Judecătoria din orașul Însurăței, județul Brăila, a fost închisă la începutul săptămânii printr-o lege semnată de președintele Nicușor Dan. Timp de 15 ani s-au făcut mai multe propuneri pentru desființare. Activitatea instanței era deja oprită din 2016.
Instanța a fost înființată în 1992 și a început să funcționeze în 1994. Judeca procese pentru orașul Însurăței și comunele din zonă. În total, deservea aproximativ 50.000 de oameni.
În 2016, Guvernul a mutat toate dosarele la Judecătoria Brăila și la Judecătoria Făurei. În acel an, unul dintre cei doi judecători se pensionase, iar celălalt era în concediu pentru creșterea copilului.
Nu voia nimeni să vină să lucreze la această instanță.
„Suspendarea activității a fost determinată în principal de lipsa personalului, astfel că, deși existau posturi vacante, tinerii absolvenți nu optau pentru această instanță”, a spus Ministerul Justiției în 2025.
A fost închis și Parchetul de pe lângă judecătorie. Niciunul dintre cele trei posturi de procuror nu era ocupat. Guvernul spunea în 2016 că „numărul de dosare aflat pe rolul acestui parchet este sub media pe țară a dosarelor soluționate de parchetele de pe lângă judecătorii”.
Ultimele procese la Însurăței au avut loc în 19 iulie 2016. Dintr-un raport reiese că, în 2015, instanța avea 3.788 de dosare. Doi judecători și un judecător stagiar lucrau acolo. Fiecare judecător avea aproape 1.900 de dosare.
„Cu mult peste media națională” și „depășea numărul optim de cauze care trebuie să revină unui judecător pentru ca activitatea acestuia să fie eficientă”, au scris judecătorii în raport.
Aceștia mai spuneau că „resursele materiale pe care le-au avut la dispoziție în anul 2015 au fost relativ insuficiente atât pentru ca instanța să își poată desfășura activitatea, dar și pentru creșterea calității activității instanței”.
Deși instanța nu mai funcționa, statul plătea în fiecare an 50.000 de lei pentru întreținerea clădirii. O expertiză din 2007 spunea că acea clădire nu era sigură și trebuia demolată.
În 2009, cheltuielile pentru întreținere erau chiar mai mari, de aproximativ 73.761 de lei.
„Deși clădirea în care își desfășoară instanța activitatea pare funcțională, aspectul fizic în general necesită multe îmbunătățiri”, erau unele dintre cuvintele pe care le scriau judecătorii în 2015.
Printre alte probleme notabile pe care judecătoria le avea, se numărau și ferestrele foarte învechite, ceea ce conducea la pierderea căldurii pe timpul iernii, spațiul destinat arhivei era în condiții improprii, nu mai exista loc fizic pentru această activitate, iar aparatele de aer condiționat erau inexistente în birourile instanței (cu excepția birourilor președintelui și judecătorilor).
În 2025, Ministerul Justiției a explicat că acum există transport între localități și se pot ține procese prin videoconferință. Reparațiile clădirii ar fi costat 2,57 milioane de lei.
Instanța fusese propusă pentru închidere și în 2010 și 2013, dar atunci s-a considerat că oamenii ar fi fost nevoiți să meargă prea departe pentru a ajunge la o altă judecătorie.
Acum, după mulți ani de amânări, Judecătoria Însurăței și Parchetul aferent au fost desființate oficial.