Experiment ZF: Cât de autohton e un coş cu legume dintr-un supermarket: roşii din Senegal, ardei din Albania, cartofi din Franţa

603 afișări
Imaginea articolului Experiment ZF: Cât de autohton e un coş cu legume dintr-un supermarket: roşii din Senegal, ardei din Albania, cartofi din Franţa

Sursă foto: Infofrafic/ Ziarul Financiar

România se află în top zece producători de cartofi, ceapă şi roşii, luând fiecare tip de legumă în parte, la nivelul Uniunii Europene, însă a început anul 2022 cu cartofi din Franţa, ceapă din Germania şi roşii din Senegal, scrie ZF.

De ce s-a ajuns la acestă situaţie?

„Noi suntem oameni simpli, ţărani care ştiu doar să producă, şi ne-am trezit acum că vrem să negociem cu oameni care au fost pregătiţi să negocieze. Ne-am asociat, pentru că în Galaţi se produc legume industrial şi voiam să avem o putere mai mare şi să avem un om pregătit să negocieze, dar negociatorii de la supermarketuri nu au vrut să cumpere de la noi ca asociaţi, ci ne-au spus că vor cumpăra doar dacă fac contracte cu fiecare în parte şi am acceptat”, spune Daniel Ciuhureanu, administrator al Brateşleg Grup din Galaţi.

La raft, în data de 10 ianuarie 2022, în magazinul Carrefour Express de pe strada Dristorului, legumele proveneau preponderent din import. Cartofii veneau din Franţa, ceapa din Germania, roşiile din Senegal, castraveţii din Grecia, vinete din Spania, ardei din Albania sau dovlecei din Turcia. Din România erau doar rădăcinoase, cum sunt morcovii, varza, ţelina şi sflecla roşie. Totodată, mai era şi usturoi din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici