DSP Vâlcea: Colegiul Medicilor se poate pronunţa referitor la cum şi-au făcut meseria medicii Spitalului Judeţean

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă Vâlcea, unde o femeie a născut în toaleta unităţii, au respectat prevederile ordinului MS privind organizarea şi funcţionarea secţiei UPU, dar cu privire la modul în care "şi-au făcut meseria" se poate pronunţa doar Colegiul Medicilor

1116 afișări
Imaginea articolului DSP Vâlcea: Colegiul Medicilor se poate pronunţa referitor la cum şi-au făcut meseria medicii Spitalului Judeţean

DSP Vâlcea: Colegiul Medicilor se poate pronunţa referitor la cum şi-au făcut meseria medicii Spitalului Judeţean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Din primele cercetări făcute în cazul incidentului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, unde o pacientă a născut în toaleta unităţii sanitare, a rezultat că medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe au respectat ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1706 privind organizarea şi funcţionarea secţiei UPU, dar cu privire la practica şi modul cum şi-au făcut meseria se poate pronunţa doar Colegiul Medicilor", a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP)Vâlcea, dr. Maria Murăruş, citat de corespondentul MEDIAFAX.

La rândul său, reprezentantul Colegiului Medicilor din Vâlcea, Adrian Busu, a declarat că incidentul va fi analizat doar în momentul în care pacienta va înainta o sesizare, dar "până în prezent nu există nicio adresă" în acest sens.

"Legea prevede că noi nu putem interveni dacă nu există o sesizare sau o plângere în acest sens de la pacienta respectivă. În momentul în care femeia va depune o plângere, atunci vom începe o cercetare în acest sens. Deocamdată, nu putem interveni, deoarece până în prezent nu există nicio adresă sau sesizare", a spus Adrian Busu.

Femeia şi copilul acesteia au fost externaţi, vineri, din Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, medicii confirmând că starea lor de sănătate este stabilă.

"Ambii se simt foarte bine, iar recomandările pentru mamă au fost cele uzuale pentru o perioadă normală de lehuzie, nu există nicio complicaţie, mama este bine, copilul la fel, aşa încât s-a considerat că este momentul ca aceştia să plece acasă", a declarat medicul Traian Maier de la Maternitatea Râmnicu Vâlcea.

O comisie a Ministerului Sănătăţii a declanşat o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, după ce o femeie a născut în toaleta unităţii sanitare, la scurt timp după ce a fost diagnosticată cu tumoare abdominală.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea spunea că a declanşat o anchetă internă şi că a sesizat Parchetul şi Poliţia în cazul femeii care a născut în toaleta unităţii.

Într-un comunicat de presă transmis marţi, conducerea Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea preciza că pacienta a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a spitalului luni, în jurul orei 8.30, acuzând dureri lombare şi fiind consultată de medicul specialist de urgenţă. Potrivit sursei citate, femeia, care are obezitate de gradul al treilea, le-a spus medicilor că a avut ultima menstruaţie la sfârşitul lunii martie.

Conducerea spitalului susţine că pacientei i-au fost făcute "analizele uzuale", iar rezultatul acestora a confirmat suspiciunea de "afecţiune reno-urinară" şi s-a soilicitat examinarea la Secţia de Boli Interne, unde femeii i-a fost făcută o ecografie abdomninală, care a relevat "modificări ale rinichiului stâng", precum şi "prezenţa unei alte formaţiuni", pentru care s-a solicitat examen chirurgical.

Reprezentanţii unităţii medicale au mai spus că femeii i s-a administrat tratament antispastic perfuzabil, care i-a ameliorat simptomele.

"La orele 12.00, după perfuzie, pacienta solicită să meargă la toaletă, fiind însoţită de infirmieră. În scurt timp, se constată că pacienta a născut spontan un făt viu cu semne de suferinţă fetală şi s-a intervenit de urgenţă, începându-se resuscitarea din partea a două echipe ale UPU, atât pentru mamă, cât şi pentru făt", spuneau reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea.

Conform acestora, după stabilizare, mama şi bebeluşul au fost transportaţi cu o ambulanţă, cu medic, la "Spitalul de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie", pe durata transportului copilul având "suport ventilator" şi fiind dus într-un incubator.

Femeia, Mihaela Pal, în vârstă de 41 de ani, care cântăreşte 110 kilograme, mai are trei copii şi spune că nu şi-a dat seama că este însărcinată, mai ales că atunci când a avut greţuri a mers la medicul de familie, care a diagnosticat-o cu o afecţiune a ficatului şi i-a prescris suplimente alimentare.

Ea a spus că a mers la Camera de Gardă a Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea întrucât avea dureri de spate, însă medicii nu şi-au dat seama că este însărcinată şi că era în travaliu, chiar dacă au consultat-o şi i-au făcut şi o ecografie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici