Elevii unui liceu din Arad sunt obligaţi să lucreze în pregătirea alegerilor, capsând buletinele de vot tipărite la o firmă locală

Un candidat la Primăria Arad susţine că "sute de elevi sunt obligaţi să lucreze în pregătirea alegerilor locale", capsând buletinele de vot tipărite la o firmă locală, în timp ce reprezentanţii ISJ şi conducerea şcolii afirmă că este vorba despre ore de practică şi că totul este legal.

267 afișări
Imaginea articolului Elevii unui liceu din Arad sunt obligaţi să lucreze în pregătirea alegerilor, capsând buletinele de vot tipărite la o firmă locală

Elevii unui liceu din Arad sunt obligaţi să lucreze în pregătirea alegerilor, capsând buletinele de vot tipărite la o firmă locală (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Candidatul Forţei Civice la Primăria Arad, Claudiu Cristea, arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că sute de elevi de la Colegiul Economic sunt "obligaţi să lucreze în pregătirea alegerilor locale" şi "sunt supuşi în aceste zile unor exploatări ilegale".

"Ei sunt forţaţi de către conducerile politice ale sistemului de educaţie, atât cel local - controlat de PDL- cât şi cel central - controlat de guvernarea USL-, să lucreze de luni până vineri la pregătirea buletinelor de vot. Începând cu ora 7.00 şi până la prânz, în locul practicii obişnuite pe care aceştia ar trebui să o desfăşoare în companiile arădene, liceenii sunt obligaţi să muncească în cadrul Editurii Guttenberg la împăturitul, capsatul şi pregătitul buletinelor", se arată în comunicat.

Candidatul afirmă că va lua măsuri împotriva unor "asemenea abuzuri" şi "încălcări ale drepturilor umane", urmând să sesizeze Protecţia Copilului şi Ministerul Educaţiei.

Cristea cere autorităţilor "să publice destinaţia fondurilor alocate legal pentru munca la care sunt obligaţi liceenii".

Contactate de corespondentul MEDIAFAX, conducerile Prefecturii, Inspectoratului Şcolar şi Colegiului Economic au confirmat participarea elevilor la pregătirea buletinelor de vot.

Directorul colegiului, Monica Băltăreţu, a declarat că este vorba de "câteva clase de elevi care merg săptămânal la tipografie pentru a face practică, la fel ca la alte societăţi comerciale".

"Este un contract de practică şcolară în derulare, mai ales că avem şi o specializare în administraţie. E drept că elevii lucrează direct cu buletinele de vot, dar la alte firme mai fac şi munci fizice, precum aranjatul mărfii", a spus Băltăreţu.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, Ramona Creţu, a spus că a fost verificată situaţia acestor elevi şi că activitatea lor este legală.

"Există un contract pentru stagiul de practică perfect legal, dar s-a nimerit să se deruleze şi în perioada alegerilor. Printre altele, elevii capsează buletinele de vot, dar sub supravegherea jandarmilor, conform procedurilor", a spus Creţu, care a precizat că această activitate a copiilor nu a fost oprită.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, Mirela Aldescu, susţine, la rândul său, că în acest caz a fost respectată legislaţia.

"Am luat legătura cu Prefectura şi împreună am verificat contractul şcolii cu societatea respectivă, constatându-se că s-a respectat legislaţia", a declarat şeful ISJ Arad

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici