Două ONG-uri cer demiterea conducerii Teatrului Excelsior, pe care o acuză de incompetenţă şi ASERVIRE politică/ PMB: Primarul Capitalei a cerut explicaţii conducerii teatrului

ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Primăriei Capitalei demiterea conducerii Teatrului Excelsior din Bucureşti, pe care o acuză de incompetenţă şi aservire politică, fiindcă ar fi împiedicat difuzarea unui film despre protestele din Piaţa Victoriei, din luna februarie. UPDATE: PMB: Primarul Capitalei a cerut explicaţii conducerii teatrului.

630 afișări
Imaginea articolului Două ONG-uri cer demiterea conducerii Teatrului Excelsior, pe care o acuză de incompetenţă şi ASERVIRE politică/ PMB: Primarul Capitalei a cerut explicaţii conducerii teatrului

Două ONG-uri cer demiterea conducerii Teatrului Excelsior (Imagine Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"Managerul general Adrian Găzdaru şi directoarea artistică Maria Rotar au împiedicat desfăşurarea unui eveniment organizat de publicaţia Decât o Revistă (DoR) în data de 30.03.2017. Cei doi s-au opus arbitrar difuzării unui scurt film despre protestele din luna februarie, deşi au recunoscut că nu au văzut materialul video, o dovadă de incompetenţă şi rea-credinţă. Justificarea oficială a Teatrului a fost exprimată într-un comunicat de presă în care se susţine că evenimentul DoR <<vizează o poziţie politică faţă de care Teatrul EXCELSIOR, prin statutul şi misiunea sa, trebuie să-şi păstreze o poziţie neutră>>. Prin gestul lor, conducătorii Teatrului Excelsior demonstrează că instituţia este subordonată puterii politice", se arată într-un comunicat comun al ActiveWatch şi a Centrului pentru Jurnalism Independent, remis agenţiei MEDIAFAX.

În acelaşi comunicat se mai arată că reprezentanţii Teatrului Excelsior fac confuzie între reflectarea sau dezbaterea unor teme cu incidenţă politică şi propaganda politică.

"Evenimentul era organizat de o instituţie de presă, aşa că reflectarea sau dezbaterea unor subiecte privind viaţa publică sau politică nu ar fi trebuit să surprindă, având în vedere că tocmai asta este menirea jurnalismului. Un montaj video, o expoziţie foto sau chiar o dezbatere despre evenimente civice, cum au fost protestele recente, nu pot avea conotaţie politică decât pentru nişte persoane care se află într-o relaţie de subordonare faţă de puterea politică, care îşi datorează funcţiile unor numiri făcute pe criterii politice. Dovada cea mai bună în acest sens sunt evenimentele găzduite în ultimele 12 luni de aceeaşi instituţie, evenimente al căror caracter politic era indiscutabil, fiind vorba de campanii electorale ale partidului care deţine controlul asupra administraţiei Capitalei", se mai arată în comunicatul menţionat.

Teatrul Excelsior a transmis, printr-un comunicat postat pe site, că instituţia consideră că "o parte din eveniment vizează o poziţie politică faţă de care Teatrul Excelsior, prin statutul şi misiunea sa, trebuie să-şi păstreze o poziţie neutră".

"Teatrul nu a interzis difuzarea filmului, ci a solicitat organizatorilor să adapteze momentul lor pentru cadrul în care materialul urma să fie difuzat, adică un eveniment destinat publicului larg, susţinut pe scena unei instituţii care desfăşoară o activitate dedicată copiilor şi tinerilor, cu precizarea că formula actuală a materialului frizează sfera politică şi depăşeşte spaţiul şi tema culturală a evenimentului. Prin urmare, considerăm că nu am limitat un act artistic, ci am încercat să nu ne asociem mesajelor cu conţinut politic", a explicat instituţia.

PMB: Primarul Capitalei a cerut explicaţii conducerii teatrului Excelsior

Primăria Capitalei transmite că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în împiedicare difuzării unui film despre protestele din Piaţa Victoriei în cadrul unui eveniment la teatrul Excelsior, instituţia anunţând că a cerut explicaţii conducerii teatrului.

"În ceea ce priveşte situaţia creată prin anularea respectivului eveniment, doamna primar general a solicitat explicaţii din partea conducerii teatrului şi va dispune măsurile necesare pentru ca astfel de situaţii să
nu se mai repete în viitor",
transmite Primăria Capitalei printr-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că "primarul general nu are calitatea de a aproba sau de a interzice parteneriatele pe care instituţiile de cultură aflate în subordinea municipalităţii le încheie cu asociaţii, organizaţii neguvernamentale sau diferite publicaţii, stabilirea acestor colaborari revenind strict conducerii instituţiilor respective."

"Prin urmare, informaţiile conform cărora Gabriela Firea ar fi avut vreo legătura cu anularea evenimentului Decât O Revistă sunt pure speculaţii care induc în eroare opinia publică şi afectează imaginea instituţiei Primăriei Municipiului Bucureşti şi a Primarului General", se mai precizează în comunicat.

Rreprezentanţii publicaţiei "Decât o Revistă" (DoR) au acuzat conducerea Teatrului Excelsior, instituţie aflată în subordinea Consiliului General al Muncicipiului Bucureşti, că au cenzurat un eveniment al publicaţiei în cadrul căruia urma să fie difuzat un scurt film despre protestele din luna februarie, din Piaţa Victoriei. Acţiunile conducerii Teatrului Excelsior au fost criticate şi de ActiveWatch şi Centrul pentru Jurnalism Independent, care au cerut Primăriei Generale a Capitalei să îi demită pe managerul general al instituţiei, Adrian Găzdaru şi directoarea artistică Maria Rotar, cei care s-ar fi opus evenimentului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici