Duţă: Am cerut un control în cazul lui Iacob Baciu privind contractele Sind România cu CAS judeţene

Corpul de Control al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va verifica toate contractele încheiate de Sind România cu casele de asigurări de sănătate judeţene în perioada în care liderul CSDR, Iacob Baciu, a fost vicepreşedintele instituţiei, a declarat, luni, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

585 afișări
Imaginea articolului Duţă: Am cerut un control în cazul lui Iacob Baciu privind contractele Sind România cu CAS judeţene

Razvan Duţă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Vom verifica toate contractele Sind România cu casele judeţene de asigurări de sănătate. Până acum nu au fost sesizări privind aceste contracte. Nicio casă de asigurări nu a sesizat presiuni din partea lui Baciu pentru contractele Sind România", a spus preşedintele CNAS.

Lucian Duţă a precizat că, în urma comunicatului de presă al Agenţiei Naţionale de Integritate referitor la Iacob Baciu, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a dispus efectuarea imediată a unor controale la casele judeţene de asigurări de sănătate care au încheiat contracte cu Sind România, la care administrator este liderul CSDR.

"Dacă se va constata existenţa unor nereguli la încheierea acestor contracte, CNAS va depune toate eforturile pentru recuperarea prejudiciului cauzat", a mai spus Lucian Duţă.

Potrivit CNAS, în perioada 21 octombire 2008 - 15 iunie 2011, data la care şi-a depus demisia, Iacob Baciu a exercitat funcţia de vicepreşedinte CNAS şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al CNAS din partea sindicatelor.

În această perioadă, conform declaraţiilor sale de avere şi interese, Iacob Baciu şi-a declarat calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al SC Sind România SRL, nu pe cea de administrator.

Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu a avut cunoştinţă de încheierea unor contracte de furnizare de servicii cu casele judeţene de asigurări de sănătate, a precizat sursa citată.

Liderul Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, fost vicepreşedinte al CNAS, a fost reclamat de ANI pentru conflict de interese, după ce, în calitate de administrator al SC Sind România, societate a confederaţiilor sindicale, a încheiat cu CAS judeţene contracte de servicii medicale în valoare de aproape 7,5 milioane lei.

În urma evaluărilor începute în 29 decembrie 2010, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea de către Iacob Baciu, fost vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă şi penală, precum şi încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, se arată într-un comunicat de luni al instituţiei.

În perioada 21 octombrie 2008 - 25 mai 2011, Iacob Baciu a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar din 9 noiembrie 2007 şi până în prezent, este preşedintele CSDR.

De asemenea, începând din 19 mai 2006, Iacob Baciu este administrator al SC Sind România SRL, societate comercială înfiinţată în 1992 de către confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, în prezent având ca asociaţi persoane juridice, respectiv CNSLR Frăţia, CNS Cartel Alfa, BNS, CSDR şi ANCCSR.

Societatea desfăşoară preponderent activităţi de turism social, beneficiarii serviciilor fiind, în principal, membri de sindicat şi persoanele cu bilete de odihnă şi tratament venite prin CNPP, a precizat ANI.

Baciu a încălcat regimului juridic privind conflictul de interese în materie penală întrucât SC Sind România SRL a încheiat, prin sucursalele teritoriale, cu casele de asigurări de sănătate judeţene 15 contracte de furnizare de servicii medicale şi aproximativ 65 de acte adiţionale, în valoare cumulată de 7.462.797,66 lei, susţine ANI.

Totodată, ANI a constatat că Iacob Baciu s-a aflat în incompatibilitate în perioada 21 octombrie 2008 - 25 mai 2011, întrucât a deţinut, simultan, funcţiile de vicepreşedinte al CNAS, preşedinte al CSDR, membru al Plenului Consiliului Economic şi Social (CES), respectiv vicepreşedinte al CES în perioada 1 iunie 2005 - 27 aprilie 2009 şi calitatea de administrator la SC Sind România SRL.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti să facă cercetări în cazul lui Iacob Baciu privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Totodată, au fost făcute demersuri pentru anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Iacob Baciu deţine opt parcele de teren, şase dintre ele în judeţul Mureş. Trei dintre aceste parcele, care au, împreună, mai bine de două hectare, precum şi un luciu de apă în suprafaţă de 800 de metri pătraţi au fost moştenite de Iacob Baciu, însă el nu este unic moştenitor, ci îi revine doar un sfert din fiecare dintre aceste proprietăţi, situate în comuna mureşeană Saulia de Câmpie. Cele patru proprietăţi au fost moştenite de Baciu în anii 1995 şi 2000.

Baciu a mai cumpărat, în aceeaşi localitate, dar şi într-o altă comună mureşeană, Grebeniş, două parcele de teren în suprafaţă totală de alte aproape cinci hectare. În declaraţia de avere Baciu nu a indicat în ce an a cumpărat cele două terenuri, având destinaţia "teren agricol".

În 2003, Iacob Baciu şi soţia sa, Raveca, şi-au cumpărat 941 de metri pătraţi de teren intravilan în Târgu Mureş. Patru ani mai târziu, familia Baciu a achiziţionat alţi 1.138 de metri pătraţi de teren în comuna ilfoveană Săftica.

Ultimul teren care apare în declaraţia de avere a lui Baciu este o suprafaţă de 12 metri pătraţi, deţinută în cotă indiviză în Bucureşti. Este vorba despre terenul aferent unui apartament într-un bloc de locuinţe, primul dintre cele două apartamente deţinute de familia Baciu, în suprafaţă de 102 metri pătraţi, cumpărat de cei doi soţi în 1997. Cel de-al doilea apartament al familiei este la Târgu Mureş, are 76,2 metri pătraţi şi a fost cumpărat de Baciu în 1981. În anul 2000, Iacob Baciu a moştenit şi o casă de locuit în comuna Saulia de Câmpie.

În declaraţia de avere completată în 7 iunie 2011, Baciu nu a trecut nicio maşină, niciun cont bancar în care ar avea mai mult de 5.000 de euro şi niciun alt bun de valoare. În schimb, Iacob Baciu a trecut în document faptul că a luat, în 2007, un credit de 41.000 de euro de la Raiffeisen Bank, scadent în 2020.

Conform aceluiaşi document, în anul fiscal 2010 Baciu a încasat 58.521 de lei în calitate de preşedinte al CSDR. Soţia sa, pensionară, a primit în acelaşi an o pensie de 8.832 de lei. În plus, în calitate de membru al Consiliului Economic şi Social, Baciu a primit în 2010 o indemnizaţie de 10.163 de lei.

Calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Sind România SRL i-a fost răsplătită cu o sumă totală de 18.535 de lei, iar ca vicepreşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Baciu a încasat 41.645 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici