Drapelul secuiesc a fost arborat pe sediul Primăriei Sfântu Gheorghe

Drapelul secuiesc a fost arborat pe sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, primarul municipiului, Antal Arpad, declarând că acest simbol al secuimii a fost adus de "îngeraşi".

425 afișări
Imaginea articolului Drapelul secuiesc a fost arborat pe sediul Primăriei Sfântu Gheorghe

Drapelul secuiesc a fost arborat pe sediul Primăriei Sfântu Gheorghe (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Drapelul albastru-auriu al secuilor a fost arborat pe faţada Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, iar potrivit primarului Antal Arpad arborarea simbolului secuimii este "perfect legală".

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că steagul secuiesc a fost adus de "îngeraşi" (la maghiari, cadourile de Crăciun sunt aduse de "îngeraşi" - n.r.).

Edilul-şef a susţinut importanţa folosirii simbolurilor în Ţinutul Secuiesc, precizând că drapelul secuiesc este unul dintre acestea, drept urmare trebuie arborat pe sediile primăriilor din regiune.

De asemenea, Antal a menţionat că şi primarii municipiilor din secuime au luat, cu mai mult timp în urmă, o decizie privind folosirea simbolurilor secuilor.

În opinia sa, prin acest gest nu se doreşte a aduce o ofensă nimănui, ci este vorba de un simbol al secuilor. Totodată, primarul a menţionat că drapelul secuiesc a fost expus, încă în urmă cu patru luni, în sala de şedinţă a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, fapt care nu a deranjat pe nimeni.

Prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că nu a văzut că este arborat drapelul secuiesc pe sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, adăugând că juriştii instituţiei trebuie să analizeze ce prevede legea în acest sens.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a explicat că nu cunoaşte ce prevede exact legislaţia într-un astfel de caz, drept urmare, până când juriştii nu se pronunţă, el poate doar să speculeze pe marginea acestui subiect. El a menţionat, că, teoretic vorbind, presupunerea că va ataca această măsură a administraţiei locale cu motivaţia că ar fi vorba de arborarea unui drapel străin nu ar fi justificată întrucât "ţara secuilor nu este o ţară străină".

Gyorgy Ervin a amintit că legea reglementează folosirea drapelelor altor state, care pot fi arborate pe instituţii numai împreună cu cel al României şi numai cu prilejul unor vizite cu caracter oficial, dar în acest caz nu se poate vorbi despre drapelul unei alte ţări, ci despre simbolul unei comunităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici