Explozii puternice, urmate de incendiu, la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa. 58 de victime, dintre care 43 sunt cadre MAI / România cere ajutor ţărilor UE: patru pacienţi vor fi transferaţi în străinătate

  • La data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa s-au produs mai multe explozii la o staţie GPL, eveniment soldat cu 58 de victime, a transmis Ministerul Afacerilor Interne.
  • Guvernul a activat Mecanismul European de Protecţie Civilă: 4 pacienţi vor fi duşi în străinătate.
8717 afișări

UPDATE 03:15 MAI actualizează bilanţul victimelor

La data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa s-au produs mai multe explozii la o staţie GPL, eveniment soldat cu 58 de victime, a transmis Ministerul Afacerilor Interne.

S-au întregistrat 8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) şi 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni).

S-au înregistrat 50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti si 2 jandarmi).

54 persoane sunt internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

UPDATE 03:00 Doi pompieri răniţi vor fi transportaţi la Spitalul militar din Bruxelles 

Primii doi pacienţi care beneficiază de Mecanismul European de Protecţie Civilă sunt cei doi pompieri internaţi în prezent la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60% din suprafaţa corpului.

UPDATE 01:30 Incendiul provocat de exploziile de la Crevedia a fost localizat

"La acest moment, incendiul a fost localizat, astfel că pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat. Echipajele operative acţionează pentru lichidarea ultimelor focare", a transmis ISU Dâmboviţa.

La faţa locului intervin 10 autospeciale de stingere şi 1 autoscară.

UPDATE 00:30 Ciolacu: Ne concentrăm să salvăm cât mai multe vieţi

„În acest moment ne concentrăm să salvăm cât mai multe vieţi. Mecanismul european (n.r. - de protecţie civilă) este declanşat. Încă nu a plecat niciun pacient. Au fost, în sălile de operaţie, vreo patru, aici la Floreasca. O să merg cu domnul ministru (n.r. - Cătălin Predoiu) şi la Bagdasar. Mai sunt şi acolo pacienţi”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la Spitalul Floreasca.

UPDATE 23:45 Rafila: 14 spitale sunt în alertă, am activat şi spitalele militare

„14 spitale în alertă, 12 din capitală şi din jurul ei... Am activat şi spitalele militare... Avem în jur de 60 locuri la terapie intensivă cu aparate de ventilaţie... În funcţie de necesităţi cu siguranţă vom găsi locuri pentru toţi cei răniţi”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că unii răniţi vor fi transferaţi în străinătate deoarece pentru marii arşi nu sunt decât cel mult şapte locuri.

UPDATE 23:35 Marcel Ciolacu: în noaptea asta patru pacienţi vor fi transferaţi în Italia şi Belgia

„A fost activat sistemul european de protecţie civilă... mai mult ca sigur, în noaptea asta patru pacienţi vor fi transferaţi în Italia şi Belgia... vă ţinem la curent, totul va fi transparent”, a declarat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul a mai spus că decizia privind alte transferuri în străinătate vor fi luate ulterior, în funcţie de evoluţia stării de sănătate a celor răniţi. „Trebuie să fie stabilizaţi ca să fie transferaţi”, a precizat Ciolacu.

UPDATE 23:25 Doi dintre răniţii de la Crevedia pleacă la Bruxelles

Premierul Marcel Ciolacu va merge la Spitalul Floreasca, acolo unde sunt doi pompierii intubaţi.

La Spitalul Militar din Bruxelles vor ajunge în această noapte cei doi pompieri.

„Amândoi pompierii intubaţi sunt la Floreasca. Ei pleacă primii la Bruxelles în această noapte”, transmtie Executivul.

UPDATE 23:05 Linie verde deschisă

Autorităţile au pus la dispoziţie două numere de telefon pentru cetăţenii din zonă, dacă vor să reclame simptomatologie în zilele urmatoare şi pentru cei care caută informaţii despre rude sau cunoştinţe afectate de explozii:

0212069397/0212069398 

UPDATE 22:55 Ministerul Sănătăţii transmite că în clipa asta situaţia victimelor este următoare: Spitalul Bagdasar - 11 pacienţi (3 intubaţi), Universitar - 4 pacienţi, Spitalul de Arşi - 4 pacienţi (un intubat), Spitalul Floreasca - 27 de pacienţi (4 intubaţi).

UPDATE 22:30 Conducerea Ministerului Sănătăţii este în legătură permanentă cu toţi managerii de spitale din Bucureşti.

12 spitale din Capitală sunt pregătite să primească pacienţi.

UPDATE 22:15 Marcel Ciolacu va merge la celula de criza de la MAI

Premierul Marcel Ciolacu merge, sâmbătă seara, la celula de criză de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), constituită după explozia de staţia GPL de la Crevedia.

UPDATE 22:00 Arafat a anunţat că sunt 26 de pompieri răniţi

Sunt 26 de pompieri răniţi după a doua explozie, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat.

"Suntem in dinamica, zona trebuie evaluata, exista pericol de inca o explozie", a adăugat Arafat.

Au fost evacuate 3.000 de persoane, pe o rază de 1,4 kilometri.

UPDATE 21:00 Ministerul Sănătăţii: Şapte răniţi, dintre care patru în stare critică, şi un deces 

Explozia care a avut loc vineri la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a produs rănirea mai multor persoane, informează Ministerul Sănătăţii.

Victimele au ajuns la spitalele Floreasca, Universitar şi Bagdasar Arseni.

„Din informaţiile pe care le avem până în prezent s-au înregistrat şapte răniţi, dintre care patru sunt intubaţi, şi un deces. Cifrele sunt provizorii şi le vom actualiza pe măsură ce apar noi informaţii”, transmite Ministerul Sănătăţii.

UPDATE 20:45 Focul se manifestă la două cisterne şi o casă

Potrivit ISU Dâmboviţa, arderea se manifestă cu flacără violentă la două cisterne şi o casă în Crevedia.

„Până la acest moment, 6 victime vor fi transportate la spital în Bucureşti cu arsuri considerabile pe suprafaţa corpului. Totodată, două victime (cu atac de panică, vărsături) au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe din Dâmboviţa/Târgovişte”, arată ISU.

Deocamdată nu se cunoaşte cauza exploziei de la staţia GPL din Crevedia.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, există şi decese în urma exploziei.

UPDATE 20:00 Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie.

„Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert. La faţa locului a fost alocată şi autospeciala transport roboţi. Totodată, pentru protecţia populaţiei s-a luat măsura preventivă de evacuare pe o rază de 300 de metri”, transmite ISU Dâmboviţa.

Efectivele de la faţa locului au fost suplimentate.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Explozia a avut loc la o staţie GPL din Crevedia.

Primele informaţii arată că două persoane ar fi decedat în urma deflagraţiei, iar cel puţin cinci ar fi rănite.

Mai multe ambulanţe intervin la locul exploziei pentru a acorda primul ajutor victimelor.

Pompierii intervin cu patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la înălţime, trei ambulanţe SMURD, şapte ambulanţe SAJ.

În sprijinul ISU Dâmboviţa au fost alocate şi 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanţe SMURD, o autospecială de intervenţie la înălţime şi o autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF.

La locul intervenţiei se deplasează şi elicopterul SMURD.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a avut loc o explozie la o staţie GPL. Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici