După anunţul Preşedinţiei, Guvernul solicită DESECRETIZAREA protocoalelor încheiate de SRI cu alte instituţii ale statului. Cine va trebui să facă acest gest

Premierul Viorică Dăncilă solicita desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, având în vedere interesul public, precum şi poziţia oficială exprimată astăzi de Administraţia Prezidenţială, informează un comunicat al Executivului.

10177 afișări
Imaginea articolului După anunţul Preşedinţiei, Guvernul solicită DESECRETIZAREA protocoalelor încheiate de SRI cu alte instituţii ale statului. Cine va trebui să facă acest gest

BREAKING După anunţul Preşedinţiei, Guvernul solicită DESECRETIZAREA protocoalelor încheiate de SRI cu alte instituţii ale statului. Cine va trebui să facă acest gest

"Avand in vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum şi pozitia oficiala exprimata astazi de Administratia Prezidentiala, premierul Viorica Dancila solicita desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului", se arată în comunicatul Executivului. 

Potrivit documentului, solicitarea prim-ministrului se bazeaza pe prevederile legale potrivit carora "se interzice clasificarea ca secrete de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii, erorilor administrative, limitarii accesului lainformatiile de inters public, restrangerii ilegale a exercitiului unor drepturiale vreunei persoane sau lezarii altor interse legitime". 

În consecinţă, premierul adresează solicitarea conducerilor SRI si celorlalte institutii ale statului implicate, singurele care au dreptul sa declasifice respectivele informatii si calitatea de autoritate desemnata de securitate.  

"Potrivit legii, desecretizarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informatiilor secrete de stat se realizeaza de imputernicitii si functionarii superiori abilitati prin lege sa atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al institutiilor care coordoneaza si controlul masurilor privitoare la protectia informatiilor clasificate.  In situatia protocoalelor de colaborare intre SRI si alte institutii ale statului, persoanele care au dreptul sa declasifice respectivele informatii sunt conducatorii institutiilor semnatare, care, in speta, au si calitatea de autoritate desemnata de securitate. Potrivit art. 14 din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, CSAT asigura coordonarea, la nivel national, a tuturor programelor de protectie a informatiilor clasificate", se arată în poziţia exprimată public de Guvern.

Preşedinţia a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că CSAT nu a impus încheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor instituţii, motiv pentru care responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului Suprem.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici