Excesul de SMS-uri şi email-uri, simptom de tulburare mintală

Persoanele care trimit în exces SMS-uri şi email-uri suferă de o formă de tulburare mintală, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni, publicat în American Journal of Psychiatry.

21 afișări
Imaginea articolului Excesul de SMS-uri şi email-uri, simptom de tulburare mintală

Excesul de SMS-uri şi email-uri, simptom de tulburare mintală

Potrivit site-ului news.com.au, medicul psihiatru Jerald Block, autorul studiului, spune că există patru simptome ale acestei dependenţe: sentimentul de frustrare care apare dacă un conputer nu poate fi accesat, nevoia de timp suplimentar de utilizare a acestuia, nevoia de echipamente cât mai performante şi experimentarea unor repercusiuni negative ale acestei dependenţe în toate domeniile vieţii.

Block spune spune că, deşi SMS-urile nu sunt legate direct de internet, sunt tot o formă de mesaje instant şi trebuie incluse în aceeaşi categorie cu email-urile.

"Motivele principale pentru care le includ în aceeaşi categorie îl constituie accidentele rutiere provocate de faptul că şoferii tastează mesaje pe telefonul mobil, hărţuirea prin intermediul SMS-urilor şi repercusiunile mesajelor din punct de vedere social, educaţional şi profesional", a spus Block.

Leanne Battaglia, în vârstă de 21 de ani, spune că nu se consideră dependentă din punct de vedere clinic de comunicarea online, însă că îşi dă seama că problema evoluează foarte repede. "A devenit un mod de viaţă, însă nu cred că am ajuns încă la acest stadiu (de dependenţă, n.r.)", a spus Battaglia.

Deşi stă în faţa calculatorului toată ziua, Battaglia a recunoscut că se conectează la internet foarte frecvent şi după ce ajunge acasă. "Îl folosesc aproape în fiecare noapte şi în timpul zilei. Sunt conectată aproape permanent pe Facebook, eBay, ninemsn şi site-urile de bârfe", a spus femeia, care a adăugat că trimite cam 20 de SMS-uri zilnic şi că fără telefonul mobil se simte dezbrăcată.

Medicul Robert Kaplan, psihiatru la Şcoala de medicină din cadrul Universităţii din Wollongong, spune că a văzut primul caz de dependenţă de internet în 1998. De atunci a remarcat o creştere constantă a fenomenului în rândul australienilor.

Potrivit unui raport intitulat "Media And Communications In Australian Families" (Media şi comunicarea în familiile australiene), publicat în 2007, un copil obişnuit petrece zilnic pe internet o oră şi 17 minute. Adolescenţii cu vârste între 15 şi 17 ani petrec în medie, zilnic, cam 30 de minute pentru a scrie SMS-uri şi alte 25 de minute pentru a juca jocuri online.

"Cred că, în general, problema se agravează", a spus Kaplan. "Trăim într-o lume a internetului, care aduce o gamă largă de probleme", a adăugat acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici