EXCLUSIV:Instanţa cere anchetarea comisarului Velicea de la Penitenciarul Jilava, pentru sechestrare

Curtea de Apel Bucureşti a admis plângerea subcomisarului Sergiu Stupu, fost şef al grupei de intervenţie de la Penitenciarul Jilava, împotriva adjunctului şefului închisorii, comisarul Cristian Velicea, pe care îl acuză de sechestrare ilegală, instanţa apreciind neconvingătoare ancheta Parchetului.

543 afişări
Imaginea articolului EXCLUSIV:Instanţa cere anchetarea comisarului Velicea de la Penitenciarul Jilava, pentru sechestrare

EXCLUSIV:Instanţa cere anchetarea comisarului Velicea de la Penitenciarul Jilava, pentru sechestrare (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, dată în luna mai,procurorii au făcut recurs, contestaţia acestora având un primtermen de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 28octombrie.

Potrivit motivării deciziei prin care judecătoarea VioricaCostiniu, de la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti (CAB),cere procurorilor bucureşteni urmărirea penală acomisarului Velicea, adjunctul închisorii Jilava,anchetatorii, care iniţial au respins plângerea lui Stupu, nu ar fifăcut niciun act de urmărire penală care să dovedească sau săinfirme acuzaţia de sechestrare făcută de subcomisarulStupu.

În motivarea sa, judecătoarea Costiniu constată că întreşeful mascaţilor de la Jilava, Sergiu Stupu, şi superiorul său,comisarul Cristian Velicea, adjunctul penitenciarului, "există demai mult timp o relaţie tensionată, marcată de cercetăridisciplinare, sancţiuni administrative, respectiv reclamaţii şiplângeri penale".

Curtea reţine în decizia din 5 mai 2010, prin care a dispustrimiterea cauzei la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti în vedereaînceperii urmăririi penale faţă de Velicea, că, potrivit lui Stupu,în 5 noiembrie 2009 i-a fost interzisă ieşirea din PenitenciarulJilava sub pretextul obligării de a semna un document.

Instanţa mai notează că Stupu a putut părăsi la acea vremepenitenciarul doar după 45, de minute, şi doar după sosirea unuiechipaj de poliţie.

"Se constată că atât rezoluţia iniţială a procurorului, cât şicea care o confirmă, analizează de o manieră extrem de sumarăaceste aspecte. De altfel, întreaga motivarea a rezoluţiei din 21ianuarie 2010 conţine o singură frază: «din cercetările efectuateîn cauză a rezultat faptul că nu sunt întrunite elementeleconstitutive ale infracţiunii de lipsire de libertate în modilegal, întrucât lipseşte din conţinutul laturii obiective acţiuneade lipsire de liberate, în acel caz fiind vorba de comunicarea uneiînştiinţări către Sergiu Stupu»", arată Costiniu.

Judecătoarea notează că în motivarea procurorilor de respingereaplângerii lui Stupu "nu se menţionează în ce constau «cercetările»efectuate în cauză, la dosar aflându-se doar înscrisuri referitoarela relaţiile de serviciu dintre părţi, fără nicio dovadăreferitoare la pretinsul incident ce face obiectul plângerii. Maimult, petentul şi martorul propus de acesta, F.M, nu au fostniciodată audiaţi", mai notează judecătoarea Costiniu.

Instanţa arată, în motivarea sa, că cercetarea penală efectuatăeste incompletă, iar argumentele aduse în sprijinul soluţiei deneîncepere a urmăririi penale pe numele lui Cristian Velicea "suntcu totul neconvingătoare".

Astfel, în finalul motivării, instanţa consemnează că existăsuficiente indicii care să ateste existenţa acuzaţiilor angajatuluide la Jilava, motiv pentru care a dispus ca Parchetul Curţii deApel Bucureşti "să cerceteze existenţa incidentului din 5 noiembrie2009, din incinta Penitenciarului Jilava, audiindu-i pe toţi ceiimplicaţi, inclusiv martorii indicaţi în plângerea penală şi săadministreze orice alte dovezi necesare aflării adevărului".

În plângerea pe care a depus-o la Parchetul Curţii de ApelBucureşti, în 9 noiembrie 2009, subcomisarul Sergiu Stupususţine că a fost sechestrat timp de aproximativ 45 de minute înincinta Penitenciarului Jilava, din ordinul adjunctuluiacestei unităţi, comisarul Cristian Velicea.

Stupu mai notează în plângerea sa că se afla în afaraorelor de serviciu şi că a putut părăsi incinta penitenciaruluidoar după ce la faţa locului a sosit un echipaj de poliţie, chematde el la numărul unic de urgenţă 112.

"În data 5 noiembrie 2009, fiind în concediu medical, după cem-am externat din spital, datorită faptului că medicul meu defamilie este comisar şef dr. Cătălin Dinescu din cadrulPenitenciarului Bucureşti-Jilava, m-am deplasat, împreună culogodnica mea, la Penitenciarul Bucureşti-Jilava, în jurul orei16.30, deoarece medicul meu de familie, îşi desfăşura activitateaîn Penitenciarul Bucureşti-Jilava până la ora 18.30, pentru a-mirezolva unele aspecte legate de actele medicale. Logodnica mea arămas la maşina personală, iar subsemnatul am intrat pe primapoartă, şi după legitimare şi controlul antiterorist, am intrat înPenitenciarul Bucureşti-Jilava, prin a doua poartă, accesul înPenitenciarul Bucureşti-Jilava făcându-se prin două porţi acţionateelectric de către agentul de la postul de control nr.1, numitul,agent şef adjunct Marian Dinu", arată Stupu.

Totodată, Stupu precizează că este preşedinteleSindicatului "Frăţia" Jilava, care are sediul în PenitenciarulBucureşti-Jilava. "După ce mi-am rezolvat aspectele deordin medical, în jurul orei 17.25, m-am îndreptat spre porţile deieşire din Penitenciarul Bucureşti-Jilava, pe platoul unităţiiîntâlnindu-mă cu şeful meu ierarhic, comisar de penitenciareCristian Velicea, pe care l-am salutat. După aceea, la ora 17.30,am ajuns la a doua poartă acţionată electric de către agentul de lapostul de control 1, şi am acţionat soneria semnalizându-iagentului de la postul de control 1 că doresc să părăsescPenitenciarul Bucureşti-Jilava, deoarece mi-am rezolvat problemelede ordin medical pentru care venisem la PenitenciarulBucureşti-Jilava, fiind în concediu medical", spune Stupu.

În continuare, Stupu notează faptul că agentul de la postul decontrol, Marian Dinu, i-a comunicat faptul că a primitordin de la şeful ierarhic, comisar Cristian Velicea, să nu îipermită să iasă din Penitenciarul Bucureşti-Jilava.

"Am rămas fără cuvinte, având în vedere că eram în concediumedical, iar programul meu de lucru este între orele 07.00-15.00,şi nimeni, în afară de organele abilitate, nu avea dreptul să mălipsească de libertate. Am insistat, dar degeaba, agentul de lapostul de control 1 agent şef adjunct Marian Dinu, nu mi-a permissă ies din Penitenciarul Bucureşti-Jilava, neacţionând electricdeschiderea celei de-a doua poartă. După aproximativ zece minute deaşteptat în frig, ca să mi se permită să părăsesc PenitenciarulBucureşti-Jilava, a venit la mine la ce-a de a doua poartă şefulmeu ierarhic, Cristian Velicea, însoţit de mai mulţi lucrători dela secretariat, respectiv Loredana Copşa, Floarea Manea, AncaCroitoru şi de alţii, mai mulţi lucrători de la resurse umanerespectiv Alina Micu şi alţii, agenţi de la sectorul Vizită şicâţiva de la plutonul care era sau ieşea din serviciu, precum şinumitul Cristian Micu. Şeful meu ierarhic, Cristian Velicea, mi-aspus că el a dat dispoziţie să nu pot părăsi PenitenciarulBucureşti-Jilava, şi că nu mi se va permite să plec până nu semnezo hârtie, hârtie pe care a pus-o pe Floarea Manea să o citească",arată Stupu în plângerea sa, obţinută de agenţia MEDIAFAX.

Stupu precizează că a şeful său Velicea nu a luat în seamăargumentele sale, astfel că a sunat la numărul unic de urgenţă 112şi la prietena sa, anunţând că este sechestrat în PenitenciarulJilava.

Subcomisarul Stupu mai arată că atunci când oficialiipenitenciarului şi-au dat seama de situaţia creată, unuldintre ei a fugit pentru a aduce o cameră video cu care să filmezeevenimentul, "cel mai probabil pentru a nu exista speculaţii, cutoate că filmatul în interiorul penitenciarului esteinterzis".

"Am sunat din nou la numărul de urgenţă 112, la orele 17.48 şi17.52, rugându-i să se grăbească, cu trimiterea unui echipaj depoliţie să mă elibereze din Penitenciarul Bucureşti-Jilava. Înjurul orei 18.00, Cristian Micu, a părăsit locul evenimentului înfugă, şi s-a întors cu o cameră video cu care a început să măfilmeze din diferite unghiuri, fără să-mi ceară permisiunea, şibrusc s-a deschis a doua poartă. În Penitenciarul Bucureşti-Jilavafilmatul este interzis, dar asta nu l-a interesat pe numitul,inspector principal de penitenciar Cristian Micu, care s-atransformat în operator video, continuând să mă filmeze cu toate căi-am atras atenţia că este ilegal şi nu sunt de acord", explicăStupu.

Când a venit Poliţia şi a sunat să i se deschidă prima poartă, aapărut şi Cătălin Stroe, directorul Penitenciarul Bucureşti-Jilava,consemnează în plângerea sa Stupu. Subcomisarul a explicatagentului de la poliţie ce s-a întâmplat, şi cu ajutorul acestuia aputut părăsi Penitenciarul Bucureşti-Jilava.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici