Europa de Est se pregăteşte pentru milioane de refugiaţi. Ce planuri au făcut ţările vecine cu Ucraina, inclusiv România

Ţările europene de la graniţa de vest şi sud a Ucrainei se pregătesc pentru un potenţial aflux de milioane de refugiaţi în cazul unei invazii majore din partea Rusiei.

3718 afișări
Imaginea articolului Europa de Est se pregăteşte pentru milioane de refugiaţi. Ce planuri au făcut ţările vecine cu Ucraina, inclusiv România

Polonia, în special, se pregăteşte pentru diverse scenarii dacă Moscova va invada Ucraina, potrivit ministrului său adjunct de interne, Maciej Wąsik. „Trebuie să fim pregătiţi pentru un val de până la un milion de oameni”, a declarat acesta în cadrul unei emisiuni radio.

Polonia găzduieşte deja aproximativ 2 milioane de ucraineni, mulţi dintre aceştia mutându-se după conflictul din 2014 şi profitând de o schemă relativ uşoară pentru a obţine un permis de muncă. Guvernul a declarat că intenţionează să găzduiască refugiaţii în cămine şi săli de sport, notează The Guardian.

Sâmbăta trecută, Krzysztof Kosiński, primarul oraşului Ciechanów, un oraş din nord-ul Poloniei, a declarat pe Twitter că a fost rugat de autorităţi să indice „lista facilităţilor de cazare pentru refugiaţi, numărul de persoane ce ar putea fi găzduite, costurile implicate şi timpul de adaptare a clădirilor cu o recomandare de până la 48 de ore”.

Ministrul apărării din Slovacia a spus că pot exista zeci de mii de refugiaţi chiar şi în cazul unui conflict limitat. Ministrul de Interne, Roman Mikulec, a declarat că guvernul se pregăteşte pentru diverse scenarii cu forţele sale armate şi este în contact strâns cu autorităţile din Ucraina.

Ungaria face şi ea pregătiri. „Avem un manual şi un plan de acţiune în caz de război”, a declarat premierul Viktor Orban, subliniind că „interesele Ungariei sunt clare: în primul rând, războiul trebuie evitat”.

Orban a semnalat posibilitatea ca sute de mii de refugiaţi să sosească în caz de război.

Statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia au declarat, de asemenea, că sunt pregătite să accepte refugiaţi. Ministrul de interne al Lituaniei a declarat săptămâna trecută că guvernul a cerut municipalităţilor să enumere locuinţele disponibile. Ministerul de Interne leton ia în considerare un şir de centre de cazare de-a lungul graniţei sale de est pentru a găzdui refugiaţi ucraineni fără documente şi fără un loc în care să se odihnească.

Situaţia din România

Ministrul de interne al României, Lucian Bode, a declarat că guvernul ia în considerare perspectiva în care „sute de mii de refugiaţi” vor veni pe teritoriul ţării,  „într-un aflux necontrolat”.

„Suntem în acest moment în analiză să vedem câte tabere pentru refugiaţi putem să montăm într-un timp relativ scurt. Vorbesc de ore, maxim 10, 12, 24 de ore. Analizăm toate capacităţile de cazare existente pe judeţele de graniţă, dar, în acelaşi timp, discutăm în etapa a doua de judeţele din vecinătatea judeţelor de graniţă şi în etapa a treia de toată ţara”, a declarat ministrul Bode.

În prima etapă, sunt analizate judeţele din nordul şi estul ţării, respectiv Maramureş, Botoşani, Suceava, Iaşi şi Tulcea. În ceea ce priveşte situaţia de la Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a declarat pentru RFI că se poate monta o tabără pentru refugiaţi în câteva ore, în dotarea Inspectoratului existând un „complex de tabără de sinistraţi format din trei containere în care sunt dispuse corturi de diferite mărimi astfel încât să asigure cazarea unui număr de 201 persoane; de asemenea, în conţinutul acesteia este şi o bucătărie mobilă”. Şi la Botoşani, prefectul judeţului, Bogdan Cojocaru, a declarat că spaţiile pentru taberele de refugiaţi sunt în procedură de identificare.

Între timp, autorităţile din republicile populare autodeclarate Lugansk şi Doneţk au ordonat o evacuare aparentă pentru a proteja cetăţenii de un atac ucrainean planificat, deşi nu există dovezi că Kievul plănuieşte aşa ceva. Potrivit analiştilor, mişcarea pare menită să creeze un pretext pentru a lansa o intervenţie rusă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici