Două treimi din ouăle produse în România sunt de la găini crescute în baterii

Două treimi din ouăle produse în România sunt de la găini crescute în baterii cu suprafeţe mai mici decât ale unei coli de hârtie A4 şi hrănite adesea cu furaje modificate genetic şi cu vitamine sintetice, a declarat, marţi, reprezentantul organizaţiei Vier Pfoten, Gabriel Păun.

2014 afişări
Imaginea articolului Două treimi din ouăle produse în România sunt de la găini crescute în baterii

Două treimi din ouăle produse în România sunt de la găini crescute în baterii (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Organizaţia pentru protecţia animalelor "Vier Pfoten" a anunţat,miercuri, declanşarea unei campanii intitulate "Explică ce esteştampila pe ou". Reprezentanţii organizaţiei au spus că aceastăcampanie se doreşte a fi un semnal de alarmă cu privire la faptulcă două treimi din ouăle produse în România provin de la găini carecresc în condiţii improprii, care sunt hrănite cu vitaminesintetice şi medicamente, iar adesea alimentaţia acestora conţinecoloranţi şi furaje modificate genetic.

"Această alimentaţie se răsfrânge asupra calităţii ouălor.Producătorii trebuie să înceteze să folosească ouăle provenind dela aceste găini, iar supermarketurile să ofere consumatoriloralternative, adică ouă de la găini crescute în aer liber", a spusGabriel Păun, coordonatorul campaniei Vier Pfoten.

El a cerut producătorilor ca ouăle să fie ştampilate şia atras atenţia asupra faptului că acele produse marcate cu numerecare încep cu cifra 2 sau 3 trebuie evitate de la consum. GabrielPăun a precizat că cele mai bune ouă sunt cele care au pe ştampilăcifra 0 sau 1, dar acestea se găsesc foarte rar.

Reprezentantul Vier Pfoten a mai spus că ţări precum Austria şiElveţia au interzis deja creşterea găinilor în baterii, iar din 1ianuarie 2012 toţi producătorii din UE vor fi obligaţi să renunţela acest sistem de creştere a păsărilor.

Două treimi din ouăle produse în România sunt de la găini crescute în baterii (Infografic: Lucian Maftei/Mediafax Foto)

Totodată, Păun a precizat că, potrivit statisticilor primite dela Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru SiguranţaAlimentelor, două treimi din ouăle din România sunt produseîn baterii.

Potrivit reprezentantului Vier Pfoten, în opt magazinealimentare au fost găsite la vânzare ouă ecologice, iar cincidintre ele comercializau ouă de la găini crescute în hale, la sol.Totodată, în 18 supermarketuri au fost găsite la comercializare ouăde găini "chinuite în baterii", iar în 13 magazine erau la vânzareouă cu probleme de etichetare, a mai spus Păun.

Directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare,Gheorghe Mencinicopschi, prezent la conferinţa de presă, a spus căoul este unul dintre cel mai valoroase alimente pentru sănătate,întrucât conţine o proteină de cea mai bună calitate.

"Ouăle sunt foarte bune pentru toată lumea, de la copil până lacel în vârstă, sunt un etalon pentru alimentaţie întrucât nicioaltă proteină nu este mai bună decât aceea din ou. Este bine ca oulsă fie consumat fiert moale, nu foarte tare", a mai spusMencinicopschi.

De asemenea, Mencinicopschi a precizat că oul nu este un alimentcare produce ateroscleroză, cum spun unii. "Gălbenuşul de la ouăare o cantitate mare de colesterol, dar totodată are o grăsime careîmpiedică depunerea acestuia pe vase.

Este recomandat a fi consumat oul care are pe ştampilăcifrele 0 şi 1.

Cele cu cifra 3 sigur ne vor afecta sănătatea în timp, ducând lasupraponderabilitate, obezitate şi celelalte afecţiuni aferenteacestora. Eeste bine ca oamenii să înveţele să citească ştampila depe ouă şi să cumpere numai ouă ştampilate cu 0 sau 1", a mai spusprofesorul Mencinicopschi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici