EXCLUSIV - Blejnar: Florile au fost pentru noi o preocupare permanentă

Florile au reprezentat pentru Garda Financiară o preocupare permanentă pentru că fac parte, la fel ca şi lactatele, din categoria produselor cu risc fiscal ridicat pe care autorităţile le monitorizează încă din 2009, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

561 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Blejnar: Florile au fost pentru noi o preocupare permanentă

Blejnar: Florile au fost pentru noi o preocupare permanentă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Noi, de la începutul lui 2009, am dispus o monitorizare a intrărilor din spaţiu comunitar la produse cu risc fiscal ridicat. O facem prin Garda Financiară şi avem dezvoltată iclusiv o aplicaţie informatică - trafic control - care monitorizează intrările de legume, fructe, carne, lactate, flori şi alte produse. Florile au fost pentru noi o preocupare permanentă (...) De la începutul lui 2011 până miercuri, 21 septembrie, au fost confiscate 179 de tiruri cu produse cu risc fiscal ridicat, având o valoare totală de 32 de milioane lei. Acţiunile vor continua indiferent dacă vorbim de zahăr, flori, lactate sau carne şi indiferent de ţara de provenienţă", a explicat Blejnar, solicitat să comenteze declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind controlul transporturilor intracomunitare cu produse lactate.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR 1, că se vor lua măsuri "foarte dure" de control al lactatelor importate.

"Pot să vă spun - şi dacă asta sperie pe cineva va trebui să ştie de pe acum - că se vor lua măsuri foarte dure de control al lactatelor, care nu vin numai din Olanda, vin şi din Polonia, şi din Ungaria şi de peste tot", a menţionat Băsescu.

Blejnar a arătat că în lipsa "aşa-zisului scandal al florilor" presa nu ar fi dat importanţă controalelor derulate de Garda Financiară pe aceste segmente, verificările fiind impuse de lipsa evidenţei instituţionalizate, odată cu intrarea în UE, şi de riscul mai mare de fraudă în cazul acestor produse, care au o viteză mare de rotaţie.

"Noi am fost destul de contentraţi pe acestea (importurile de carne, fructe, legume, flori, lapte - n.r.), dar ne-a lipsit mediatizarea. Dacă nu era aşa-zisul scandal al florilor, nimeni din media nu ne băga în seamă cu aceste acţiuni", a spus Blejnar.

Şeful ANAF a precizat că, în urma controalelor din acest an, au fost puse măsuri asigurătorii în valoare de 123 de milioane lei. El a mai arătat că în cazul a 29 de transporturi asupra cărora s-a pus sechestru beneficiarii erau societăţi cu datorii la stat.

În ceea ce priveşte lactatele, Blejnar spune că nu are date privind rezultatul controalelor de la începutul anului, menţionând doar că în prima parte din septembrie au fost confiscate trei tiruri cu astfel de produse, ultimul chiar miercuri, având ca destinatar o firmă fantomă.

Tot miercuri seară, la TVR 1, preşedintele Băsescu a declarat că "războiul lalelelor" este o exagerare, precizând că România are o bătălie cu evaziunea fiscală şi a cerut firmelor olandeze să nu mai exporte flori firmelor fantomă din România.

ANAF a anunţat recent că cincisprezece tiruri cu seminţe şi flori din Olanda au fost verificate în patru zile, 12 dintre ele fiind confiscate şi alte trei returnate furnizorului din Olanda, măsură care a fost interpretată de autorităţile olandeze drept un abuz.

Presa olandeză a evidenţiat că verificările stricte au fost introduse la numai o zi după ce guvernul olandez a decis să blocheze intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici