Facilitarea rămânerii în România a străinilor care au făcut aici facultatea, în strategia imigraţiei

Planul de acţiune pe anul în curs pentru implementarea Strategiei naţionale privind imigraţia pentru perioada 2011-2014 prevede, printre altele, crearea cadrului juridic pentru facilitarea rămânerii în România a străinilor care au urmat în această ţară o formă de învăţământ superior.

690 afișări
Imaginea articolului Facilitarea rămânerii în România a străinilor care au făcut aici facultatea, în strategia imigraţiei

Facilitarea rămânerii în România a străinilor care au făcut aici facultatea, în strategia imigraţiei (Imagine: Pubimedia/Shutterstock)

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică, vineri, proiectul de HG pentru aprobarea Planului de acţiune pe 2014 pentru implementarea Strategiei Naţionale privind imigraţia pentru perioada 2011-2014.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, strategia îşi propune îndeplinirea unui număr de cinci obiective strategice, printre care promovarea migraţiei legale în beneficiul tuturor părţilor (societatea românească, imigranţi şi statele lor de origine), întărirea controlului legalităţii şederii străinilor pe teritoriul României şi aplicarea corespunzătoare a măsurilor de îndepărtare şi a măsurilor restrictive, dar şi îmbunătăţirea sistemului naţional de azil în scopul eficientizării şi asigurării conformităţii cu standardele legale naţionale, europene şi internaţionale aplicabile. În plus, aceeaşi strategie prevede şi "participarea activă a României la eforturile comunităţii internaţionale şi statelor membre ale Uniunii Europene la identificarea unor soluţii durabile pentru persoanele aflate în nevoie de protecţie internaţională, precum şi integrarea socială a străinilor cu şedere legală".

"Odată cu eliminarea controalelor la frontierele interne şi posibilitatea solicitanţilor de azil din România de a se deplasa pe teritoriile altor state membre, se va menţine sau chiar va creşte numărul străinilor transferaţi în cadrul procedurii Dublin, iar România va trebui să îşi îndeplinească obligaţiile ce îi revin pe linie de returnare în ţările de origine a celor care au finalizat procedura de azil", se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului, la categoria schimbărilor preconizate în urma aplicării strategiei.

Pentru combaterea imigraţiei ilegale, potrivit sursei citate, o "provocare" o va reprezenta identificarea şi luarea măsurilor legale de îndepărtare de pe teritoriul naţional sau cel al Schengen a străinilor intraţi pe teritoriul României în baza unor vize eliberate pentru spaţiul Schengen, emise de autorităţile altor state membre, care nu vor respecta valabilitatea termenului de şedere, deoarece un control eficient al intrării şi şederii pe teritoriul ţării noastre nu va fi posibil datorită eliminării controlului la frontierele comune.

"Având în vedere regimul vizelor uniforme, pot creşte sau scădea, după caz, numărul de cereri pentru această categorie de vize, străinii urmând a intra pe teritoriul ţării noastre în baza unor vize uniforme emise de autorităţile altor state membre. De asemenea, aplicarea în totalitate a acquis-ului Schengen va produce efecte importante în ceea ce priveşte şederea/imigraţia ilegală a străinilor proveniţi din state terţe", se mai menţionează în nota de fundamentare, tot la capitolul schimbări preconizate.

Printre acţiunile desfăşurate în cadrul planului de acţiune se numără, conform anexei proiectului de HG, pe lângă informările cetăţenilor din statele cu potenţial migrator cu privire la modalităţile legale de admitere, şedere sau angajare în muncă în România, şi revizuirea listei statelor pentru ai căror cetăţeni se aplică procedura specială a invitaţiei la acordarea vizei de scurtă şedere. De asemenea, va fi elaborat un proiect de act normativ privind numărul de autorizaţii de muncă ce pot fi eliberate străinilor în 2015 şi vor fi organizate operaţiuni de relocare a refugiaţilor.

O altă acţiune avută în vedere este "iniţierea unor proiecte de modificare a cadrului juridic actual, care să faciliteze rămânerea pe teritoriul naţional a străinilor, absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ
superior din România, pentru domeniile şi profesiile identificate ca deficitare, precum şi a celor care sunt implicaţi în proiecte de cercetare", după cum se menţionează în anexa proiectului de HG.

Proiectul de HG este în dezbatere publică timp de 10 zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici