EXCLUSIV: Bogdan Panait, fost şef ANPDC, în atenţia Parchetului

Fostul secretar de stat de la Protecţia Copilului Bogdan Panait şi doi foşti subalterni au fost declaraţi responsabili de Curtea de Conturi pentru un prejudiciu de 1,3 milioane de lei din bani publici, în urma unui contract de construire a patru case pentru copii cu handicap în parteneriat cu un ONG.

1283 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Bogdan Panait, fost şef ANPDC, în atenţia Parchetului

EXCLUSIV: Bogdan Panait, fost şef ANPDC, în atenţia Parchetului (Imagine: Mediafax Foto)

Suma totală imputată fostului secretar de stat Bogdan Panait şi foştilor angajaţi Dumitru Leulescu şi Marius Lăcătuş este de 1.296.820 de lei, potrivit raportului de control al Curţii de Conturi a României obţinut de MEDIAFAX.

Prejudiciul a fost produs în urma încheierii unui parteneriat între Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), condusă de Bogdan Panait, şi organizaţia nonguvernamentală "Pentru Copiii Noştri" (PCN), locul unde Panait a lucrat anterior accederii sale în funcţia publică. În urma parteneriatului, PCN urma să ridice, în Periş, Ilfov, un complex format din patru case de tip familial pentru primirea a 36 de copii cu handicap sever din centrele de profil ilfovene care deveniseră majori. Parteneriatul a fost încheiat în 11 septembrie 2006 şi prevedea ca lucrările să fie terminate la finele anului respectiv.

ANPDC ar fi trebuit să suporte 90 la sută din costurile proiectului de construcţie şi amenajare a celor patru case, iar organizaţia nonguvernamentală zece procente. Totuşi, conform raportului de control al Curţii de Conturi, deşi au fost cheltuiţi aproape 1,3 miloane de lei din contribuţia de circa 1,65 de milioane ce revenea ANPDC, doar 20 la sută din ce ar fi trebuit construit a fost realizat, edificiile începute zăcând în paragină şi fără a fi conservate în vreun fel.

Conform documentului de control, la mai bine de doi ani de la semnarea parteneriatului, cele patru case sunt ridicate în proporţie medie de doar 20 la sută. Prima dintre case a fost construită în proporţie de 40 la sută, cea de-a doua de doar 18 la sută, a treia de 14 la sută iar la a patra s-au efectuat doar opt la sută din lucrări, conform unor rapoarte ale specialiştilor în domeniu.

Conform documentului citat, ANPDC a plătit 80.000 de lei pentru proiectul construcţiilor, "a cărui finalitate, după doi ani, nu şi-a atins scopul".

Aproape un milion de lei au fost daţi de ANPDC cu titlu de plăţi pentru lucrările de construcţii-montaj, în valoare de 97.700 de lei, pentru organizarea de şantier în valoare de 145.053 de lei şi pentru materiale de construcţii în valoare de 682.435 de lei. Materialele de construcţii, "a căror procurare s-a dovedit inutilă", nu au fost folosite niciodată, Curtea de Conturi susţinând chiar că ele nu au putut fi prezentate de firma Vegas Company SRL din Iaşi, executantul construcţiilor.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, Vegas Company SRL din Iaşi este o firmă ce are ca obiect principal de activitate construcţiile. Este deţinută, în proporţie de 99,9 la sută, de un bărbat pe nume Ioan Levarda, născut în Vatra Dornei, care este şi administrator. Restul de 0,1 la sută din firmă este deţinut de o persoană pe nume Gabriel Slabu. Firma a avut, în 2006, un număr de 17 salariaţi, o cifră de afaceri de 3,1 milioane de lei noi şi un profit brut de 44.209 lei. În 2007, numărul de angajaţi ai firmei a crescut la 21, însă cifra de afaceri a scăzut la puţin peste 2,5 milioane de lei. Profitul brut raportat de companie pentru anul 2007 a fost de 41.553 de lei.

"Prestatorul Asociaţia PCN pretinde că (materialele de construcţie, n.r.) au fost achiziţionate, însă fără a prezenta ca documente probatorii facturile de procurare însoţite de note de intrare - recpţie şi constatare diferenţe", se precizează în raportul de control al Curţii de Conturi.

Aproape o sută de mii de lei au fost cheltuiţi pentru mobilă, frigidere şi televizoare cu care cele patru case aveau să fie dotate, însă, deşi au fost cumpărate în decembrie 2006, sunt "lipsite de folosinţă", aflându-se la custodie fie la furnizor, fie preluate de DGASPC Ilfov, beneficiarul proiectului.

Cu alţi aproape 50.000, PCN a cumpărat o maşină Renault Kangoo, aflată în folosinţă exclusivă a organizaţiei nonguvernamentale şi care nu este folosită pentru transportul celor 36 de beneficiari.

Restul banilor imputaţi ca prejudiciu au acoperit cheltuieli administrative ale ONG-ului, aferente anilor 2006 şi 2007.

În urma controlului, plenul Camerei de Conturi Bucureşti a recomandat, prin încheierea 71 din 11 decembrie 2008, sesizarea Parchetului Tribunalului Bucureşti, procurorii urmând să analizeze posibila răspundere penală pentru faptele constatate "în sarcina persoanelor nominalizate în actul de control".

Preşedintele Asociaţiei "Pentru Copiii Noştri", Marius Predescu, a calificat cele conţinute de raportul Curţii de Conturi drept "prostii".

"Este o prostie să spui că toţi banii plătiţi sunt prejudiciu. Tot ce a fost decontat de ANPDC există: materialele de construcţii, maşina, mobilierul, electrocasnicele, totul există. Tot ce s-a plătit există, nu am reţinut nimic din ce s-a decontat", a declarat agenţiei MEDIAFAX Marius Predescu.

Mai mult, acesta a afirmat că există lucruri care nu au fost plătite.

"Nu e normal că nu s-au terminat casele, dar asta nu s-a întâmplat din vina noastră. ANPDC, fără niciun motiv, nu a făcut niciun fel de diligenţă pentru prelungirea contractului", a mai spus Predescu.

Întrebat de ce au fost decontate cheltuieli pentru care inspectorii Curţii de Conturi spun că nu exista suport, Predescu a afirmat: "Este problema ANPDC că a decontat ce a decontat. Eu ştiu că tot ce a fost plătit există".

Predescu a conchis arătând că situaţia este, de fapt, "radical diferită" faţă de cele conţinute în raportul Curţii de Conturi.

Fostul şef al ANPDC, Bogdan Panait, a declarat pentru MEDIAFAX că nu are cunoştinţă despre conţinutul raportului Curţii de Conturi, acuzând că ar fi vorba despre un atac politic, date fiind şansele sale de a ocupa din nou postul de şef al instituţiei.

"În opinia mea este un atac politic. Urmează să fiu nominalizat pentru postul de secretar de stat la ANPDC şi trebuia făcut un scandal acum. Uitaţi-vă la tot ce s-a făcut în ultimii doi ani şi veţi vedea că actuala conducere m-a avut drept ţintă principală", a declarat Panait.

El s-a arătat dezamăgit de faptul că inspectorii Curţii de Conturi "reţin cu titlu de prejudiciu toţi banii plătiţi către APCN, pierzând din vedere faptul că acele construcţii există".

"Nu poate să fie un prejudiciu egal cu toată suma. Lucrurile sunt făcute, sunt reale, dar nu s-a făcut niciodată o evaluare reală a celor deja făcute", a acuzat Panait.

El a criticat atitudinea actualei conduceri a ANPDC, susţinând că actualul secretar de stat, Mariela Neagu, a închis lucrarea fără nicio explicaţie, ajungându-se la un moment la care construcţiile se pot deteriora, nefiind în niciun fel protejate.

"Vina este a conducerii care mi-a urmat şi a DGASPC-ului de la Ilfov, care era obligat să facă o verificare. Ceea ce s-a decontat s-a decontat numai pe documente, vă asigur", a conchis Bogdan Panait.

După exact doi ani de la data semnării parteneriatului şi după cheltuirea a peste 400.000 de euro din bani publici, ceea ce ar fi trebuit să fie un adăpost decent pentru 36 de tineri cu handicap sever este, încă, o ruină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici