EXCLUSIV: După furtul armelor de la Ciorogârla peste 70.000 de poliţişti au fost angrenaţi în misiuni - Mediafax

EXCLUSIV: După furtul armelor de la Ciorogârla peste 70.000 de poliţişti au fost angrenaţi în misiuni

După furtul armelor de la Ciorogârla, de la începutul lui 2009, peste 70.000 de poliţişti au fost angrenaţi în misiuni şi s-au organizat peste 20.000 de filtre de circulaţie, toate având scopul de a lua urma armelor furate, se arată în motivarea condamnării militarilor de la această unitate.

143 afişări
Imaginea articolului EXCLUSIV: După furtul armelor de la Ciorogârla peste 70.000 de poliţişti au fost angrenaţi în misiuni

EXCLUSIV: După furtul armelor de la Ciorogârla peste 70.000 de poliţişti au fost angrenaţi în misiuni (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Judecătorul militar, Sorin Corneliu Petrean, cel care a dictatcondamnări între şase luni şi 15 ani de închisoare, pentru fapte defurt şi călcare de consemn sau nerespectarea normelor militare,face publică în motivarea acestor sentinţe, obţinută înexclusivitate de MEDIAFAX, o adresă a IGPR referitoare la măsurileimediate luate după constatarea lipsei armelor de la unitateteamilitară din Ciorogârla.

Astfel Potrivit adresei IGPR existentă la dosar, imediatdupă aflarea furtului armelor, şi exclusiv pentru găsirea acestora,"au fost angrenaţi în misiuni un număr de 76.010 poliţişti, au fostorganizate 22.098 filtre de circulaţie, au fost verificate 646.621de persoane şi s-au efectuat 14.799 de controale în locurile şimediile de interese operativ".

În continuare judecătorul notează că probele adunate deanchetatorii militari relevă "pe deplin" faptele de călcare deconsemn comise de cei 11 militari deferiţi justiţiei în cazulfurtului de arme de la Ciorogârla, precizând că faptele lor aucreat o situaţie gravă la nivelul unităţii militare cât şi asecurităţii şi instabilităţii sistemului.

"Sustragerea armamentului din unitatea militară a cauzat operturbare deosebit de gravă a activităţii acestei unităţi, precumşi a Brigăzii nr.1 Rachete sol-aer, având în vedere că lipsa uneiasemenea cantităţi de armamament reprezintă o diminuare acapacităţii de luptă a brigăzii şi a unităţilor subordonate, precumşi faptul că evenimentul produs a impus angrenarea în desfăşurareacercetărilor efectuate în cauză a unui număr foarte mare de cadremilitare, ce nu au mai putut să fie folosite, în anumite intervalede timp, pentru îndeplinirea misiunilor specifice", mai noteazăjudecătorul Petrean.

Ptrivit acestuia "evenimentul produs a impus adoptarea unormăsuri ferme, de înlocuire din funcţie a mai multor persoane cuatribuţii de conducere, atât din cadrul UM 01916 Ciorogârla, cât şial Brigăzii nr.1 Rachete sol-aer şi chiar Statului Major alForţelor Aeriene".

Magistratul mai reţine că "tot în cadrul consecinţelordeosebit de grave ale faptei comise trebuie avută în vedere şistarea de pericol pentru ordinea publică, generată de posibilitateafolosirii armelor sustrase în comiterea altor infracţiuni deosebitde grave".

În altă ordine de idei, judecătorul militar Sorin CorneliuPetrean, reia aspecte esenţiale din rechizitoriul anchetatorilormilitari, şi reia filmul evenimentelor din momentul furtului dearme, aşa cum reiese din combinarea tuturor probelor strânse deprocurori pe parcursul urmăririi penale.

Legat de acuzaţiile de călcare de consemn, pentru care au fostcondamnaţi toţi cei 11 militari, instanţa notează că, aceştia nuaveau voie sub nicio formă să aibă asupra lor în timpulserviciuului un telefon mobil, cu atât mai mult să nu îlfolosească, şi să nu părăsească posturile în care eraulocalizaţi.

Judecătorul Petrean arată în motivarea sa că militarii angajaţicare au efectuat serviciul de pază în perioada cu pricina au avutasupra lor şi chiar au folosit telefoanele mobile, contrarconsemnelor generale şi particulare ale celor două posturi desantinelă care interzic militarilor să aibă asupra lor orice alteobiecte cu excepţia ce,lor neceasre desfăşurării serviciului şi deasemenea să desfăşoare orice activitate care le-ar putea distrageatenţia de la îndeplinirea misiunii.

"În intervalul 27 ianuarie 2009 ora 9.00 şi 28 ianuarie 2009 ora9.00 Marius Rudorache a efectuat 9 apeluri plus un mesaj scris şi aprimit patru apeluri, Marian Tudorache a efectuat trei apeluri şi aprimit un apel, Nicuşor Niţă a efectuat şase apeluri şi a primitpatru, Cristian Radu a efectuat cinci apeluri şi a primit patru,Ionuţ Nicolae Gagea a efectuat şase apeluri şi a primit cinci,Constantin Marian Danciu a efectuat patru apeluri şi a primit unul,Daniel Gagea a efectuat şase apeluri şi a primit şase apeluri şi unSMS, Ştefan Stoilăa primit cinci apeluri, Ion Petrică a efectuat 11apeluri şi a trimis un SMS, primind trei apeluri şi un SMS iarValerică Gavrilă în intervalul 28 ianuarie 2009, ora 9.00, şi 29ianuarie 2009, ora 9.00, a efectuat patru apeluri şi a primittrei", conchide judecătorul pe baza probelor de la dosar.

Ca mai mare pedeapsă aplicată de magistraţii militariunui cadru condamnat în dosarul furtului de arme de la Ciorogârlaeste de 15 ani, ea fiind primită de un sergent, pedepsele tuturorcelor 11 militari judecaţi însumând 78 de ani şi două luni deînchisoare.

Sergentul Marius Tudorache a fost condamnat la 13 ani dedetenţie pentru furt calificat, la şase ani pentru nerespectarearegimului armelor şi muniţiilor, un an pentru încălcareaconsemnului şi cinci ani pentru instigare la cea din urmăinfracţiune.

Tudorache va executa pedeapsa cea mai grea - cea de 13 ani deînchisoare - la care instanţa a aplicat un spor de doi ani,rezultând o pedeapsă finală de 15 ani, din care va fi dedusăperioada în care a fost încarcerat, respectiv 12 februarie - 23decembrie 2009.

Sergentul major Ionuţ Nicolae Gagea a fost condamnat la 13 anide detenţie pentru furt calificat şi la şase ani pentrunerespectarea regimului armelor şi municţiilor. La pedeapsa cea maigrea, cea de 13 ani, instanţa militară i-a aplicat un spor de unan, rezultând o pedeapsă finală de 14 ani.

Tot 14 ani de închisoare a primit şi caporalul Ion Petrică, dupăce a fost pedepsit la 13 ani de închisoare pentru furt şi la şaseani pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Dupăaplicarea sporului de un an la cea mai mare pedeapsă a rezultat uncuantum al pedepsei de 14 ani de închisoare.

Caporalul în rezervă Cristian Radu va executa cinci ani deînchisoare, obţinuţi de instanţă după aplicarea unui spor de un anşi opt luni la una dintre cele două condamnări de trei ani şi patruluni pentru cele două fapte de încălcare de consemn.

Tot pentru două fapte de încălcare de consemn a fost găsitvinovat şi soldatul Nicuşor Niţă, însă la pedeapsa de trei ani şipatru luni pentru această faptă instanţa a aplicat un spor de doiani, astfel că sentinţa finală în cazul lui este de cinci ani şipatru luni de închisoare.

Caporalul Marian Tudorache, soldatul în rezervă Daniel Gugea şicaporalul Marian Constantin Donciu vor executa câte cinci ani deînchisoare, toţi trei fiind găsiţi vinovaţi pentru câte două faptede încălcare a consemnului, fiecare pedepsită cu trei ani şi patruluni închisoare, la care instana a aplicat câte un spor de un an şiopt luni de detenţie.

Soldatul Marian Dinu va face trei ani şi patru luni deînchisoare, fiind găsit vinovat pentru o singură faptă de încălcarede consemn, în cazul lui instanţa neacordând vreun spor depedeapsă.

Soldatul Ştefan Stoilă va face şase ani de închisoare, după ce afost condamnat la patru şi cinci ani de închisoare pentru douăfapte similare de încălcare a consemnului. Pedepsei celei mai durei-a fost aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală încazul acestuia este de şase ani de detenţie.

Deşi găsit vinovat pentru încălcare a consemnului, sergentulValerică Gavrilă a primit doar şase luni de închisoare, instanţasuspendând executarea pedepsei pentru o perioadă de încercare dedoi ani şi jumătate.

Toate condamnările cu executarea pedepsei au fost însoţite dedegradarea celor găsiţi vinovaţi, precum şi de interzicereaanumitor drepturi pentru o perioadă de cinci ani.

În plus, instanţa i-a obligat pe Marius Tudorache, Ionuţ Gageaşi Ion Petrică să plătească împreună suma de 50.552 de lei,reprezentând contravaloarea armelor şi a celorlalte obiecte furatedin depozitul unităţii din Ciorogârla.

Cei trei vor trebui să plătească statului şi câte 70.000 de leicu titlul de cheltuieli de judecată. Ceilalţi opt condamnaţi înacest dosar au de plătit, tot cu titlul de cheltuieli judiciare,câte 4.500 de lei fiecare.

Decizia Tribunanului Militar Bucureşti nu este definitivă, eafiind atacată cu recurs la Caurtea Militară de Apel, potrivitnoilor reglementări ale Legii micii reforme, care prevede căsentinţele date de o Judecătorie sunt atacabile doar cu recurs la oinstanţă competentă, în acest caz Tribunalul Militar Bucureştiavând grad de judecătorie.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici