Duşa: Discutăm cu parteneri NATO despre achiziţia celei de a doua escadrile de avioane multirol

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, duminică, că a fost finalizat programul de înzestrare cu avioane Spartan şi se demarează, în momentul de faţă, procedurile pentru achiziţia celei de a doua escadrile de avioane multirol.

162 afișări
Imaginea articolului Duşa: Discutăm cu parteneri NATO despre achiziţia celei de a doua escadrile de avioane multirol

Duşa: Discutăm cu parteneri NATO despre achiziţia celei de a doua escadrile de avioane multirol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a precizat, de asemenea, că au fost alocate fonduri pentru înzestrarea şi modernizarea sistemelor de supraveghere aeriană.

"Mă bucur că în perioada 2014 - 2015 am alocat un buget mare forţelor aeriene române, astfel am finalizat programul de înzestrare cu avioane Spartan, am achiziţionat prima escadrilă de avioane multirol şi demarăm în momentul de faţă procedurile pentru achiziţia celei de a doua. De asemenea, am alocat bani pentru înzestrarea şi modernizarea sistemelor de supraveghere aeriană", a afirmat Mircea Duşă, prezent la ceremonia militară care a marcat Ziua Aviaţiei Române, organizată la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor din Bucureşti.

Întrebat care este bugetul alocat pentru achiziţia celei de a doua escadrile de avioane F-16, ministrul Apărării a declarat că bugetul va rezulta în urma negocierilor care se vor purta.

"Bugetul va rezulta în urma negocierilor pe care le vom purta vizavi de achiziţia celei de a doua escadrile. (...) În momentul de faţă, cu mai mulţi parteneri din NATO discutăm despre posibilitatea achiziţiei celei de a doua escadrile", a afirmat ministrul Apărării.

Mircea Duşa a subliniat, de asemenea, că militarii români din forţele aeriene participă la misiuni în teatrele de operaţii, iar, în această vară, au luat parte la numeroase exerciţii de pregătire, alături de partenerii României, unde au fost apreciaţi.

Ministrul Apărării a mai declarat că, în zilele de luni şi marţi, va participa, împreună cu omologul său portughez, alături de piloţi şi cu personalul tehnic "la pregătire pe avioanele F-16".

La ceremonia militară care a marcat Ziua Aviaţiei Române, organizată la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, Bucureşti, au evoluat aeronave ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Aeroclubului României, Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi companiei TAROM.

Ziua Aviaţiei Române se va celebra, duminică, în toate bazele militare ale aviaţiei, respectiv la Bacău, la Kogălniceanu, la Câmpia Turzii, la Timişoara şi aici la Bucureşti.

În octombrie 2013, Guvernul României şi cel al Portugaliei au semnat contractul de achiziţie în urma căruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Forţelor Aeriene Portugheze, urmau să intre în dotarea Forţelor Aeriene Române.

Anterior, Guvernul anunţase că a aprobat proiectul de lege privind achiziţia a 12 avioane vechi de tip F-16, pentru care urmau să se plătească 628 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici