Familiile atestate să adopte vor putea să verifice stadiul dosarului lor şi să reclame probleme

Familiile atestate să adopte un copil vor putea să verifice oricând stadiul în care se află cererea şi dosarul lor şi vor putea să facă sesizări, reclamaţii sau sugestii, datorită unui sistem informatic care va fi dezvoltat printr-un proiect cofinanţat din Fondul European Dezvoltare Regională.

472 afișări
Imaginea articolului Familiile atestate să adopte vor putea să verifice stadiul dosarului lor şi să reclame probleme

Familiile atestate să adopte vor putea să verifice stadiul dosarului lor şi să reclame probleme (Imagine: Mediafax Foto)

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a lansat, vineri, proiectul "Sistem informatic pentru Oficiul Român de Adopţii - OR@", a cărui implementare a fost preluată de la fostul Oficiu Român pentru Adopţii, după desfiinţarea acestuia.

Preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a explicat că sistemul informatic integrat ar urma să vină în sprijinul cetăţenilor care doresc să adopte un copil, dar şi al specialiştilor din protecţia copilului, de la nivel local şi central.

Practic, softul va permite accesarea online a informaţiilor privind procedura adopţiei, a numărului de copii declaraţi adoptabili, dar şi a istoricului fiecărui copil, păstrând confidenţialitatea datelor.

"Orice persoană care vrea să adopte va putea să acceseze electronic informaţii legate de procedură, informaţii privind prevederile legale, informaţii legate de adresabilitate, de copiii adoptabili din sistem, cu siguranţă nu informaţii nominale, dar ne dorim ca viitorii părinţi să ştie cam câţi copii sunt adoptabili, care le sunt caracteristicile, care le sunt vârstele, astfel încât, din momentul în care se vor adresa direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului când doresc să adopte, să fie informaţi şi să ştie să îşi construiască aşteptările vizavi cu ce se va întâmpla cu solicitarea lor pentru adopţie", a explicat preşedintele ANPDCA.

Coman a mai spus că, în prezent, aceste informaţii se pot obţine, parţial, din legislaţie, de la direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC) pe raza căruia familia are domiciliul, însă informaţiile nu sunt atât de complete pe cât şi-ar dori cei care sunt atestaţi să adopte.

"Cu siguranţă, primesc informaţii de la DGASPC, sunt întrebaţi înainte de a începe procedura, sunt ajutaţi pe parcursul anchetelor făcute la locul de domiciliu, însă nu au informaţii atât de complexe. Însă, credem noi, punând şi informaţii despre copii, vor avea o altă imagine, plus că o vor avea foarte rapid: nu mai trebuie să vină la noi, nu mai trebuie să caute pe site-ul nostru o parte din informaţii şi pe site-ul direcţiei alte informaţii. Nu ştiu cum se va construi tehnic, vom vedea dacă se va transforma într-un site separat. Vom stabili acest lucru în momentul în care vom avea contractorul selectat", a mai spus preşedintele ANPDCA.

Gabriela Coman a adăugat că în urmă cu câţiva ani exista un sistem informatizat care asigura parte din informaţiile legate de copil, însă acesta nu mai este utilizat de toate judeţele. Noul sistem ar urma să monitorizeze fiecare copil, din momentul intrării lui în sistemul de protecţie specială, pentru ca atunci când acesta va ajunge să fie declarat adoptabil, dacă nu se reuşeşte reintegrarea lui în familie, să existe deja informaţii despre el. De asemenea, sistemul va asigura şi monitorizarea post-adopţie.

Un alt avantaj ar fi faptul că familiile vor putea să verifice online, în orice moment, în ce stadiu este dosarul lor.

"Starea emoţională şi aşteptarea familiei pot fi accentuate dacă nu are informaţii şi, de cele mai multe ori, familia nu are aceste informaţii sau le poate obţine, dar mai greu. Asta aş vrea: ca în fiecare etapă, omul să aibă, în orice moment, informaţii despre locul, stadiul cererii lui şi stadiul procesului. (...) În sistemul informatic integrat este vorba şi de aducerea instanţelor, în măsura în care vom putea face acest lucru, păstrând confidenţialitatea unor date şi a unor persoane, dar şi a Evidenţei Populaţiei, pentru căutările dificile pe care DGASPC le face pentru a identifica familia biologică copilului, care pentru el înseamnă, de fapt, o aşteptare de luni sau de ani de zile", a mai spus Gabriela Coman.

Noul soft ar trebui să asigure şi o secţiune de sesizări şi reclamaţii online, acestea putând fi făcute de familii, de instanţe sau de către DGASPC-uri.

Demnitarul a explicat că familiile vor putea reclama lipsa de informaţii sau insuficienţa acestora, modalitatea în care sunt abordate şi tratate atunci când li se face ancheta socială, modalitatea în care li se pune întrebări pentru a constata dacă sunt sau nu apţi să adopte, întrebări care sunt fireşti pentru a vedea capacitatea părintelui de a adopta, dar care, uneori, ar putea părea nefireşti familiei.

"Ar mai putea fi sesizată lipsa de celeritate în judecarea dosarului la instanţă sau ar putea chiar să ne trimită sugestii, pentru că sunt părinţi care ne-au sugerat anumite lucruri. Mă aştept ca şi direcţiile să poată sesiza anumite impedimente în procesul de adopţie şi pot exista şi instanţe care să ne spună că nu au primit informaţiile complete la dosar sau că nu sunt suficient argumentate", a mai spus preşedintele ANPDCA.

Proiectul are o durată de implementare de 18 luni şi un buget total de 28.208.691, 30 lei, iar sistemul informatic integrat ar putea deveni funcţional în vara anului viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici