Drama „Doctorului”: medicul israelian care i-a tratat pe liderii Hamas în închisoare are nepotul răpit de terorişti

Un canal TV israelian i-a luat interviu lui Yuval Biton, care îi cunoaşte faţă în faţă pe liderii Hamas, inclusiv pe Yahya Sinwar, cel care a planificat atacul din 7 octombrie.

1320 afișări
Imaginea articolului Drama „Doctorului”: medicul israelian care i-a tratat pe liderii Hamas în închisoare are nepotul răpit de terorişti

Yuval, „Doctorul”: vorbeşte medicul israelian care ia tratat pe liderii Hamas

Dr. Yuval Biton este unul dintre puţinii israelieni care îl cunosc faţă în faţă pe omul care a planificat şi a executat teribilul atac din 7 octombrie, Yahya Sinwar. Din 2017, Sinwar este numărul 1 al Hamas în Gaza. Biton era dentist în închisori, iar teroriştii din închisoare îl numeau confidenţial „Doctorul”. Apoi, Biton a devenit comandantul serviciilor secrete ale închisorii.

Pe 7 octombrie, aceiaşi terorişti Hamas pe care medicul îi trata cu grijă au ordonat răpirea multor ostatici, inclusiv a nepotului său. Printre ei, Yahya Sinwar, care a petrecut 12 ani în închisorile israeliene, învăţând ebraică, înainte de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri.

Canalul N12 l-a intervievat pe „Doctor”: mai întâi în închisoare, apoi în kibutz-ul Nir Oz, de unde a dispărut nepotul său. Numărul 1 al Hamas astăzi, când era prizonier, era deja foarte loial organizaţiei, spune Biton.

„Dacă bănuia că alţi prizonieri colaborează, ar fi condus chiar el interogatoriul şi i-ar fi ucis”. Închisoarea este un loc periculos pentru cei cu astfel de probleme: „Dacă adormi, te ucid în somn”. Rolul de medic l-a ajutat să-i cunoască: „Există un fel de intimitate, de apropiere. Eşti singur în cameră cu un terorist Hamas, ai un bisturiu în mână. Asta te-ar putea ucide”.

Sinwar este o persoană care „nu se abate niciodată de la principiile sale, cu orice preţ. Exact aşa şi-a construit puterea şi statutul de-a lungul anilor de închisoare”.

Apoi, schimbul de prizonieri, în octombrie 2011. Guvernul Netanyahu aprobă acordul Shalit, în baza căruia 1.027 de palestinieni sunt eliberaţi. Printre aceştia se numără Salah Arori, şeful Hamas din Cisiordania, care s-a întâlnit săptămâna aceasta cu Nasrallah şi cu Sinwar.

Biton, în zece ani ca stomatolog de închisoare, devine atât de expert în psihicul prizonierilor de maximă securitate, cunoscând de aproape ambiţiile, luptele şi ideile tuturor, încât decide să-şi schimbe cariera şi devine ofiţer de informaţii. Recrutează surse şi adună informaţii în închisoare şi ajunge la funcţia de şef al diviziei de informaţii a serviciului penitenciar. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici