Examentul auto va fi monitorizat cu GPS şi camere video - VIDEO

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a lansat, joi, programul pilot de monitorizare video şi prin GPS a probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere Categoria B, aplicat pentru minimum trei luni în Bucureşti.

154 afișări
Imaginea articolului Examentul auto va fi monitorizat cu GPS şi camere video - VIDEO

Examentul auto va fi monitorizat cu GPS şi camere video (Imagine: Mediafax Foto)

Programul este deja operaţional în Cehia şi Ungaria, iar în Bulgaria este în stadiu de testare, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, comisarul şef Gino Boşman, de la Poliţia Rutieră.

Scopul programului este îmbunătăţirea calităţii probei practice, reducerea posibilităţilor de fraudare a examenului şi asigurarea unei bune instruiri a candidaţilor.

Sistemul este format dintr-o cameră video amplasată în interiorul maşinii, în spatele scaunelor din faţă, dintr-un dispozitiv amplasat pe bord ce înregistrează manevrele efectuate de şofer (în special de frânare sau semnalizare) şi dintr-un sistem GPS ce permite localizarea exactă a autovehiculului.

Imaginile surprinse vor fi stocate pentru redarea examenelor şi a situaţiilor de trafic, precum şi pentru a vedea ce s-a întâmplat în timpul instruirii prealabile, anume cât au durat orele de instruire, ce indicaţii au dat instructorii, etc.

Sistemul poate reda, totodată, data şi ora când s-a efectuat înregistrarea, iar imaginile surprinse de camere pot fi vizualizate numai cu ajutorul unui program special, conceput de producător în acest scop.

Momentan, patru autovehicule folosite în instruirea candidaţilor, de la patru şcoli de şoferi din Capitală, dispun de acest sistem, a spus Alina Dragomir, directorul DRPCIV, prezentă la conferinţa de presă.

Programul pilot se va derula pe o perioadă de minimum trei luni, după care rezultatele sale vor fi evaluate în scopul extinderii la nivel naţional a acestei practici, în baza unui proiect de lege.

În eventualitatea extinderii programului, Autoritatea Rutieră Română (ARR) ar putea cere folosirea acestui sistem în sesiunile de instruire ale şcolilor de şoferi, au precizat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici