Exploziile de la Sighet: Unsprezece persoane, alături de o societate, deferite justiţiei

Unsprezece persoane, alături de o societate, au fost deferite justiţiei pentru exploziile de la Sighetul Marmaţiei, soldate cu uciderea unei persoane şi rănirea altor 14, a informat, miercuri, Ministerul Public.

121 afișări
Imaginea articolului Exploziile de la Sighet: Unsprezece persoane, alături de o societate, deferite justiţiei

Exploziile de la Sighet: Unsprezece persoane, alături de o societate, deferite justiţiei (Imagine: Ghita Porumb/Mediafax Foto)

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Valer Faur, pentru verificare şi realizare a unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, având drept urmare moartea victimei CAS, vătămarea gravă a integrităţii corporale a şapte părţi vătămate, distrugere, vătămare corporală din culpă (zece fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave; Gheorghe Răsvan Enache, pentru verificare şi realizare a unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, având drept urmare moartea victimei CAS, vătămarea gravă a integrităţii corporale a şapte părţi vătămate, distrugere, vătămare corporală din culpă (zece fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave; Eugen Georgescu, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în înscrisuri oficiale, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă (17 fapte) şi distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave; SC Berg Sistem Gaz SA, pentru proiectare, verificare şi realizare a unei construcţii fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, având drept urmare moartea victimei CAS, vătămarea gravă a integrităţii corporale a 7 părţi vătămate, distrugerea imobilului situat în Sighetu-Marmaţiei, pe strada Corneliu Coposu, precum şi vătămare corporală din culpă (zece fapte); Daniel Rîşnoveanu, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă (17 fapte), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată; Vasile Dolca, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă (17 fapte), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave; Alexandru Pal, pentru fals în înscrisuri oficiale; Daniel Ulici, Daniela Pătrăuş (fostã Michnea), Adrian Şetfan Pătrăuş şi Alexandru Marius Ţiplea, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată; Petru Andrei Lazarciuc pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În noaptea de 18 spre 19 februarie 2012, în jurul orei 1.00, a avut loc o explozie într-un club situat pe stradă centrală din municipiul Sighetu Marmaţiei. Datele preliminare ale cauzei au relevat faptul că explozia s-a declanşat în grupul sanitar al localului, unde se aflau şapte tinere care au utilizat foc deschis (brichetă), pentru aprinderea unor ţigări.

La scurt timp, la faţa locului s-a deplasat o echipă de cercetare, formată din lucrători de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş şi Poliţia municipiului Sighetu Marmaţiei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş şi reprezentanţi ai inculpatei SC BERG SISTEM GAZ SA, firma care a executat lucrarea de introducere a sistemului de alimentare cu gaz din municipiul Sighetu Marmaţiei. Cele şapte persoane vătămate au suferit arsuri corporale de diferite grade, fiind transportate la unităţile sanitare din judeţul Maramureş, iar ulterior, cu aeronavă militară, la unităţi spitaliceşti din capitală.

Deoarece localul unde a avut loc explozia nu era racordat la gaz, echipa de cercetare a făcut verificări în alte spaţii din acelaşi imobil, pentru detectarea scurgerilor şi infiltraţiilor de gaz.

În cursul zilei de 19 februarie 2012, în jurul orei 10.00, s-a produs o nouă explozie, soldată cu vătămarea corporală (arsuri şi traumatisme) a 14 persoane care s-au aflat în interiorul spaţiului verificat. Persoanele au fost transportate la unităţi sanitare din judeţ - Sighetu Marmaţiei şi Baia Mare, iar ulterior, o parte din acestea au fost trimise, pentru asistenţă medicală, la spitale de profil din Bucureşti. Una dintre aceste persoane vătămate, transportată la Bucureşti (cu leziuni arsuri gradul I, II şi III zona feţei, membre superioare şi inferioare, torace, pe o suprafaţă de 40 la sută), a decedat la câteva zile de la accident.

În urma celor două explozii, s-a produs distrugerea imobilului în proporţie de 75 la sutã.

Din cauza complexităţii cauzei şi împrejurărilor de fapt, soldate cu vătămarea corporală a mai multor părţi vătămate, precum şi din cauza faptului că sediul firmei implicate se află în Bucureşti, prin rezoluţia procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a dispus preluarea acestei cauze de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Maramureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici