Duşa: Aplicaţiile militare din ultima vreme, un răspuns la ce se întâmplă pe flancul estic al NATO

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, declară că România va continua exerciţiile militare cu SUA şi ceilalţi aliaţi NATO, iar aplicaţiile din ultima vreme au venit ca un ”răspuns la ceea ce se întâmplă pe flancul estic al NATO şi UE”, reafirmând şi poziţia privind scutul anti-rachetă.

145 afișări
Imaginea articolului Duşa: Aplicaţiile militare din ultima vreme, un răspuns la ce se întâmplă pe flancul estic al NATO

Duşa: Aplicaţiile militare din ultima vreme, un răspuns la ce se întâmplă pe flancul estic al NATO (Imagine: Gabriel Petrescu/ Arhiva Mediafax Foto)

Prezent în judeţul Arad pentru a participa la un exerciţiu organizat de militari români şi americani, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a declarat că în 2015 au fost organizate cele mai multe aplicaţii cu partenerii din NATO în vederea pregătirii Armatei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Duşa a spus că România va continua să organizeze astfel de exerciţii, ca "răspuns" la ce se întâmplă pe flancul estic al NATO.

"Continuăm să organizăm exerciţii de pregătire în comun, este o formă de răspuns a NATO la ceea ce se întâmplă pe flancul estic al NATO şi UE. Prezenţa prin rotaţie a militarilor NATO, mai ales prin parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA, face România vizibilă în acest an şi credem că pregătirea în comun este foarte utilă pentru a asigura capacitatea operaţională a forţelor NATO şi Armatei Române”, a declarat Duşa.

Întrebat cum comentează ultimele declaraţii ale oficialilor ruşi privind scutul anti-rachetă, ministrul Apărării a reafirmat poziţia României: ”Am mai făcut precizări pe acest subiect, discuţii de felul acesta şi propaganda făcută de Rusia sunt la ordinea zilei. De foarte mult timp, din momentul în care România a fost invitată să adere la NATO, au fost asemenea afirmaţii. Încă o dată precizez că scutul anti-rachetă de la Deveselu este o capabilitate strict defensivă, care are drept obiect apărarea spaţiului aerian al flancului estic şi sud-estic al NATO împotriva rachetelor balistice”.

Referindu-se la exerciţiul româno-american din judeţul Arad, ministrul a spus că "este oarecum unicat".

”De şapte ani nu s-a organizat un exerciţiu de trecere a unui râu pe un pod de pontoane, pentru că nu existau bani. Este o experienţă inedită şi pentru militarii din SUA prezenţi aici cu tehnica din dotare”, a spus Duşa.

Mircea Duşa a participat, în zona localităţilor arădene Mândruloc şi Frumuşeni, la exerciţiul ”Dragon Crossing România 2015“, care a avut ca scop demonstrarea interoperabilităţii dintre armatele României şi Statelor Unite ale Americii şi dezvoltarea capacităţii de planificare, conducere şi executare a operaţiilor de trecere a cursurilor de apă.

La aplicaţie au participat 150 de militari americani cu 37 de mijloace tehnice de luptă aparţinând Regimentului 2 Cavalerie din Forţele Terestre ale SUA şi peste 250 de militari din Forţele Terestre Române, cu 85 de mijloace tehnice de luptă aparţinând Brigăzii 18 Infanterie "Banat" şi Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos".

Au mai fost folosite aeronave MiG 21 LanceR şi IAR 330 Puma ale Forţelor Aeriene Române, precum şi scafandri din Forţele Navale Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici