Dr. Florin Chirculescu: Situaţia să fie gestionată de epidemiologi! Este ca şi cum te-ai duce să-ţi faci un costum de haine la un cizmar

  • Dr. Florin Chirculescu îţi spune că în echipa care gestionează epidemia de SARS Cov 2 în România ar trebui să fie şi un medic epidemiolog
  • Dr. Chirculescu: Încercăm să gestionăm o situaţie în care nu ai arme. Cavaleria a atacat tancurile, ei, ce poţi să faci?
  • Dr. Chirculescu: Greşim de 20 de ani şi acum plătim nota, fără personal nu poţi să faci medicină
2502 afișări
Imaginea articolului Dr. Florin Chirculescu: Situaţia să fie gestionată de epidemiologi! Este ca şi cum te-ai duce să-ţi faci un costum de haine la un cizmar

Sursa foto: Facebook/Florin Chirculescu

Dr. Florin Chirculescu, medic primar chirurgie toracică la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, îţi spune că în echipa care gestionează criza noului coronavirus în România ar trebui să fie şi un medic epidemiolog.

„Acum încercăm să gestionăm o situaţie în care nu ai arme. Cavaleria a atacat tancurile, ei, ce poţi să faci? E ca şi cum te duci să-ţi faci un costum de haine la un cizmar! Epidemiologul este cel care vede reţeaua, ştie regulile prin care se dezvoltă, o poţi contracara, e altă meserie. În situaţii cum suntem acum, vedeţi, e transmisie comunitară, e explozie peste tot de cazuri , trebuie să vină un general, generalul care se pricepe la lupta asta este un epidemiolog”, spune specialistul.

Medicul Florin Chirculescu ştie care este unul din motivele de mare îngrijorare în rândul medicilor.

„Frica cea mare în rândul personalului medical este... ce facem... ne testăm... câţi ne testăm, se testează pacienţii, se testează medicii, câte teste este necesar să se facă, astea sunt lucrurile la care un epidemiolog ştie. Avem epidemiologi, dar, din păcate ei au fost retezaţi în ultimii 10, 15 ani. Greşim de 20 de ani, de 20 de ani sunt greşelile astea, şi acum plătim nota, fără personal nu poţi să faci medicină, fără bani nu poţi să faci medicină.

România are acum 459 de medici infecţionişti şi epidemiologi, conform datelor pe care ni le-a oferit preşedintele Colegiului Medicilor România. Specialiştii sunt însă inegal distribuiţi în ţară. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici