Edilul Constanţei intră în coliziune cu ÎPS Teodosie: i-a cerut să desfiinţeze o biserică ridicată pe trotuar

La 10 ani de la construirea fără autorizaţie, pe trotuar, a bisericii „Izvorul Tămăduirii”, din zona Macul Roşu, din Constanţa, primarul Vergil Chiţac îi cere Înaltpreasfinţitului Teodosie să respecte decizia definitivă a instanţei, de desfiinţare a lăcaşului de cult.

2225 afișări
Imaginea articolului Edilul Constanţei intră în coliziune cu ÎPS Teodosie: i-a cerut să desfiinţeze o biserică ridicată pe trotuar

Edilul Constanţei intră în coliziune cu ÎPS Teodosie: i-a cerut să desfiinţeze o biserică ridicată pe trotuar

Lucrările la Biserica „Izvorul Tămăduirii” au început în urmă cu 10 ani, pe trotuar, în zona Macul Roşu, din Constanţa, deşi nu aveau autorizaţie.

În imobil funcţionează improvizat biserica „Izvorul Tămăduirii”, numită de către constănţeni „biserica de pe trotuar”.

Instanţa de judecată a decis definitiv, în 13 decembrie 2021, „desfiinţarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în Constanţa, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”.

Termenul pentru punerea în aplicare a deciziei este de 90 de zile şi expiră la data de 14 martie 2022.

„Prin decizie judecătorească rămasă definitivă în urma apelului înaintat de Arhiepiscopia Tomisului, instanţa autorizează Primăria municipiului Constanţa, „să desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construire (…), în caz de neexecutare a obligaţiei în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtei”. Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desfiinţare a acestei construcţii realizate ilegal, iar din poziţiile exprimate public de către dumneavoastră (ÎPS Teodosie - n.r.) rezultă că nu aveţi intenţia de a pune în aplicare decizia instanţei, creând premisele unui potenţial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate. În acest context, am obligaţia, ca primar al municipiului Constanţa, să vă înştiinţez cu privire la consecinţele neexecutării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi să vă atrag atenţia că intrarea în legalitate şi punerea în aplicare a acestei decizii, obligatorii pentru instituţia pe care o conduc, se vor produce mai devreme sau mai târziu”, a transmis primarul Vergil Chiţac, într-o scrisoare publică adresată Înaltpresfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Constanţei.

Primarul avertizează că nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot duce la „degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş”.

„Mizez pe buna credinţă a dumneavoastră şi a instituţiei pe care o conduceţi pentru aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătoreşti. Recursul la soluţii de forţă, precum ameninţarea potrivit căreia „preoţii se vor închide înăuntru” în situaţia punerii în aplicare a deciziei, nu poate fi interpretat decât ca un îndemn la nesupunere şi la încălcarea directă a legii, nu doar la nerespectarea ei. Mă văd astfel nevoit să vă reamintesc totodată că „interesul comunităţii”, pe care îl invocaţi în dese rânduri, se bazează pe respectarea şi aplicarea legii, aceasta având caracter obligatoriu şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii ţării noastre. „Dreptul la libertate religioasă al enoriaşilor”, pe care îl invocaţi în mod tendenţios, nu poate fi corelat unui abuz instituţional în formă continuată, precum construirea ilegală a imobilului şi perpetuarea utilizării acestuia ca spaţiu impropriu pentru funcţionarea unei biserici, mai ales că acest fapt nu face cinste imaginii Bisericii Ortodoxe Române în secolul 21 şi sabotează chiar prestigiul ei”, a mai spus Chiţac.

Chiţac îi transmite lui ÎPS Teodosie că are încredere că va respecta propriile angajamente faţă de enoriaşi şi faţă de comunitate şi că nu va pune mai presus de lege ceea ce nici textele sacre nu au făcut-o vreodată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici