„E posibil ca măsurile de relaxare să nu intre în vigoare pe 15 mai”. Avertismentul lui Raed Arafat

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a explicat cum se va schimba situaţia în România după 15 mai. Până atunci românii trebuie să respecte prevederile ordonanţelor militare, pentru că există riscul ca data de relaxare a măsurilor să fie decalată.

25731 afișări
Imaginea articolului „E posibil ca măsurile de relaxare să nu intre în vigoare pe 15 mai”. Avertismentul lui Raed Arafat

„E posibil ca măsurile de relaxare să nu intre în vigoare pe 15 mai”. Avertismentul lui Raed Arafat

Raed Arafat a explicat, într-o intervenţie la postul TV Antena 3 că relaxarea restricţiilor se va face gradual şi că vor fi luate „măsuri compensatorii”.

Măsurile de relaxare se vor lua treptat - iei câteva măsuri care sunt cu risc minimal, după care aştepţi să vezi impactul lor, după care mai iei o parte din măsuri, mai atepţi să vezi impactul lor. Dacă vezi că au avut impact mai mult decât ai calculat poate te opreşti, nu mai iei o măsură după. Vor fi măsuri compensatorii - purtatul măştii e o măsură compensatorie. S-ar putea să nu mai poţi să intri în mijlocul de transport în comun dacă nu ai nasul şi figura acoperite. S-ar putea când te duci la locul de muncă să vezi că e un control strict la intrare. Dacă ai simptome nu vei fi lăsat să intri la locul de muncă. Sau nu vei putea intra într-un magazin. Vor fi deci măsuri care vor încerca să compenseze măsurile de relaxare care vor urma” a declarat Arafat la Antena 3.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat avertizează românii că prevederile ordonanţelor militare trebuie respectate, altfel există riscul ca data anunţată pentru relaxarea restricţiilor să fie amânată.

„Sunt unele deziderate pe care nu vrem să le transformăm în speranţe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni şi care depind foarte mult de continuarea respectării măsurilor care sunt impuse în perioada aceasta. (...) Trebuie să aşteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua. Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte s-ar putea să nu mai fie 15 mai. Măsuri pe care am vrut să le luăm, s-ar putea să nu le mai luăm”, a mai declarat Arafat.

Premierul Orban a făcut luni seara un inventar al restricţiilor care se pot ridica după 15 mai.

Orban a spus că se vor elimina restricţiile în interiorul localităţilor, pentru că acum sunt permise anumite deplasări, cele în interes profesional, pentru asigurarea de bunuri necesare, pentru medicamente la farmacii, pentru a ajuta persoane din familie.

Vom lăsa un timp după ridicarea restrictiilor, dacă contextul restrictiilor evoluează intr-un fel sau altul şi vom ridica si ale restrictii. Vom lua acele măsuri unde există cele mai mici riscuri. Nu se poate renunta la restrictiile legate de spectacole, unde riscul de transmitere este foarte mare”, a precizat premierul.

Orban a avertizat, la rândul său că regulile trebuie respectate, pentru că „succesul pe care l-am avut a fost mai ales datorită respectării de către cetăţenii români a măsurilor luate”.

Fac recomandarea să nu lase garda jos, nu este momentul să ne relaxăm. Am crescut capacitatea de testare. Procentul persoanelor diagnosticate pozitiv a scăzut semnificativ, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la a ţine garda sus”, a mai spus premierul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici