DSVSA Suceava: Laptele şi produsele din lapte din judeţ sunt conforme, potrivit analizelor

DSVSA Suceava a anunţat, luni, că toate cele 85 de probe colectate în judeţ din ferme, centre de colectare a laptelui, unităţi de procesare, automate de lapte sunt corespunzatoare, ceea ce înseamnă că furajele sunt conforme, iar laptele şi produsele sunt sigure pentru consumul uman.

426 afișări
Imaginea articolului DSVSA Suceava: Laptele şi produsele din lapte din judeţ sunt conforme, potrivit analizelor

DSVSA Suceava: Laptele şi produsele din lapte din judeţ sunt conforme, potrivit analizelor (Imagine: Shutterstock)

Directorul DSVSA Suceava, Octavian Ilisoi, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a dispus, săptămâna trecută, constituirea unei echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Biroului Siguranţa Alimentelor de Origine Animală, care să facă verificări oficiale cu privire la modul în care operatorii alimentari din sectorul laptelui implementează prevederile Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare, cu referire în special la aflatoxina M1 din lapte crud şi lapte pasteurizat, destinat procesării ulterioare, în vedererea obţinerii de produse lactate.

El a spus că echipa a făcut controale tematice în domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud prin intermediul automatelor şi au fost prelevate probe de lapte crud, din fermele de vaci de lapte, centrele de colectare şi automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final, precum şi probe de lapte pasteurizat, destinat procesării ulterioare, în vedererea obţinerii de produse lactate de la unităţile de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar.

Ilisoi a spus că s-au recoltat 85 probe de lapte din 62 de ferme de vaci care livrează lapte la procesare, din 14 centre de colectare a laptelui, de la opt unităţi de procesare de lapte şi de la un automat de vânzare de lapte, care au fost analizate în laboratorul sanitar-veterinar judeţean zonal Iaşi.

El a precizat că s-au făcut controale în ferme privind condiţiile de igienă a adăposturilor, igiena mulsului, precum şi verificarea calităţii furajelor folosite în hrana animalelor.

"Rezultatele pentru toate probele recoltate şi analizate sunt corespunzatoare, ceea ce arată că furajele destinate hrănirii animalelor, laptele materie primă utilizat în procesare, precum şi produsele din lapte care sunt puse în consum sunt conforme cu legislaţia în vigoare şi sigure pentru consum uman", a spus Ilisoi.

El a subliniat că judeţul Suceava are cel mai mare număr de ferme de vaci de lapte din ţară şi procesează, zilnic, în perioada de iarnă 250.000 de litri de lapte şi 500.000 de litri de lapte în perioada primăvară-vară.

Ancheta vizând industria laptelui a început după ce s-au descoperit niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă, în 4 martie.

ANSVSA anunţa, în 7 martie, că a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători, la unităţi de procesare a laptelui.

Lunea trecută, ANSVSA anunţa că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din reţeaua sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Miercurea trecută, vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, afirma că laptele de la alte două centre de colectare ar conţine aflatoxină peste limitele admise, însă produsul nu a ajuns în comerţ, în total existând suspiciuni privind laptele din şapte unităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici