Elevii se plâng că Ministerul Educaţiei îi îngroapă în acte şi cer eliminarea noilor declaraţii pe propria răspundere

  • Asociaţiile de elevi solicită eliminarea noilor declaraţii-angajament pentru elevi şi părinţi.
  • Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anuţat că au fost luate decizii privind desfăşurarea activităţii în unităţile de învăţământ.
  • Declaraţiile privesc desfăşurarea activităţii didactice prin intermediul tehnologiei, precum şi pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, dar şi o secţiune prin care elevii şi părinţii se obligă să nu înregistreze sau distribuie orele online.
187 afișări
Imaginea articolului Elevii se plâng că Ministerul Educaţiei îi îngroapă în acte şi cer eliminarea noilor declaraţii pe propria răspundere

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), alături de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Parinti-Învăţământ Preuniversitar solicită ferm eliminarea noilor declaraţii-angajament pentru elevi şi părinţi.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anuţat că au fost luate decizii privind desfăşurarea activităţii în unităţile de învăţământ, în sistem online. Una dintre aceste decizii a reprezentat introducerea unor declaraţii-angajament, documente ce ar trebui semnate de elevi şi de părinţii acestora, spun elevii.

Declaraţiile privesc desfăşurarea activităţii didactice prin intermediul tehnologiei, precum şi pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, dar şi o secţiune prin care elevii şi părinţii se obligă să nu înregistreze sau distribuie orele online şi să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acţiuni.

Asociaţiile de elevi şi FNAP-IP susţin că documentul nu este necesar, întrucât nu face altceva decât să amintească prevederile deja existente pe care elevii sunt obligaţi să le respecte ca parte a sistemului de educaţie. Mai mult, măsurile luate de autorităţi în aceste momente ar trebui să vizeze asigurarea accesului la educaţie şi a bunei desfăşurări a orelor de curs pentru elevii din întreaga ţară. În acest moment, problemele cu adevărat importante în această situaţie rămân fără rezolvare.

În acest sens, asociaţiile de elevi din România şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării eliminarea celor două declaraţii pe propria răspundere pentru şcoala online, întrucât introducerea acestora este inutilă în contextul desfăşurării orelor de curs la distanţă.

Dacă obligaţiile erau prevăzute şi anterior declaraţiei, care mai este sensul? Cred că nu facem altceva decât să complicăm situaţia şi să ne dăm peste cap pentru a strânge semnături fără rost. Să semneze declaraţia pentru şcoala online elevii fără dispozitive şi internet? Eu aş face altceva acum decât să mă asigur că accesul la educaţie este asigurat şi că orele se desfăşoară peste tot în condiţiile prevăzute de lege“, spune Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC.

„Aceste declaraţii-angajament nu sunt relevante în contextul în care conţinutul acestui document este deja prevăzut în normele legislative actuale. În loc să ne îngropăm în acte fără valoare ar fi ideal să lucrăm pentru ca accesul la educaţie să fie asigurat pentru toţi elevii din România în mod echitabil", adaugă Ana-Maria Groza, vicepreşedinte AEBI.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici