Examenul de definitivat: Peste 60 la sută dintre candidaţi au promovat, înainte de contestaţii

Peste 60 la sută dintre cei 5.464 de candidaţi care au susţinut, în 17 iulie, probele scrise ale definitivatului au promovat acest examen, 25 dintre ei obţinând nota 10, potrivit rezultatelor înainte de contestaţii, informează Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

416 afișări
Imaginea articolului Examenul de definitivat: Peste 60 la sută dintre candidaţi au promovat, înainte de contestaţii

Examenul de definitivat: Peste 60 la sută dintre candidaţi au promovat, înainte de contestaţii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Rezultatele la definitivat, afişate luni, arată că examenul a fost promovat de 62,23 la sută dintre candidaţi, care au obţinut minimum nota 7.

De asemenea, 13,98% dintre candidaţi au obţinut note sub cinci.

Contestaţiile pot depuse luni şi marţi, în centrele unde candidaţii au susţinut examenul. Recorectarea lucrărilor se face, în funcţie de discipline, de comisia de soluţionare a contestaţiilor, în cele şase centre de profil constituite la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene.

Probele scrise ale examenului naţional de acordare a definitivării în învăţământ, sesiunea 2012, au fost susţinute la 116 discipline.

La examen s-au prezentat 5.765 de candidaţi, respectiv 95,64 la sută dintre cei 6.028 care au obţinut cel puţin media 7 la inspecţiile la clasă derulate în intervalul 1 noiembrie 2011 - 5 iulie 2012, potrivit MECTS.

Dintre candidaţii prezenţi la examen, 17 au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă, iar alţi 293 s-au retras. Candidaţii eliminaţi pierd dreptul de înscriere la examenul naţional de definitivare în învăţământ din sesiunea imediat următoare.

Candidaţii retraşi din motive medicale sau personale au dreptul de a solicita anularea lucrării, pe baza unei declaraţii. În acest caz, lucrările nu sunt evaluate, iar candidaţii pot să se reînscrie în sesiunea următoare.

Cei mai mulţi candidaţi s-au înscris la disciplinele educatoare/institutori/profesori în învăţământul preşcolar (1.250), limba şi literatura română (697), învăţători/institutori/profesori în învăţământul primar (477), limba şi literatura engleză (424) şi educaţie fizică (353).

Peste 100 de candidaţi s-au înscris pentru susţinerea probei scrise la discipline precum limba şi literatura maghiară maternă, psihologie, istorie, biologie sau geografie.

La 22 de discipline, printre care limba şi literatura rromani maternă, electromecanică şi religie unitariană, proba scrisă a fost susţinută de către un singur candidat, a precizat Ministerul Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici