Eurobarometru: Doar 34% dintre români consideră că România merge în direcţia corectă

Marea majoritate a românilor (74%) consideră că UE se îndreaptă în direcţia cea bună, în timp ce 34% spun că România merge în direcţia corectă, doar 17% percepând situaţia economiei naţionale ca fiind bună şi foarte bună, potrivit ultimului Eurobarometru.

351 afișări
Imaginea articolului Eurobarometru: Doar 34% dintre români consideră că România merge în direcţia corectă

Eurobarometru: Doar 34% dintre români consideră că România merge în direcţia corectă (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

74% dintre români se declară optimişti în legătură cu viitorul UE (media europeană fiind de 56%), cu 11% mai mulţi în 2014 faţă de 2013, conform ultimului Eurobarometru prezentat, luni, de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

60% dintre români au încredere în UE, iar 68% se simt cetăţeni români, în creştere faţă de 56% în 2013.

Marea majoritate a românilor (74%) consideră că UE se îndreaptă în direcţia cea bună, în timp ce numai 34% spun că România merge în direcţia corectă.

17% dintre repondenţi percep situaţia economiei naţionale ca fiind bună şi foarte bună. În ceea ce priveşte aşteptările pentru următoarele 12 luni, 35% se aşteaptă ca situaţia economică să se îmbunătăţească.

53% dintre români sunt mulţumiţi de modul în care îşi exercită drepturile democratice în cadrul UE, în timp ce doar 25% sunt satisfăcuţi de modul de funcţionare a democraţiei româneşti, în creştere, totuşi, cu 10% faţă de 2013.

Totodată, românii sprijină într-o măsură mult mai mare decât media europeană priorităţile Comisiei Juncker. Astfel, politica de extindere a UE este susţinută de 72% dintre repondenţi, faţă de media europeană de 39%, românii situându-se pe primul loc în acest sens.

La nivel naţional, românii sunt preocupaţi de şomaj şi inflaţie, precum şi de starea sistemului sanitar şi de asistenţă socială.

88% dintre cei chestionaţi apreciază că situaţia locurilor de muncă în România este proastă şi foarte proastă.

Românii apreciază pozitiv drepturile lor în alitate de cetăţeni europeni, 84% fiind mulţumiţi de dreptul de a lucra în orice stat membru.

Eurobarometrul a fost realizat în perioada 8-17 noiembrie 2014.

Au fost intervievate 1.016 de persoane, marja de eroare fiind de 3%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici