Eliminarea adresei de domiciliu de pe cartea de identitate. Pe cine ajută şi cui îi pune beţe în roate măsura propusă de USR PLUS

  • Barna propune coaliţiei eliminarea domiciliului de pe cărţile de idenitate
  • În multe state din UE cetăţenii nu au domiciliul în cărţile de identitate
  • Barna nu a putut vota pentru că avea COVID la Bucureşti şi domiciliu la Sibiu
6277 afișări
Imaginea articolului Eliminarea adresei de domiciliu de pe cartea de identitate. Pe cine ajută şi cui îi pune beţe în roate măsura propusă de USR PLUS

Mulţi au auzit despre propunerea lui Dan Barna de a desface legătura dintre identitate şi domiciliu pe cartea de identitate şi sigur s-au întrebat cam cum ar arăta această idee pusă în practică. În lipsa unei propuneri clare despre cum ar putea arăta noua carte de identitate, ideea a născut reacţii aprinse.

Lui Barna nu i-a venit ideea pur şi simplu. Interesul este legat de participarea la vot: el nu a putut vota la alegerile parlamentare pentru că avea COVID, era izolat la Bucureşti, dar cu domiciliul la Sibiu.

Propunerea „este aceea de a nu mai avea, cum e situaţia foarte multor state europene, de a nu mai avea domiciliul pe cartea de identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiţionată de existenţa domiciliului acolo în respectiva ... pe cartea de identitate, pentru că asta ar permite şi o participare la vot mult mai flexibilă şi mult mai firească”, a declarat Dan Barna, copreşedinte USR PLUS.

Votul ca votul, dar ce face cu infracţionalitatea din stradă? Acesta este motivul pentru care ideea lui Barna nu e pe placul poliţiştilor, care spun că România nu dotează agentul cu tot ce are nevoie pentru munca operativă. Dacă vrea cărţi de identitate fără domiciliu, Barna să ne dea laptopuri, îi transmite preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România, Bogdan Bănică, preşedintelui USR.

„Din punctul de vedere al celor pe care îi reprezint, al poliţiştilor, evident că este mult mai convenabil, pentru a ne exercita atribiţiile de serviciu, ca adresa de domiciliu să rămână menţionată pe cărţile de identitate. În caz contrar, îi recomand domnului Barna să prevadă dotarea tuturor autospecialelor Poliţiei şi Poliţiei de Frontieră cu laptopuri conectate la bazele de date pentru operativitatea muncii de poliţie şi pentru a nu ne îngreuna şi mai mult în îndeplinirea sarcinilor specifice. Sau poate chiar asta se doreşte?”, se întreabă Bogdan Bănică, preşedinte SNPR DECUS.

Dar pe cei care nu cer votul şi nici nu sunt poliţişti îi ajută o astfel de propunere? Iată ce spune Valeriu Suhan, de la Monitorul Siguranţei Cetăţeanului: „De principiu, eu cred că e de ajutor pentru că, până la urmă, identitatea unei persoane se stabileşte nu neapărat în funcţie de locul în care ea domiciliază sau îşi are reşedinţa. Până la urmă, actul de identitate trebuie să demonstreze identitatea unei persoane. Probabil că aşa cum o persoană trebuie să îşi aleagă un domiciliu fiscal, probabil că pentru corespondenţa cu oficialităţile statului o persoană care deţine mai multe locuinţe trebuie să îşi aleagă una dintre acestea sau adresa uneia dintre acestea ca adresa oficială de corespondenţă cu instituţiile statului”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici