Duma a adoptat legea care interzice operaţiile de schimbare a sexului în Rusia

În acest timp, FSB, serviciul secret al Rusiei, a arestat un activist transgender sub acuzaţia de înaltă trădare şi de finanţare a armatei ucrainene.

212 afișări
Imaginea articolului Duma a adoptat legea care interzice operaţiile de schimbare a sexului în Rusia

Duma adoptă legea care interzice operaţiile de schimbare a sexului în Rusia: să luptăm cu satanismul LGBT

Schimbarea sexului în Rusia de astăzi nu va fi doar interzisă prin lege. Ci este considerată şi „satanism pur”. Cei 386 de deputaţi ruşi ai Camerei inferioare a parlamentului, Duma, au votat în unanimitate în favoarea unui proiect de lege care interzice schimbarea de gen. Propunerea trebuie încă aprobată de Camera Superioară, Consiliul Federal şi semnată de preşedintele rus, dar este puţin probabil să întâmpine vreo opoziţie.

Aceasta este o înăsprire suplimentară a proiectului de lege care limitează drepturile persoanelor transgender prin refuzul acestora de a adopta sau de a asuma tutela copiilor. Modificările adăugate în a doua din trei lecturi întăresc versiunea iniţială a textului, aprobată în iunie, care propunea interzicerea reatribuirii de gen atât prin intervenţie medicală, cât şi prin înregistrare civilă.

Proiectul de lege face parte din lupta dusă de Kremlin pentru a proteja ceea ce consideră „valorile tradiţionale” ale ţării. Textul interzice orice „intervenţie medicală care vizează schimbarea sexului unei persoane”, precum şi schimbarea genului cuiva în documentele oficiale şi în evidenţele publice.

Noile clauze modifică, de asemenea, Codul Familiei din Rusia, făcând schimbarea de gen un motiv valid pentru anularea unei căsătorii şi adăugându-i pe cei „care şi-au schimbat sexul” pe lista persoanelor care nu pot deveni părinţi adoptivi.

Oficialii descriu măsura ca una care protejează Rusia de „ideologia occidentală anti-familie”, iar unii dintre ei descriu tranziţia de gen drept „satanism pur”, acţionând astfel împotriva „satanismului LGBT”.

Vestea a zguduit comunitatea transgender a ţării, deja puternic oprimată, şi a atras critici nu numai din partea susţinătorilor drepturilor LGBTQ+, ci şi din partea comunităţii medicale.

Liubov Vinogradova, directorul executiv al Asociaţiei Independente de Psihiatrie din Rusia, a criticat proiectul de lege într-un interviu acordat Associated Press. Procedurile de tranziţie de gen „nu ar trebui interzise cu totul, pentru că există oameni pentru care este singura modalitate de a... exista normal şi de a-şi găsi pacea cu ei înşişi”, a explicat Vinogradova.

Reprimarea comunităţii LGBTQ+ din Rusia a început în urmă cu un deceniu, când preşedintele Vladimir Putin a anunţat pentru prima dată că se va concentra pe „valorile tradiţionale ale familiei”, o mişcare susţinută şi alimentată de Biserica Ortodoxă Rusă. În 2013, Kremlinul a adoptat prima legislaţie care limitează drepturile LGBTQ+, cunoscută drept legea „propagandei gay”, care interzice orice aprobare publică a „relaţiilor sexuale netradiţionale” între minori.

Activistul care riscă închisoarea pe viaţă

În 2020, Putin a promovat o reformă constituţională care a interzis căsătoria între persoane de acelaşi sex. Apoi, după ce a început invazia în Ucraina, autorităţile şi-au intensificat retorica despre protejarea ţării de ceea ce ei numesc influenţa „degradantă” a Occidentului, după ce anul trecut au trimis trupe în Ucraina. Iar deputaţii au dorit să extindă interdicţia „propagandei relaţiilor sexuale netradiţionale” şi la adulţi.

Acea iniţiativă a fost adoptată rapid şi, din decembrie anul trecut, orice reprezentare pozitivă sau chiar neutră a persoanelor LGBTQ+ în film, literatură sau media a fost interzisă. Proiectul de lege pentru limitarea severă a drepturilor trans a venit câteva luni mai târziu.

În acest context, serviciile de securitate ruse (FSB) au anunţat astăzi că au arestat un activist transgender acuzat de „înaltă trădare”. „FSB a zădărnicit activităţile ilegale ale unui cetăţean rus, rezident al regiunii Oriol, care a fost implicat într-o infracţiune de înaltă trădare pentru acordarea de asistenţă financiară Forţelor Armate ale Ucrainei”, se arată într-un comunicat al FSB.

Bărbatul arestat este un activist transgender LGBT+ care lucrează ca voluntar pentru renumitul ONG OVD-Info, care documentează represiunile politice din Rusia. Tot potrivit FSB-ului, suspectul este şi administratorul unui proiect care organizează transferuri de bani către organizaţii din Ucraina „cu scopul de a finanţa” armata ucraineană. El este cercetat pentru „înaltă trădare”, infracţiune pedepsită cu închisoare pe viaţă în Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici