Episcopii catolici din România îi îndeamnă pe credincioşi să nu sărbătorească Halloween: "Ziua aceasta nu este străină de practici sataniste"

Episcopii din toate centrale catolice din România îi îndeamnă pe credincioşi să nu sărbătorească Halloween şi să se concentreze pe cele două sărbători catolice importante din 1 şi 2 noiembrie, arătând că fenomenul satanismului nu este străin de Halloween.

2648 afișări
Imaginea articolului Episcopii catolici din România îi îndeamnă pe credincioşi să nu sărbătorească Halloween: "Ziua aceasta nu este străină de practici sataniste"

Episcopii catolici din România îi îndeamnă pe credincioşi să nu sărbătorească Halloween (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/ Mediafax Foto)

Comisia Episcopilor Catolici din România a trimis către toţi episcopii catolici români din ţară o scrisoare în care aceştia sunt sfătuiţi să îi îndemne pe credincioşii catolici să se ferească de ”obiceiurile păgâne“ acceptate de către unii creştini şi să celebreze ”solemnitatea Toţi Sfinţii” din 1 noiembrie şi ”Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi” din 2 noiembrie.

În document, intitulat ”Recomandări creştine în faţa fenomenului Halloween pentru solemnitatea Toţi Sfinţii”, se precizează că în sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, desfăşurată la Oradea, s-a discutat despre ”manifestările civile care au loc în preajma solemnităţii «Toţi Sfinţii».

”S-a constatat, în timpul dezbaterilor, că în societatea noastră românească s-au strecurat multe obiceiuri păgâne pe care chiar şi unii dintre creştini le acceptă sau chiar le promovează sub sigla obiceiului celtic al Halloween-ului”, se arată în recomandarea transmisă preoţilor catolici.

De asemenea, sunt publicate pe site-urile episcopiilor catolice din ţară şi o scrisoare a episcopului greco-catolic din Oradea Virgil Bercea, precum şi o analiză despre Halloween realizată de doi preoţi din Oradea şi Iaşi.

”Biserica în toate timpurile a încercat să dea sens şi valoare vieţii. În contextul în care intră în societate tot mai multe anumite fenomene cu caracter lipsit de sacralitate, precum Halloween, vă îndemn pe fiecare dintre Sfinţiile voastre, precum şi pe toţi credincioşii, să vorbiţi lumii despre valoarea sărbătorii «Toţi Sfinţii», care uneşte cerul cu pământul în rugăciune, precum vă îndemn să evitaţi organizarea altor evenimente, precum cele cu dovleacul de Halloween“, precizează PS Virgil Bercea în mesajul său.

De asemenea, în analiza celorlalţi doi preoţi se arată că ”sărbătoarea Halloween nu este străină de practici sataniste“ şi că are o influenţă negativă asupra copiilor.

”Valenţele care au devenit comune pentru acest eveniment pot fi considerate îngrijorătoare (...) Magazinele şi cluburile profită din plin! Dincolo de accentele groteşti şi macabre, se remarcă înclinaţia spre esoteric şi malefic. O rapidă căutare pe Internet confirmă lucrul acesta! Iar când aceste manifestări îi vizează pe copii, aspectul devine şi mai îngrijorător!“, arată cei doi preoţi în analiza transmisă episcopiilor din ţară şi postată pe site-ul acestora.

Aceştia mai explică şi faptul că sunt puse ”în umbră“ cele două sărbători catolice importante, exemplul sfinţilor fiind înlocuit cu ”manifestări animate de personaje macabre: schelete, stafii, schelete, vampiri”.

”Cultul răposaţilor şi amintirea celor dragi sunt acoperite de manifestări de exorcizare a morţii. Probabil nimeni nu ar fi încântat dacă, de exemplu, ziua sa de naştere ar fi pusă în umbră de proprii prieteni cu o distracţie de felul acesta“, se mai precizează în textul scrisorii.

Preoţii mai susţin, în scrisoarea lor, şi faptul că fenomenul satanismului nu ar fi străin de Halloween, invocând un studiu din Italia care spune că 16% dintre tinerii care participă la întâlniri ale sectelor oculte şi ezoterice, ”unde au loc chiar sacrificii oferite diavolului“, au intrat în conctact cu aceste secte tocmai cu ocazia Halloween.

”Este deci de preferat ca în familie, în şcoli şi în parohii, să nu fie «sărbătorit» Halloween-ul? Da! Se poate şi fără! A-i «transporta» pe copii şi tineri într-o lume de vrăjitoare, strigoi şi vampiri este în defavoarea lor, dacă nu chiar periculos“, se mai precizează în scrisoare.

În încheierea acesteia, cei doi preoţi dau ca exemplu Ministerul Educaţiei din Rusia, care a interzis încă din 2003 orice fel de manifestare în şcoli legată de Halloween, spunând că ar fi în contradicţie cu ”natura instituţiilor de învăţământ, tulburând mintea şi afectând sănătatea spirituală şi morală a elevilor“.

”Tendinţele deviante ale unor tineri şi violenţa care se manifestă în rândul unora dintre ei nu sunt străine de promovarea unor manifestări cum ar fi Halloween. Nu întâmplător, Ministerul Educaţiei din Rusia interzice, încă din anul 2003, orice astfel de manifestare în şcoli, explicând că acestea sunt în contradicţie cu natura instituţiilor de învăţământ, tulburând mintea şi afectând sănătatea spirituală şi morală a elevilor. În Filipine, şcolile catolice sunt unite în hotărârea de a tutela binele elevilor, evitând orice manifestare de genul Halloween. Chiar în Statele Unite ale Americii, «patria Halloween-ului», acesta a început să fie «exmatriculat» din unele şcoli”, îşi încheie mesajul cei doi preoţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici