Eleve de liceu din Capitală ar fi fost "racolate" pentru a fi donatoare la Sabyc

Dezbaterile în cazul celor trei arestaţi în cadrul anchetei privind clinica Sabyc s-au încheiat, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti urmând să decidă dacă argumentele procurorului pentru menţinerea încarcerării, printre care şi acela că printre donatoare se aflau şi minore, sunt întemeiate.

47 afișări
Imaginea articolului Eleve de liceu din Capitală ar fi fost "racolate" pentru a fi donatoare la Sabyc

Eleve de liceu din Capitală ar fi fost "racolate" pentru a fi donatoare la Sabyc (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a judecat, luni, contestaţia medicului specialist ginecolog şi şef al clinicii Sabyc, Harry Mironescu, a fiului acestuia Yair Mironescu şi a Ceciliei Borza, arestaţi preventiv în dosarul de trafic de ovule instrumentat de procurorii DIICOT.

Procurorul de şedinţă a spus că medicul Harry Mironescu ar fi încercat, imediat după reţinerea sa, să ia legătură cu o altă inculpată din dosar, Elvira Brătilă. Astfel, procurorii au arătat că există riscul ca, odată lăsat liber, medicul Mironescu să încerce să intervină în cursul anchetei şi să denatureze probele sau situaţia de fapt.

Totodată, procurorul a arătat că Tribunalul Bucureşti a reţinut în mod corect faptul că cei trei arestaţi profitau de starea precară a clientelor lor, precizând, totodată, instanţei că printre donatoare se numărau şi fete racolate de la liceele bucureştene şi de la liceele din zonele limitrofe ale Capitalei.

În replică, avocaţii celor trei au arătat că sub nicio formă cei trei nu au recoltat ovocite de la minore, precizând că fişele medicale ridicate de la clinica Sabyc vor dovedi acest lucru.

Alt argument invocat de procurorul DIICOT prezent la şedinţa de luni în dovedirea stării de pericol social concret pentru ordinea publică a lăsării în libertate a celor trei a fost acela că mai multe donatoare au suferit şi au avut urmări după tratamentul la care au fost supuse în vederea recoltării de ovule. Astfel, procurorul a cerut ca recursurile celor trei să fie respinse şi ca instanţa să decidă menţinerea acestora în arest.

Avocatul lui Yair Mironescu le-a relatat magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti că medicul Mironescu nu a urmărit niciodată să obţină un profit substanţial prin fertilizarea ovulelor, ci că a făcut acest lucru "în spiritul unei drame personale". Avocatul Titus Spânu le-a spus magistraţilor că nici nevasta lui Mironescu nu putea să procreeze pe cale naturală, lucru ce l-ar fi marcat pe acesta şi l-a condus spre ideea de a se specializa şi a pune bazele unei clinici de fertilizare in vitro. În plus, a arătat avocatul, Harry Mironescu nu a putut avea copii, motiv pentru care l-a înfiat pe Yair Mironescu în urmă cu mulţi ani de zile.

Referitor la Yair Mironescu, avocaţii au arătat că părinţii acestuia au murit de mult în urma unor conflicte militare.

De asemenea, referitor la activitatea clinicii Sabyc, procurorul a spus că sunt suspiciuni privind modul în care a fost emisă autorizaţia de funcţionare a centrului medical. Avocaţii au spus că nu au cunoştinţă despre o eventuală extindere a cercetării penale cu privire la acest aspect.

Cei trei au fost arestaţi, în urmă cu o săptămână de judecătorii Tribunalului Bucureşti, sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici