Experţi ONU: Practicile din închisorile americane sunt rasiste

Experţii ONU în domeniul drepturilor omului au cerut reforme majore ale sistemului de justiţie penală din SUA pentru a combate rasismul, citând mărturii potrivit cărora femeile de culoare încarcerate au fost încătuşate în timpul naşterii, în timp ce bărbaţii ar fi fost puşi să lucreze pe câmp.

187 afișări
Imaginea articolului Experţi ONU: Practicile din închisorile americane sunt rasiste

Experţi ONU: Practicile din închisorile americane sunt rasiste

Într-un raport publicat joi, trei experţi desemnaţi de ONU au declarat că au descoperit practici în închisorile americane care reprezentau „un afront adus demnităţii umane” în timpul vizitelor din aprilie şi mai, scrie Reuters.

Una dintre aceste practici este imobilizarea şi încătuşarea deţinutelor în timpul naşterii, se arată în raport.

Experţii citează mărturii directe ale unor femei însărcinate „încătuşate în timpul travaliului, care, din cauza înlănţuirii, şi-au pierdut copiii”, potrivit documentului. Rugat să ofere detalii, un purtător de cuvânt al ONU pentru drepturile omului a făcut referire la „mai multe” cazuri şi a confirmat că toate au implicat femei de culoare.

Experţii au colectat, de asemenea, mărturii directe despre condiţiile dintr-o închisoare din Louisiana, unde mii de prizonieri, în majoritate bărbaţi de culoare, ar fi fost „forţaţi să muncească pe câmp (chiar şi la cules de bumbac)” sub supravegherea unor oameni călare, „în condiţii foarte asemănătoare cu cele de acum 150 de ani”.

De asemenea, experţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea pe scară largă a izolării, despre care au spus că pare să fie aplicată în mod disproporţionat deţinuţilor de origine africană.

„Constatările noastre indică necesitatea unei reforme cuprinzătoare", a declarat unul dintre experţi, Juan Mendez.

Condiţiile din închisorile americane reprezintă o preocupare de zeci de ani, iar grupurile pentru drepturile omului au cerut de mult timp ca unităţile cu cele mai slabe rezultate să fie reformate sau închise.

Ancheta a fost instituită de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, după uciderea lui George Floyd, un bărbat de culoare care a murit după ce a fost imobilizat la pământ de un poliţist.

Raportul s-a bazat pe mărturiile a 133 de persoane din cinci oraşe americane, precum şi pe cele colectate din cinci centre de detenţie. Acesta conţine o listă de 30 de recomandări pentru autorităţile americane.

Misiunea diplomatică americană de la Geneva a refuzat să comenteze. Biroul Federal al Închisorilor a declarat că s-a angajat să asigure siguranţa şi securitatea persoanelor încarcerate, precum şi a angajaţilor şi a publicului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
închisori,
sua,
onu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici