 copii au fost confirmate în judeţul Arad, după ce alte două focare au fost închise în urmă cu câteva zile, medicii atrăgând atenţia că în toate cazurile copii sunt nevaccinaţi sau au fost vaccinaţi incomplet.

455 afișări
Imaginea articolului Două focare de rujeolă în judeţul Arad, după ce alte două au fost închise recent

Două focare de rujeolă în judeţul Arad, după ce alte două au fost închise recent (Imagine: Mihai Spiridonica/ Arhiva Mediafax Foto)

În municipiul Arad, toate cazurile sunt pe aceeaşi stradă, în cadrul unei comunităţi de rromi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În acest moment, în judeţul Arad mai evoluează două focare de rujeolă, un focar cu trei cazuri, la Galşa, la copii cu vârsta între 1 an şi 6 ani, şi un focar în municipiul Arad cu 10 cazuri confirmate, la copii cu vârsta între 10 luni şi 16 ani. La copiii din Galşa, la două din cele trei cazuri au ceva antecente vaccinale, adică o singură doză din cele două, un caz nu are deloc, iar copii care fac parte din focarul din municipiul Arad majoritatea sunt nevaccinaţi", a declarat corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, medicul Mihaela Cîtu.

Conform medicilor, rujeola este o boală a copilăriei care poate fi preventivă prin vaccinare. Pentru imunizarea la rujeolă e nevoie de două doze de vaccin ROR. Cei mai mulţi dintre copiii bolnavi nu au fost vaccinaţi deloc, în vreme ce altora li s-a făcut doar o doză şi sunt vaccinaţi incomplet. De altfel, una din primele măsuri luate de medici a fost să-i verifice pe colegii copiilor cu rujeolă, iar cei neimpunizaţi vor fi şi ei vaccinaţi, în condiţiile în care Aradul e pe la capătul topului ratei de vaccinare.

Medicii DSP Arad derulează mai multe campanii de promovare a vaccinării şi au apelat şi la mediatorii sanitari în cazul comunităţii de rromi pentru a recupera cât mai mulţi restanţieri la vaccinare.

"Noi tot am interveit, am fost şi pe teritoriu cu o echipă de la DSP, unde au mai fost focare, pe care ulterior le-am închis, pentru a informa populaţia şi a încerca să recuperăm cât mai mulţi la vaccinarea ROR, am cerut şi ajutorul mediatorilor sanitari pentru a intra în comunităţile de rromi, pentru că în municipiul Arad toate cazurile fac parte dintr-o comuniate de rromi, am cerut ajutorul mediatorilor sanitari ca să putem să acoperim cât mai mulţi dintre restanţieri", a mai declarat corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, medicul Mihaela Cîtu.

În judeţ mai există alte două suspicuni, în comuna Zăbrani şi în municipiul Arad. Alte două focare au fost închise în localităţile Zărand şi Covăsânţ.

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici