Două persoane au murit din cauza gerului, în România

Un bărbat a murit în Capitală, din cauza gerului, acesta fiind găsit decedat, sâmbătă dimineaţă, pe un trotuar din Sectorul 5, iar alte şase persoane au fost internate în spital, cu hipotermie şi degerături, a declarat pentru MEDIAFAX managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov, Alis Grasu.

23 afișări
Imaginea articolului Două persoane au murit din cauza gerului, în România

Un bărbat a murit în Capitală, din cauza gerului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

De asemenea, un bărbat în vârstă de 70 de ani, din localitatea Bistreţ, judeţul Mehedinţi, a murit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin, după ce a fost găsit pe un drum comunal şi a fost adus în şoc hipotermic de către medicii Servicului Judeţean de Ambulanţă.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SAMBI), împreună cu SMURD şi Poliţia Comunitară, participă, de vineri noapte, la acţiunea iniţiată de primarul general al Capitalei, pentru identificarea cazurilor sociale aflate pe străzi, transportarea acestora în adăposturi şi internarea celor cu hipotermie şi degerături sau alte probleme de sănătate grave care, în condiţiile temperaturilor foarte scăzute, le-ar pune viaţa în pericol, a spus Alis Grasu.

Ea a precizat că echipajele SAMBI şi SMURD au identificat 40 de cazuri sociale, din care şase au fost internaţi în spital, cu hipotermie şi degerături ale membrelor, patru fiind în stare mai gravă, iar 16 au fost duşi în centrele pentru persoane fără adăpost. Celelalte 18 persoane au fugit în momentul în care au văzut maşinile Ambulanţei şi ale Poliţiei Comunitare.

Două dintre persoanele cu hipotermie şi degerături sunt la Spitalul Bagdasar-Arseni, alte două la Spitalul "Sfântul Ioan", iar una a fost dusă la unitatea Zerlende - care aparţine de Spitalul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

Alis Grasu a mai spus că probabil bărbatul decedat a fost printre cei care au fugit când au văzut maşinile Ambulanţei.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat 1.130 de solicitări, din care 80 pentru persoane căzute în stradă, a precizat Alis Grasu.

Aproape toate spitalele municipalităţii au amenajat spaţii unde pot fi internaţi, în perioada cu temperaturi foarte scăzute, oamenii fără adăpost.

Directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Marius Savu, declara, vineri, pentru MEDIAFAX, că aproape toate spitalele Primăriei Capitalei, cu excepţia maternităţilor, a Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-maxilo-facială «Prof.Dr. Dan Teodorescu» şi a Spitalului Foişor, unde sunt lucrări de reabilitare, vor primi cazurile aduse de Poliţia Comunitară sau de către serviciile de ambulanţă.

Savu a făcut un apel către toate spitalele de urgenţă să primescă acele cazuri aduse de poliţiştii comunitari sau de ambulanţe, pentru că toate sunt urgenţe medicale.

Două echipe ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) au mers, vineri noapte, pe străzi pentru a identifica oamenii care stau în ger şi a-i determina să meargă în adăposturi.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut apel la bucureşteni să sesizeze municipalitatea atunci când văd oameni fără adăpost care stau în ger pe străzi, în parcuri şi în scările de bloc. Bucureştenii pot suna pentru a sesiza aceste cazuri la numerele de telefon 021/305.55.07, apel cu tarif normal şi 0800-821-218, apel gratuit din toate reţelele.

Persoanele fără adăpost vor fi duse în Adăpostul Temporar de Urgenţă din Sectorul 5 al Capitalei, la Complexul de Servicii Socio-Medicale al Municipiului Bucureşti, din Sectorul 4, şi la Complexul Multifuncţional de Tranziţie pentru tineri cu vârste între18 şi 26 de ani, din localitatea Domneşti.

Pe timpul zilei, persoanele fără adăpost se pot încălzi şi pot bea ceai sau supă la sediile DGASMB din strada Academiei, nr. 3-5, în Sectorul 3, şi din strada Salcetului, nr.5, în Sectorul 4, precum şi la Cantinele Sociale din străzile Sfântul Constantin, Agricultori, Calea Griviţei, Bulevardul Dacia şi Calea Ferentari.

Mehedinţeanul de 70 de ani a fost găsit în şoc hipotermic pe un drum comunal

Managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mehedinţi, medicul Dumbrăvica Florescu, a declarat că bărbatul în vârstă de 70 de ani a fost găsit de un trecător pe drumul comunal dintre localităţile Mileni şi Bistreţ, aproape îngheţat, şi a sunat la 112.

"O ambulanţă l-a preluat şi l-a transportat la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Era în şoc hipotermic, a fost resuscitat, dar la câteva ore după ce a fost dus la spital bărbatul a decedat. Este prima victimă a frigului în judeţul Mehedinţi. Nu era un om al străzii, fără adăpost, era un om care a stat probabil prea mult în frig", a mai spus managerul SJA Mehedinţi.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin, medicul Cristian Jianu, a declarat că s-a încercat resuscitarea bărbatului, conform protocolului, dar în cele din urmă a fost declarat decesul întrucât bărbatul era în stop cardiorespirator.

În Mehedinţi, în noaptea de vineri spre sâmbătă temperaturile au oscilat în jurul valorii de -7 grade Celsius.

Avertizarea cod galben de ger pentru Bucureşti şi 35 de judeţe a intrat în vigoare de vineri seară, ora 22.00 şi este valabilă până în 27 ianuarie. În această perioadă, în estul, sudul şi centrul ţării temperaturile în timpul nopţii pot scădea până la minus 25 de grade Celsius.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici