ELCEN anunţă că furnizează apă caldă şi căldură la parametri normali, deşi PMB nu plăteşte subvenţia

ELCEN anunţă, miercuri, referitor la declaraţiile primarului general al Capitalei potrivit cărora a fost oprită apa în sectoarele 2,3 şi 4, că furnizează apă caldă şi căldură la parametri normali, deşi Primăria Capitalei continuă să nu-şi onoreze obligaţiile asumate de plată a subvenţiei.

426 afișări
Imaginea articolului ELCEN anunţă că furnizează apă caldă şi căldură la parametri normali, deşi PMB nu plăteşte subvenţia

ELCEN anunţă că furnizează apă caldă şi căldură la parametri normali, deşi PMB nu plăteşte subvenţia

"Ca urmare a declaraţiilor făcute în spaţiul public de primarul Capitalei, doamna Gabriela Firea, potrivit cărora Elcen a oprit apa în sectoarele 2,3 şi 4 fără să informeze conducerea RADET şi că "e un sabotaj la nivelul cetăţenilor", vă transmitem o serie de precizări necesare pentru o informare onestă şi reală a cetăţenilor: În data de 16.05.2019., ELCEN a informat RADET (prin Nota Telefonică nr. 3) cu privire la efectuarea reviziei anuale planificate conform programului aprobat de Dispecerul Energetic Naţional şi agreat de comun acord cu RADET, prin care se asigură pregătirea corespunzătoare a programului de iarnă 2019-2020", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Pe 17.05.2019, RADET şi-a exprimat acordul cu privire la oprirea pentru revizie tehnică programată a CTE Bucureşti Sud în data de 20.05.2019, solicitând ELCEN ca în perioada 20-25.05.2019 să livreze în continuare apă de adaos având în vedere faptul că sistemul de termoficare gestionat de RADET este într-o stare avansată de degradare.

În 27.05.2019, ELCEN a informat RADET cu privire la faptul că va diminua furnizarea apei de adaos din CTE Bucureşti Sud, întrucât decalarea programului de reparaţii pentru pregătirea sezonului următor de iarnă generează riscuri în funcţionarea corespunzătoare a sistemului în sezonul rece.

"După o oră şi jumătate de la diminuare, la solicitarea RADET de amânare din nou a reviziei, ELCEN a reluat debitul de apă de adaos, deşi furnizarea apei de adaos constituie o excepţie ce implică pierderi determinate de vechimea reţelei. Menţionăm totodată că, în data de 27.05.2019, ELCEN a livrat agentul termic la parametrii solicitaţi de RADET conform contractului încheiat între cele două entităţi. Aşadar, nu doar că ELCEN a informat conducerea RADET că urmează să fie oprită apa caldă în conformitate cu programul de revizie anuală planificată, dar a şi amânat propriul program de reparaţii din cauza faptului că sistemul de transport al agentului termic gestionat de RADET este degradat şi nu permite diminuarea furnizării apei de adaos", potrivit sursei citate.

ELCEN transmite şi că riscul real de sistare a agentului termic în Bucureşti şi de compromitere a întregului sistem de termoficare din Capitală în perioada următoare este reprezentat de neplata subvenţiei de către Primăria Municipiului Bucureşti în conformitate cu obligaţiile asumate.

"Neplata sumelor cuvenite de către Primăria Capitalei va determina Romgaz să sisteze alimentarea cu gaze naturale a centralelor ELCEN. Sunt necesare eforturi deosebite pentru a gestiona funcţionarea unui astfel de sistem în condiţiile de deteriorare la care s-a ajuns şi pentru a asigura condiţii de trai decente oamenilor care doresc să beneficieze de un serviciu public aliniat la standarde europene. ELCEN tratează cu profesionalism şi deschidere orice situaţii legate de sistemul de termoficare din capitală şi depune toate eforturile pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică a locuitorilor bucureşteni", se mai arată în comunicatul de presă.

Revizia urma să aibă loc în perioada 20.05 – 08.06.2019, iar consumatorii deserviţi de CTE Bucureşti Sud să fie preluaţi pe CTE Progresu începând cu data de 20.05.

"Deşi regimul de vară presupune funcţionarea a două centrale din cele patru, din cauza stării avansate de degradare a reţelei RADET, începând cu anul 2017, ELCEN a furnizat apă de adaos din toate cele 4 CET-uri, ceea ce reprezintă o situaţie excepţională în regimul de funcţionare. Datorită furnizării apei de adaos, ELCEN nu a putut demara lucrările de reparaţii, riscând periclitarea pregătirii programului de iarnă. În ultima perioadă, debitul de apă de adaos livrat din centralele ELCEN are valori de 1500 – 2000 t/h, cu maxime de 2300 t/h în timpul iernii, mult mai mari decât cele în regim normal de funcţionare", potrivit sursei citate.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, marţi că luni a fost oprită apa caldă în sectoarele 2, 3 şi 4 din Bucureşti, iar din acest motiv a depus plângere penală. "Au oprit apa caldă în jumătate din Bucureşti, sectoarele 2, 3, 4. Am făcut plângere penală pentru cei care au luat această decizie, pentru că apa caldă trebuie să se distribuie continuu", a declarat Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei a catalogat drept o premieră decizia Elcen de a opri apa caldă, fără a informa conducerea RADET.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici