EXCLUSIV: Criminal pus în libertate din cauza motivării prea târzii a unei decizii ICCJ

Criminal cu probleme psihice, ce şi-a ucis soţia cu mai multe lovituri de cuţit în faţa copilului de aproape doi ani, a fost eliberat după ce un complet al instanţei supreme, din care face parte şi Cristian Jipa, a trimis dosarul târziu instanţelor inferioare pentru prelungirea arestării acuzatului.

89 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Criminal pus în libertate din cauza motivării prea târzii a unei decizii ICCJ

EXCLUSIV: Criminal pus în libertate din cauza motivării prea târzii a unei decizii ICCJ

Laurenţiu Constantin a fost pus în libertate în 8 iunie 2010, la un an şi o lună după ce şi-a ucis soţia, Nicoleta, cu mai multe lovituri de cuţit pentru că intentase acţiune de divorţ. Copilul lor, o fetiţă născută în 2007, a fost dată spre creştere mamei Nicoletei.

Judecătorul Tribunalul Bucureşti a fost nevoit să îl pună în libertate pe Constantin din cauză că dosarul a stat mai bine de două luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pentru motivarea unei încheieri de două pagini, prin care cei trei judecători ai completului - Cristian Jipa (cercetat în cazul senatorului Cătălin Voicu), Sofica Dumitraşcu (care l-a pus în libertate pe Omar Hayssam) şi Săndel Macovei - au luat la cunoştinţă că inculpatul şi-a retras recursul împotriva deciziei de rejudecare a procesului. Rejudecarea procesului a fost decisă de Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorul de şedinţă a cerut Tribunalului Bucureşti să constatate încetarea de drept a arestării preventive în cazul lui Constantin, potrivit articolului 140 aliniatul 1 din Codul de procedură penală, care prevede că măsurile preventive încetează de drept la expirarea termenelor prevăzute de lege sau stabilite de organele judiciare.

Tribunalul Bucureşti nu a putut verifica legalitatea măsurii preventive în acest caz, în termenul stabilit de lege de 60 de zile, pentru că dosarul a fost trimis de instanţa supremă înapoi instanţelor inferioare în 26 mai la Curtea de Apel Bucureşti, şi apoi abia în 1 iunie a ajuns la Tribunalul Bucureşti.

Crima din acest dosar, recunoscută de Laurenţiu Constantin, a avut loc în mai 2009.

El fusese internat în luna aprilie 2009, după ce a încercat de două ori să se sinucidă, o dată cu medicamente, iar a doua oară a încercat să se spânzure, însă bărbatul a fost oprit de fratele său şi de soţia sa, pe care peste o lună a ucis-o.

Nicoleta intentase acţiune de divorţ, găsindu-se la dosar chiar un certificat medico-legal care atesta că fusese bătută de Constantin în luna februarie 2009.

După ce Laurenţiu Constantin a fost externat la sfârşitul lunii aprilie 2009, el s-a dus la soţia sa pentru a îşi vedea copilul, urmând să plece împreună la naşii fetiţei. Ei au început să se certe din cauza custodiei, după care bărbatul s-a dus în bucătărie să fumeze o ţigară. Lângă scrumieră era un cuţit de bucătărie, pe care Constantin l-a luat şi s-a dus direct în dormitorul soţiei, unde era şi bebeluşul. Femeia era cu spatele la usă, se machia într-o oglindă. El a înjunghiat-o întâi în spate, ea s-a întors şi atunci a înjunghiat-o şi în abdomen, după care victima a căzut în genunchi.

Apoi bărbatul a chemat salvarea şi a insistat să se grăbească, pentru că femeia încă mai "horcăia".

În acest caz, judecătorul Andi Malaliu de la Tribunalul Bucureşti a decis în octombrie 2009 condamnarea lui Laurenţiu Constantin la 13 ani de închisoare.

Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti de acuzat, dar şi de procurori, care au apreciat că ar trebui o condamnare mai mare. Şi mama victimei a făcut apel, din cauză că nu a fost citată în acest proces.

Judecătorul Malaliu a dat pedeapsa sub minimul prevăzut de lege, apreciind că Laurenţiu Constantin are probleme psihice, că a recunoscut şi şi-a regretat fapta. De asemenea, judecătorul a renunţat la audierea martorilor din acte, pentru că nu existau contradicţii.

La dosar există un certificat medical în care se arată că Laurenţiu Constantin are "tulburări afective episod depresiv sever cu ideaţie suicidală, tulburare mixtă de personalitate".

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a desfiinţat însă această decizie în 17 decembrie 2009, pentru că victima, fetiţa minoră, nu a fost citată, procedură impusă de lege. Mai mult, mama Nicoletei a arătat că nu a fost citată şi că a descoperit existenţa acestui proces abia în faza apelului, interesându-se la o bancă de creditele fiicei sale.

Curtea a casat sentinţa şi a trimis cauza spre rejudecare pentru a fi citată şi mama Nicoletei, reprezentantul legal al copilului, care solicită daune materiale şi morale de 200.000 de lei (150.000 pentru fetiţă şi 50.000 pentru mama victimei).

"Curtea constată că temeiurile care au stat la baza arestării preventive se menţin şi impun privarea în continuare de libertate - natura faptei comise, precum şi motivaţia expusă de inculpat, cu privire la ce l-a determinat să suprime viaţa soţiei sale - justifică menţinerea arestării preventive, existând vădit pericol pentru ordinea publică, decurgând din lăsarea în libertate a inculpatului", se arată în motivarea judecătorilor CAB.

De asemenea, ei arată că este necesară menţinerea în arest pentru a se putea audia în condiţii de normalitate martorii din acest caz.

Această sentinţă a CAB a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de Laurenţiu Constantin, care a cerut şi punerea sa în libertate. Cei trei judecători ai ICCJ au decis menţinerea în arest a acestuia şi au luat act de cererea lui de renunţare la judecarea căii de atac, în 19 martie 2010.

Dosarul a fost trimis înapoi la CAB în 26 mai, care l-a transmis apoi Tribunalului Bucureşti pe data de 1 iunie, însă a fost repartizat tot judecătorului Andi Malaliu, care a făcut o cerere de abţinere, pentru că s-a mai pronunţat o dată în acest caz.

Penintenciarul Rahova a făcut mai multe adrese la instanţe pentru a i se comunica situaţia arestatului.

Cererea de abţinere a fost admisă, dosarul a ajuns pe masa unui alt judecător, care însă a constat încetarea de drept a măsurii preventive, întrucât legalitatea arestării nu s-a discutat în termenul de 60 de zile, astfel că mandatul a expirat. Laurenţia Constantin a fost pus astfel în libertate.

Rejudecarea dosarului va continua în 20 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici