Familiile celor doi srilankezi, îngrijorate de situaţia lor. Brutăria mai aduce cinci muncitori din Sri Lanka

Familiile celor doi brutari srilankezi din Ditrău sunt îngrijorate de situaţia lor, dar au primit asigurări că sunt bine. Cei doi spun că „peste tot sunt oameni buni şi răi” şi vor să rămână la muncă. Mai mult, brutăria aduce alţi 5 muncitori din Sri Lanka, în două săptămâni.

1059 afișări
Imaginea articolului Familiile celor doi srilankezi, îngrijorate de situaţia lor. Brutăria mai aduce cinci muncitori din Sri Lanka

Familiile celor doi srilankezi, îngrijorate de situaţia lor

Corina Constantin, reprezentanta agenţiei care i-a adus în România pe cei doi brutari angajaţi la Ditrău, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că cei doi aşteaptă să le sosească, în două săptămâni, alţi 5 colegi care vor fi angajaţi tot la brutărie.

Aceasta a precizat că familiile celor doi brutari şi-au manifestat îngrijorarea privind situaţia lor, dar au primit asigurări că aceştia sunt bine şi că vor să îşi ducă la capăt contractul.

„Informaţia legată de ce se întâmplă în Harghita a ajuns şi în Sri Lanka, iar partenerii noştri şi familiile celor doi brutari şi-au manifestat îngrijorarea faţă de situaţia din Ditrău. Am luat legătura cu partenerii din Sri Lanka, care ţin legătura cu familiile celor doi, şi i-am asigurat că totul este în regulă, să stea liniştiţi. Am avut, marţi, o întâlnire cu cei doi angajaţi, care sunt liniştiţi şi doresc să rămână în continuare la acest angajator. Din punctul lor de vedere, ca peste tot, sunt oameni buni şi răi, dar ei vor să îşi termine contractul. Cei doi brutari din Sri Lanka îşi aşteaptă ceilalţi cinci colegi care vor sosi în două săptămâni şi care vor lucra la aceeaşi brutărie din Ditrău”, a spus Corina Constantin.

Reprezentanta agenţiei de plasare a subliniat că a dat asigurări partenerilor din Sri Lanka că angajatorul a luat toate măsurile de precauţie pentru a-i menţine pe angajaţi în siguranţă.

„Aceşti cetăţeni străini sunt înregistraţi la Ministerul de Externe din Sri Lanka sub agenţia noastră, prin urmare suntem răspunzători de integritatea lor pe teritoriul României. În urma ultimelor discuţii avute cu clientul nostru, respectiv angajatorul sri lankez, am decis să mergem mai departe cu plasarea ultimilor cinci muncitori, acesta asumându-şi responsabilitatea bunului mers al contractului”, a menţionat Corina Constantin.

Aceasta a precizat contextul în care s-a ajuns la angajarea celor doi srilankezi, arătând că în urmă cu câteva luni agenţia a fost contactată de reprezentantul unei fabrici de pâine din Harghita, la recomandarea unui alt client căruia i-a fost plasat un grup de muncitori în domeniul panificaţiei.

„În ciuda faptului că era primul proiect de angajare a unor cetăţeni non europeni în acea zonă, nu ne-am imaginat că, în zilele noastre, cu tot accesul la informaţie şi educaţie, rasismul poate căpăta dimensiunile pe care le vedem zilele acestea. În ceea ce priveşte reacţiile comunităţii locale din Ditrău, dorim să credem că acestea s-au bazat exclusiv pe lipsa de informaţie”, a mai spus Corina Constantin.

Aceasta a explicat că agenţia pe care o conduce aduce de 13 ani forţă de muncă din Asia pentru piaţa românească, dar în nicio comunitate nu au fost întâlnite „reacţii extremiste şi lipsite de raţionament”.

„Majoritatea muncitorilor are experienţă internaţională, am ales ca ţări de provenienţă cele cu religii care promovează şi pun în practică toleranţa, non-violenţa şi buna înţelegere, aşa cum fac budismul şi hinduismul. Înainte de sosirea în România, ţara exportatoare, prin instituţii acreditate, le verifică muncitorilor starea de sănătate şi li se solicită cazierul judiciar. De asemenea, şi statul român desfăşoară verificări înaintea acordării avizului de muncă”, a mai explicat Corina Constantin.

Cazul brutăriei din Ditrău a ajuns în atenţia publicului după ce localnicii s-au revoltat împotriva celor doi angajaţi srilankezi. Peste 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău la o adunare populară unde s-a discutat situaţia angajării celor doi cetăţeni din Sri Lanka la brutăria din comună, oamenii insistând că nu vor emigranţi în satul lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici