Experţii CNA s-au întâlnit cu peste 10.000 de elevi în "Săptămâna Altfel"

Un număr de 100 de experţi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) s-au întâlnit, în perioada 1 - 5 aprilie, în "Săptămâna Altfel", cu peste 10.000 de elevi din şcoli din Bucureşti şi din ţară, pentru a-i învăţa pe copii care sunt drepturile şi libertăţile lor în audiovizual.

101 afişări
Imaginea articolului Experţii CNA s-au întâlnit cu peste 10.000 de elevi în "Săptămâna Altfel"

Experţii CNA s-au întâlnit cu peste 10.000 de elevi în "Săptămâna Altfel" (Imagine: Ovidiu Micsik / MediafaxFoto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în campania "Violenţa în şcoli iese de pe TV", 100 de experţi ai CNA s-au întâlnit cu peste 10.000 de elevi. În 51 de şcoli şi 32 de licee din Bucureşti şi în 67 de şcoli şi licee din alte 32 de judeţe, experţii CNA au informat elevii cu privire la drepturile pe care le au în programele de radio şi de televiziune şi referitor la efectele violenţei din programele audiovizuale.

Întrebările adresate au fost diverse şi de multe ori surprinzătoare: De ce lăsaţi să se difuzeze atâtea ştiri false? De ce desenele animate nu au încadrări pe grupe de vârstă? De ce nu dă CNA o recomandare referitoare la consumul de media?, De ce sunt promovate persoane fără talent în emisiunile TV?, De ce sunt atât de multe ştiri violente în programele TV?, De ce sunt filmate persoane cu camera ascunsă şi sunt apoi difuzate la ştiri?, Ce înseamnă PP de pe ecran?, Cum se face monitorizarea posturilor de televiziune şi de radio?, Cum sunt puse semnele de avertizare pentru emisiuni?, De ce în multe emisiuni se folosesc cuvinte vulgare?

Aceasta este doar prima etapă din sesiunea de activităţi prevăzute în parteneriatul dintre sistemul de educaţie şi audiovizual, în luna mai urmând să existe o evaluare şi să se vină cu o primă soluţie - "Fugi de la TV, participă la Crosul CNA", spun reprezentanţii instituţiei.

Campania se va încheia în data de 1 iunie, cu cadoul oferit copiilor care au beneficiat de aceste cursuri, respectiv un spot antiviolenţă realizat după ideile lor.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a lansat, în luna martie, numărul de TelVerde 0.800.888.555, la care copiii şi adulţii pot suna pentru a semnala Consiliului programe audiovizuale şi aspecte din aceste programe pe care le urmăresc şi nu le agreează.

Lansarea numărului de TelVerde a venit după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a organizat, pe 8 martie, la Palatul Parlamentului, dezbaterea "Nu vă uitaţi copiii la TV - Vezi ce vede copilul tău". La dezbaterea respectivă au participat, alături de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, specialişti din domeniul sănătăţii şi ai educaţiei, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de părinţi şi ai ONG-urilor care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei nonformale, precum şi reprezentanţi ai unor radiodifuzori care difuzează programe pentru copii.

În finalul întâlnirii, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că în cadrul dezbaterii a fost semnat un "Acord-cadru de coordonare a acţiunilor privind promovarea drepturilor minorilor în audiovizual".

Potrivit acordului, CNA va asigura, lunar, pe parcursul anului 2013, prezenţa experţilor săi în Centrele de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare, în scopul cunoaşterii drepturilor şi libertăţilor copiilor în audiovizual.

Pe de altă parte, CNA a lansat, pe 23 ianuarie, petiţia online "Interesul public mai presus de gustul publicului", al cărei scop este "de a evalua necesitatea îmbunătăţirii unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului pentru o definire mai clară a noţiunii de interes public în programele de televiziune şi de radio".

Până în prezent, petiţia CNA a strâns peste 18.800 de semnături de la lansare, potrivit unei informări postate pe site-ul Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici